Θρακική Εστία Καβάλας: Ο αγαπημένος Ζήσης δεν είναι πια στη ζωή

Το τελευταίο «αντίο» από τον Σύλλογο όπου υπήρξε ένας εκ των ιδρυτών του, στον Ζήση Α. Βαπορίδη που «έγινε επίλεκτο μέλος της κοινωνίας της πόλης μας»

Το τελευταίο της «αντίο» εκφράζει η Θρακική Εστία Καβάλας στον Ζήση Α. Βαπορίδη ο οποίος «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 90 ετών [διαβάστε εδώ], με τον μεγάλο δωρητή της πόλης να έχει συνδέσει το όνομά του με τον Σύλλογο από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσής του.

Η συλλυπητήρια ανακοίνωση της Θρακικής Εστίας Καβάλας

Η Θρακική Εστία θρηνεί τον θάνατο του Ζήση Βαπορίδη, εκ των ιδρυτών μας, αλλά και μέλους του Διοικητικού της Συμβουλίου τα πρώτα χρόνια δημιουργίας της. Ο αγαπημένος Ζήσης δεν είναι πια στη ζωή. Πλήρης ημερών «έφυγε» στην αιωνιότητα.

Το έργο του πολύτιμο, η παρουσία του στην πόλη καθοριστική. Φαρμακοποιός, συγγραφέας, άνθρωπος του «επιχειρείν», συλλέκτης και μεγάλος ΔΩΡΗΤΗΣ της πόλης.

Γεννημένος στην μακρινή Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας, ήρθε με τη μητέρα του σε πολύ μικρή ηλικία στην Ξάνθη και μετά στην Καβάλα. Δύσκολα προπολεμικά χρόνια, εξίσου δύσκολα και αυτά στην κατοχή. Όμως ορθοπόδησε, σπούδασε, έκανε οικογένεια, έγινε επίλεκτο μέλος της κοινωνίας της πόλης μας.

«Όλα τα χρωστάω στον Βασιλάκη Κουτεράνη, αυτός με βοήθησε ήταν “πατέρας” μου», έλεγε με περηφάνεια για τον σύζυγο της μητέρας του, Καβαλιώτη φαρμακοποιό που έδωσε όλα εκείνα τα στοιχεία στο νεαρό τότε Ζήση.

Ανήσυχο πνεύμα, ξεκίνησε να συλλέγει νομίσματα όλων των εποχών. Άρχισε να διαβάζει ιστορία, να γράφει για την αγαπημένη του πόλη, την Καβάλα, να γράφει τις σκέψεις του.

Τα συγγραφικά του πονήματα πολλά και αξιόλογα. Στην πόλη που αγάπησε και έζησε δώρισε μια μοναδική συλλογή νομισμάτων. Περιουσία ανεκτίμητη πια της πόλης.

Η Θρακική μας Εστία το περασμένο καλοκαίρι, μαζί με τον Δήμο Καβάλας, τίμησαν τον αείμνηστο Ζήση Βαπορίδη για την προσφορά του στο κοινωνικό σύνολο.