Μο έθιμο των Μωμόγερων, ένα ποντιακό λαϊκό δρώμενο, που συμβολίζει την αντικατάσταση του παλιού από τον καινούριο χρόνο, αναβίωσε το πρωί του Σαββάτου 30 Δεκεμβρίου 2023, στο πλαίσιο των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων του Δήμου Καβάλας.
Μέλη του Ομίλου Ποντίων Χορευτών Καβάλας, με χορούς και τραγούδια από τον Πόντο, ξεκίνησαν πατινάδα με τη συμμετοχή του κόσμου σε κεντρικούς δρόμους.
Μετά την περιήγησή τους στο κέντρο της πόλης, κατέληξαν στην πλατεία Ελευθερίας, όπου πρόσφεραν ζεστό κρασί και πλούσια εορταστικά εδέσματα.
Το έθιμο των Μωμόγερων πιστεύεται ότι προέρχεται από την αρχαία Ελλάδα, λόγω της ομοιότητάς του με τον διθύραμβο. Οι κάτοικοι στον Πόντο του έδωσαν χριστιανικό χαρακτήρα και πραγματοποιείται το 12ήμερο από παραμονή Χριστουγέννων έως και τα Φώτα.
Οι θεωρίες που κυριαρχούν υποστηρίζουν ότι οι Μωμόγεροι είτε ήταν οι δώδεκα ιερείς του Μώμου, θεού του γέλιου και της σάτιρας είτε σύμβολα των στρατηγών του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Το έθιμο είχε αρχικά τελετουργικό χαρακτήρα, στη συνέχεια όμως μεταβλήθηκε λόγω των επιδράσεων που δέχτηκαν οι Μωμόγεροι τόσο από το περιβάλλον τους όσο και από τις γειτονικές κουλτούρες.
Τα στοιχεία που είχαν πάρει από την αρχαϊκή περίοδο αντικαταστάθηκαν από άλλα της βυζαντινής περιόδου που βίωναν. Η Μωμοέρια αργότερα εξελίχτηκε σε δρώμενο με επίκεντρο τη σάτιρα, τον έρωτα και την ψυχαγωγία.
Στο δρώμενο αυτό παρουσιάζεται η αναγέννηση της φύσης με την αλλαγή του νέου έτους, ενώ αναπαρίσταται η ιστορία του Κιτί Γοτσά.
Παραδοσιακά μέρος των συμμετεχόντων φοράνε τομάρια ζώων, όπως λύκων και τράγων, ενώ άλλοι ντύνονται με στολές ανθρώπων οπλισμένων με σπαθιά και έχουν την μορφή γεροντικών προσώπων.
*Φωτογραφίες: Λάσκαρης Τσούτσας