Μανίνα Ζουμπουλάκη: Όσο καλύτερα χειρίζεστε το όπλο που λέγεται ελληνική γλώσσα τόσο περισσότερα παράθυρα ανοίγονται μπροστά σας

Μάθημα δημιουργικής γραφής από την Καβαλιώτισσα συγγραφέα-δημοσιογράφο-σεναριογράφο στους μαθητές του Ζουμπουλάκειου Γυμνασίου Καβάλας

«Όλα έχουν ένα κείμενο πίσω τους, όχι μόνο τα βιβλία, τα σάιτ, τα κόμιξ, τα περιοδικά, τα σήριαλ, οι ταινίες και τα σχόλια στα σόσιαλ. Ακόμη και τα πιο σύντομα κλιπάκια έχουν σενάριο, γραμμένο σε χαρτί αν όχι σε υπολογιστή, και τα μηνύματα που στέλνετε μεταξύ σας είναι φτιαγμένα από λέξεις, σωστά ή λάθος βαλμένες σε μια σειρά. Ακόμη κι αν δεν σκέφτεστε να γίνετε συγγραφείς, σεναριογράφοι ή δημοσιογράφοι, έχετε ένα βαρύ όπλο στα χέρια σας που λέγεται Ελληνική γλώσσα. Όσο καλύτερα το χειρίζεστε αυτό το όπλο, τόσο περισσότερα παράθυρα ανοίγονται μπροστά σας.
Το γράψιμο είναι επικοινωνιακό, θέλεις να επικοινωνήσεις με άλλους, όχι κατ’ ανάγκη να κάνεις φίλους αλλά να φτάσεις στους άλλους, να μάθεις πώς αισθάνονται. Το ταλέντο είναι λιγότερο απαραίτητο από το πάθος, από την επιθυμία να γράψεις… και ψάχνει μαζί σου τρόπους να διαχειρίζεσαι αυτό το πάθος πολύ εποικοδομητικά.
Γράφεις για να ξαλαφρώσεις την ψυχή σου, για να δημιουργήσεις έναν ήρωα, -ίδα που σε οδηγεί σε περιπέτειες χρησιμοποιώντας στοιχεία από την δική σου άβυσσο, από τα δικά σου γνωρίσματα και εμπειρίες.
Το υλικό για το γράψιμο είναι αυτό που ζεις κάθε ημέρα. Το θέμα είναι η οργάνωση του υλικού για να φτάσεις στο φινάλε».

Αυτές και άλλες σκέψεις της μοιράστηκε με τους μαθητές του 4ου Γυμνασίου Καβάλας η Μανίνα Ζουμπουλάκη, αποκάλυψε μυστικά και μεθόδους, τεχνικές και τρυκ για καλό γράψιμο, απάντησε σε πολλές ερωτήσεις των παιδιών.
Η απλότητα, η αμεσότητα, η ειλικρίνεια και το χιούμορ της συγγραφέως δημιούργησαν ένα ευχάριστο κλίμα έτσι ώστε οι συμμετέχοντες,ουσες να αποκομίσουν τις καλύτερες συγγραφικές πρακτικές, γιατί το γράψιμο, σύμφωνα με την ίδια, είναι διασκέδαση, δημιουργεί ψυχική ανάταση, είναι ανάσα και μια μέρα μπορεί να γίνει τρόπος ζωής για τον καθένα.

Η συνάντηση της Μανίνας Ζουμπουλάκη με τους μαθητές του 4ου Γυμνασίου Καβάλας στα πλαίσια του μαθήματος δημιουργικής γραφής που παρέδωσε έγινε την Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2024 σε αίθουσα του σχολείου.
Την Καβαλιώτισσα συγγραφέα-δημοσιογράφο-σεναριογράφο παρουσίασε στους μαθητές η Διευθύντρια του σχολείου Φωτεινή Φιλιππίδου.
Κείμενο- Οργάνωση – συντονισμός δράσης: Καράλης Γιάννης θεολόγος.