ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας: Ο ΣΦΓΤ πρέπει να παραμείνει στην ιστορική του έδρα

Ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής για το θέμα της μεταστέγασης του Συνδέσμου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών από το κτήριο της οδού Κύπρου 16

Ξεκάθαρη θέση υπέρ της παραμονή του ΣΦΓΤ στο κτήριο της οδού Κύπρου 16 εκφράζει η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας. Με ανακοίνωση της τονίζει ότι το συγκεκριμένο κτήριο αποτελεί την ιστορική έδρα του Συνδέσμου, ο οποίος του παραχωρήθηκε εσαεί προς χρήση από τον Σύλλογο των Καπνεμπόρων Καβάλας και σ’ αυτόν βρήκαν στέγη όλες αυτές τις δεκαετίες η λογοτεχνία και η ποίηση, η μουσική και οι εικαστικές τέχνες, το θέατρο και ο κινηματογράφος.

Η ανακοίνωση αναφέρει σχετικά:

«Ο Σύνδεσμος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών της Καβάλας, από την ίδρυσή του το 1951 έχει διαδραματίσει εξόχως σημαντικό ρόλο στην πολιτιστική και κοινωνική ζωή της πόλης και της ευρύτερης περιοχής.

Από τις αρχές του 1960 ο Σύνδεσμος στεγάζεται στην οδό Κύπρου 16, στο ισόγειο του κτηρίου του Συλλόγου Καπνεμπόρων, ο οποίος παραχώρησε τη χρήση του με ομόφωνη απόφαση εσαεί στον Σ.Φ.Γ.Τ.

Τον χώρο αυτό έχουν λαμπρύνει με την παρουσία τους οι πλέον εμβληματικές προσωπικότητες της διανόησης και της τέχνης, τοπικής και πανελλήνιας εμβέλειας.

Στον χώρο αυτόν η λογοτεχνία και η ποίηση, η μουσική και οι εικαστικές τέχνες, το θέατρο και ο κινηματογράφος βρήκαν τη Στέγη για να θάλλουν.

Από τον χώρο αυτόν ο Σ.Φ.Γ.Τ. πρωτοστάτησε για τη δημιουργία του Φεστιβάλ Φιλίππων, που σήμερα πια αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα και πλέον καταξιωμένα πανελλαδικά φεστιβάλ.

Ο χώρος αυτός έδωσε Στέγη για δεκαετίες στους σκακιστές μας, που με τις πανελλήνιες και παγκόσμιες επιτυχίες τους κάνουν περήφανους όλους του Καβαλιώτες.

Ο Σ.Φ.Γ.Τ. μέσα από δυσκολίες, καθώς δεν είχε τη στήριξη που του αρμόζει από τους φορείς της πόλης, παλεύει να κρατήσει άσβεστη την ελπίδα ότι θα υπάρξει και πάλι ως ένας ισχυρός φορέας ανάπτυξης του πολιτισμού και της κουλτούρας.

Ως εκ τούτων, η διαφαινόμενη απομάκρυνση του Συνδέσμου από το κτήριο της Κύπρου 16 θεωρούμε πως θα αποτελέσει σοβαρό πλήγμα τόσο για την διάσωση της πολιτιστικής μνήμης του τόπου μας, όσο και -κυρίως- για την αδιατάρακτη συνέχιση της καλλιέργειας και μεταλαμπάδευσης των πολιτιστικών αγαθών στην καβαλιώτικη κοινωνία. Ο ΣΦΓΤ πρέπει να παραμείνει στην ιστορική του έδρα, που αδιαμφισβήτητα αποτελεί τοπόσημο για την πόλη και τον πολιτισμό.

Εκτιμώντας δε πως είναι εφικτή η συνύπαρξη του Κειμηλιαρχείου με τη δραστηριότητα του ΣΦΓΤ, καλούμε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη, κ. Στέφανο, να αφουγκραστεί την επιθυμία της πλειοψηφίας των Καβαλιωτών, να επανεξετάσει την απόφασή του και να διασφαλίσει την παραμονή του ΣΦΓΤ στη Στέγη του, ενθυμούμενος το απόσπασμα από το κατά Λουκάν Ευαγγέλιο ‘’ὁ ἔχων δύο χιτῶνας μεταδότω τῷ μὴ ἔχοντι, καὶ ὁ ἔχων βρώματα ὁμοίως ποιείτω’’».