Covid-19: Διαγράφονται όλα τα πρόστιμα που είχαν επιβληθεί σε ανεμβολίαστους ηλικιωμένους

«Θα πρέπει να γίνει ρουτίνα ο εμβολιασμός κατά της Covid»: Οι ανακοινώσεις του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη και τα ποσοστά εμβολιασμένων σε ΜΕΘ και σε θανάτους

Τη μεγάλη σημασία του εμβολιασμού όχι μόνο για τη γρίπη, αλλά και για τον κορονοϊό Covid-19 επισήμανε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης στο πλαίσιο ενημέρωσης του Υπουργείου. Χαρακτήρισε «εμβόλιο δοκιμασμένο όσο κανένα άλλο το εμβόλιο του κορονοϊού» και επισήμανε πως «όσοι το κάνουν σώζουν τη ζωή τους στα σίγουρα».

«Το υπουργείο Υγείας θα κάνει μεγάλη καμπάνια για να πείσουμε και τον πλεον δύσπιστο συμπολίτη μας για την ανάγκη για τη δημόσια υγεία του εμβολίου» τόνισε.

«Αποφασίσαμε να καταθέσουμε άμεση νομοθετική πρωτοβουλία για να διαγραφούν τα πρόστιμα που είχαν επιβληθεί σε ηλικιωμένους αρνητές των εμβολίων. Τα πρόστιμα ήταν τη συγκεκριμένη στιγμή ύστατο μέτρο και πλέον δεν είμαστε σε αυτή τη φάση», είπε ο υπουργός.

«Θα πρέπει να γίνει ρουτίνα ο εμβολιασμός κατά της Covid. Στόχος μας είναι να μεγαλώσουμε την εμβολιαστική κάλυψη που φέτος έχει πάει καλύτερα από πέρυσι και να γίνεται το εμβόλιο του κορονοϊού και στα φαρμακεία» τόνισε.

Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση για εμβολιασμό έναντι του κορονοϊού και της γρίπης των ευπαθών ομάδων, ηλικιωμένων και ατόμων με υποκείμενα νοσήματα. Για την ενίσχυση των εμβολιασμών ανακοινώθηκαν καμπάνιες ενημέρωσης: Η μία θα απευθύνεται σε γιατρούς που θα συστήνουν τον εμβολιασμό στους ασθενείς και η άλλη στους πολίτες.

Κατά την έκτακτη συνέντευξη Τύπου τονίστηκε επίσης ότι το εμβόλιο κατά της Covid είναι πλέον ετήσιο όπως και της γρίπης και μάλιστα ο υπουργός είπε ότι θα χρησιμοποιηθούν όλα τα κανάλια για τον εμβολιασμό των πολιτών. Βούληση είπε είναι να χρησιμοποιηθούν και τα φαρμακεία, όπως και με το εμβόλιο της γρίπης.

Σήμερα λειτουργούν 657 εμβολιαστικά κέντρα και έχουν εμβολιαστεί 210.000 πολίτες κατά της Covid, ενώ έχουν κλειστεί 60.000 ραντεβού. Σχετικά με τη γρίπη έχει εμβολιαστεί το 60% των άνω των 60 ετών. Τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού αποτυπώνονται στους νοσηλευόμενους σε κλίνες ΜΕΘ, ενώ σε 90 ασθενείς που βρίσκονται σε ΜΕΘ μόνο οι 2 είναι εμβολιασμένοι.

Επίσης, από τους 1.028 θανάτους από τον Σεπτέμβριο μόνο δύο ήταν εμβολιασμένοι και από τους 378 που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ το ίδιο διάστημα, μόνο δύο ήταν εμβολιασμένοι.