Πετρέλαια Καβάλας: Απορρίφθηκαν και οι αγωγές 17 πρώην εργαζόμενων κατά των απολύσεών τους

Ισχύουν κανονικά οι καταγγελίες των συμβάσεων εργασίας τους - Ποιο το σκεπτικό της απόφασης του Δικαστηρίου

Mία ακόμη πρωτόδικη απόφαση με την οποία απορρίπτονται οι αγωγές πρώην εργαζόμενων στα Πετρέλαια Καβάλας κατά των απολύσεών τους εξέδωσε το Μονομελές Πρωτοδικείο Καβάλας.

Όπως πληροφορείται το KAVALA POST, με την απόφαση 16/2024 απορρίπτεται η αγωγή 17 πρώην εργαζόμενων, οι οποίοι είχαν θεωρηθεί –μαζί με το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου «Το Βαρέλι»– ως οι πρωταίτιοι των γνωστών επεισοδίων που έλαβαν χώρα τον Δεκέμβριο του 2021 στις χερσαίες εγκαταστάσεις, καθώς και για μια σειρά πειθαρχικών παραπτωμάτων.

Το Δικαστήριο δέχθηκε, μεταξύ άλλων, ότι οι 17 πρώην εργαζόμενοι, στη διάρκεια της «ασφαλούς περιφρούρησης των εγκαταστάσεων», όπως είχε ονομαστεί από το Σωματείο και η οποία διήρκεσε από τις αρχές Αυγούστου ως τις 21 Δεκεμβρίου της χρονιάς εκείνης, υπέπεσαν σε πλήθος πειθαρχικών παραπτωμάτων.

Επιπλέον, αποδέχθηκαν πλήρως τις ενέργειες του Σωματείου, όπως η άρνηση εισόδου τόσο στους διοικούντες την εταιρία όσο και σε μη αρεστούς σε εκείνους εργαζόμενους, η προσπάθεια επαναλειτουργίας της παραγωγής παρά την αντίθετη εντολή της Διοίκησης και η μη αποστολή των απαραίτητων καθημερινών αναφορών για την κατάσταση των θαλάσσιων εξεδρών του Πρίνου.

Επιπλέον, το Πρωτοδικείο δέχεται ότι οι 17 απολυθέντες συμμετείχαν και στην προσπάθεια να απομακρυνθούν οι αστυνομικές δυνάμεις και οι εκπρόσωποι της εταιρίας στα επεισόδια της 21ης Δεκεμβρίου, όταν και η επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων οδήγησε στον τερματισμό της κατάληψης και σε συλλήψεις. Έτσι, κρίθηκαν ως νόμιμες οι καταγγελίες των συμβάσεων εργασίας από την Ενεργειακή, ενώ στην απόφαση χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι η κατάληψη και αυτοδιαχείριση του εργοστασίου αποτέλεσε δυσανάλογο μέτρο προστασίας των εργαζομένων και κατέλυσε πλήρως το διευθυντικό δικαίωμα της εταιρίας.

Πρόκειται για την τέταρτη κατά σειρά απορριπτική απόφαση αγωγών κατά απολύσεων στα Πετρέλαια σε ισάριθμες αποφάσεις που πρωτόδικα έχουν εκδικαστεί. Έχουν προηγηθεί η απόρριψη της αγωγής του πρώην διευθυντικού στελέχους Βαγγέλη Παππά, ο οποίος είχε απολυθεί με βάση τη θεμελίωση δικαιώματος πλήρους συνταξιοδότησης, καθώς και οι απορρίψεις των αγωγών των δύο εργαζομένων που είχαν παραβιάσει τις εγκαταστάσεις του φυσικού αερίου τον Οκτώβριο του 2021.

Αγωγή κατά των απολύσεών τους με το ίδιο σκεπτικό έχουν καταθέσει και τα 7 μέλη της Διοίκησης του Σωματείου, χωρίς ακόμη να έχει εκδοθεί η σχετική απόφαση, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι οι πρώην εργαζόμενοι θα ασκήσουν έφεση.