Γιάννης Παναγιωτόπουλος [1934-2024]: Ο μακροβιότερος πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου στην Ελλάδα

Ο ερευνητής της τοπικής ιστορίας Κώστας Παπακοσμάς γράφει για τον εκλιπόντα

Το πρωί της Τρίτης 2 Ιανουαρίου 2023 «έφυγε» από τη ζωή ο Γιάννης Παναγιωτόπουλος. Το τελευταίο διάστημα νοσηλεύονταν στη Χειρουργική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας. Ήταν 89 ετών.

Ο Γιάννης Παναγιωτόπουλος, συνταξιούχος δικηγόρος και πατέρας του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, είχε διατελέσει πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας από το 1978 έως και το 1996.
Ο ερευνητής της τοπικής μας ιστορίας, Κώστας Παπακοσμάς, έγραψε για τον Γιάννη Παναγιωτόπουλο:

Φωτογραφίες από το προσωπικό αρχείο του αείμνηστου Γιάννη Παναγιωτόπουλου τις οποίες εμπιστεύτηκε στον Κώστα Παπακοσμά. Είναι από κοπή πίτας του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας. Στην κεντρική φωτό, με τον αδελφό του, τον αείμνηστο Γιώργο Παναγιωτόπουλο.«Έφυγε σήμερα από τη ζωή ο Γιάννης Παναγιωτόπουλος, ο μακροβιότερος πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου στην Ελλάδα και φυσικά στην Καβάλα. Άφησε την τελευταία του πνοή στην αγαπημένη του πόλη.

Είχα την εξαιρετική τιμή να συνομιλώ και να μαθαίνω πολλά για την ιστορία της περιοχής μας, από τον Γιάννη Παναγιωτόπουλο. Ώρες έχω καταγράψει τη ζωή της οικογένειας του που συνδέεται άρρηκτα με την ιστορία του τόπου μας.

Το τρίτο παιδί της οικογένειας του Νικολάου Παναγιωτόπουλου, γιατρού και πολιτικού στην Καβάλα, ο Γιάννης Παναγιωτόπουλος σπούδασε στη Νομική Σχολή Θεσσαλονίκης και άσκησε δικηγορία στην Καβάλα. Ήταν δεινός κολυμβητής με διακρίσεις, εκ των ιδρυτών του Ναυτικού Ομίλου και πολλά χρόνια πρόεδρός του. Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας και μέλος της Ολομέλειας των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων Ελλάδος.

Μαχητής για τη Δημοκρατία, την Αλληλεγγύη και το καλό της γενέτειρας Πατρίδας του. Δεν δείλιασε και ύψωσε φωνή διαμαρτυρίας για την προάσπιση των ατομικών ελευθεριών και δικαιωμάτων των πολιτών στη διάρκειας της επταετούς δικτατορίας στην χώρα μας, μαζί με άλλους 14 δικηγόρους της πόλης το 1972. Η μεταπολίτευση τον βρήκε να μάχεται για το στέριωμα της Δημοκρατίας και της προόδου των πολιτών.

Είχε συνδέσει το όνομα του με έργα και δράσεις που άφησαν βαθύ αποτύπωμα στην Καβάλα. Πρωτοπόρες ιδέες και αλληλεγγύη στους δικηγόρους με το Ταμείο Αρωγής που δημιούργησε αλλά και την καθοριστική συμβολή του στο να αποκτήσει η Καβάλα νέο Δικαστικό Μέγαρο απονομής της δικαιοσύνης. Η ζωή και η δράση του αποτέλεσε φωτεινό παράδειγμα , δημιουργίας και προσφοράς στα κοινά για όλους μας.

Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του».