Λουτρά Ελευθερών: Πώς μια άλλοτε κραταιά και όμορφη λουτρόπολη έχει περιέλθει σε εγκατάλειψη και παρακμή [φωτογραφίες]

Η δημοσιογράφος της «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ», Μαργαρίτα Πουρνάρα αναρωτιέται «τι συνέβη και κατάντησαν έτσι οι Ελευθερές» μετά από μια εξόρμηση στην περιοχή ανήμερα τα Χριστούγεννα

Μια σύντομη εξόρμηση στην περιοχή των λουτρών Ελευθερών ήταν αρκετή για τη δημοσιογράφο της «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ», Μαργαρίτα Πουρνάρα για να διαπιστώσει «πως μια άλλοτε κραταιά και όμορφη λουτρόπολη με κτίρια που έχουν αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον έχει περιέλθει σε τέτοια εγκατάλειψη και παρακμή», ενώ αναρωτιέται «τι συνέβη και κατάντησαν έτσι οι Ελευθερές».

Ελευθερές, μια άλλοτε ωραία λουτρόπολη στο έλεος των παραβατικών

γράφει η Μαργαρίτα Πουρνάρα

Αποφασίζοντας να κάνουμε μια κοντινή εξόρμηση ανήμερα τα Χριστούγεννα στην Καβάλα, ο δρόμος μας έβγαλε στα λουτρά των Ελευθερών. Μόλις 45 λεπτά έξω από την πόλη, πάνω στον άξονα της παλιάς εθνικής οδού προς τη Θεσσαλονίκη, η τοποθεσία είναι το λιγότερο ειδυλλιακή. Eνα μέρος παρθένο από δόμηση, κατάφυτο, πλάι στη θάλασσα, με ένα μικρό ποτάμι να φτάνει μέχρι την ακτή. Τίποτε δε σε προετοιμάζει για τις εικόνες που ακολουθούν και αποτυπώνουν πως μια άλλοτε κραταιά και όμορφη λουτρόπολη με κτίρια που έχουν αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον έχει περιέλθει σε τέτοια εγκατάλειψη και παρακμή. Πρόκειται για ένα οικιστικό σύνολο αρκετών οικοδομημάτων με τα πρώτα να έχουν κτιστεί στις αρχές του 20ού αιώνα ώστε να φιλοξενούν τους παραθεριστές, να στεγάσουν τα θεραπευτήρια με τα ιαματικά ύδατα αλλά και να έχουν κάποιες εμπορικές χρήσεις καθώς τότε οι κοντινότεροι οικισμοί ήταν πολύ μακριά. Γενιές Καβαλιωτών και Δραμινών θυμούνται πως περνούσαν εκεί τις καλοκαιρινές τους διακοπές μιας και ήταν από τις πρώτες ιαματικές πηγές που είχε αποφασίσει να εκμεταλλευτεί κάποτε η ελληνική πολιτεία. Τις τελευταίες δεκαετίες ωστόσο τελούν υπό απόλυτη φθορά.

Τα κτίρια για τους λουομένους είναι πλέον στο έλεος των βανδάλων

Η πρώτη εντύπωση από την επίσκεψή μας ήταν σοκαριστική. Μας υποδέχτηκαν κάτι μεγαλόσωμοι -αλλά ευτυχώς ήρεμοι- αδέσποτοι σκύλοι. Μουσική ρέιβ ακουγόταν στη διαπασών από κάποιο εγκαταλελειμμένο κτίριο όπου υπάρχει κατάληψη με τους ενοίκους της να περιφέρονται εδώ και εκεί, έχοντας καταναλώσει διάφορες ουσίες. Δίπλα τους κάποιοι τολμηροί λουόμενοι που αψηφούν ό,τι συμβαίνει γύρω τους για να κάνουν λουτρό σε εξωτερικούς χώρους αλλά και σε κάποιους εσωτερικούς, παρά το γεγονός ότι δεν έχει μείνει ούτε καρφί στη θέση του. Πόρτες και παράθυρα λείπουν, μεταλλικά τμήματα έχουν αφαιρεθεί, τα γκράφιτι είναι παντού, τα σκουπίδια επίσης. Σβησμένες εστίες από φωτιά μαρτυρούν ότι θα μπορούσε να ξεσπάσει και πυρκαγιά και στην παρακείμενη δασική έκταση καθώς δεν υπάρχει καμιά απολύτως φύλαξη αλλά ούτε και μέσο πυρόσβεσης. Είναι φανερό ότι πρόκειται για άντρο κάθε λογής παραβατικότητας. Τι συνέβη και κατάντησαν έτσι οι Ελευθερές;

Το παλιό εστιατόριο φιλοξενεί πια ρέιβ πάρτι

Το 2011, έχοντας περάσει από το κράτος σε έναν ιδιώτη οι Θέρμες έκλεισαν για να ανακαινιστούν. Το σχέδιο δεν προχώρησε. Επειδή έμεινε αφύλακτη η τοποθεσία ξεκίνησαν οι βανδαλισμοί. Ωστόσο από το 2017 ύστερα από διαγωνισμό που έκανε η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης πέρασε σε χέρια άλλων Ελλήνων επενδυτών με στόχο να γίνει -στη συνολική έκταση των 780 στρεμμάτων- ένας σύγχρονος χώρος ιαματικού τουρισμού. Ούτε αυτό τελεσφόρησε λόγω γραφειοκρατικών και άλλων θεμάτων, όπως είπαν οι επενδυτές στη στήλη, πετώντας το μπαλάκι στο κράτος. Ανεξαρτήτως του ποιος φέρει την ευθύνη για τη μη υλοποίηση μέχρι στιγμής, το θέαμα που αντικρίζει κανείς είναι αποκαρδιωτικό, απαράδεκτο και μάλλον επικίνδυνο για το κτιριακό απόθεμα και το φυσικό περιβάλλον της περιοχής. Η αστυνομία με την οποία επικοινώνησε η «Κ» δεν μπορεί να επέμβει, διότι θεωρείται ιδιωτικός χώρος και η νέα περιφερειακή αρχή υπογράμμισε στη στήλη διά του νέου Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας, Θεόδωρου Μαρκόπουλου, ότι η κατάσταση δε θα μείνει έτσι. Οψόμεθα εις Φιλίππους.

Ιαματικά ύδατα σε ένα μέρος κατάφυτο, πλάι στη θάλασσα, μόλις 45 λεπτά έξω από την Καβάλα