ΔΙΠΑΕ: Πώς η διοίκηση «έκοψε» εξασφαλισμένα 2,6 εκ. ευρώ για τις φοιτητικές εστίες της Καβάλας για να αγοράσει κτίριο στη… Σίνδο Θεσσαλονίκης!

Η έτοιμη μελέτη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Ιδρύματος για ανακαίνιση και των τριών κτιρίων των εστιών της Πανεπιστημιούπολης του Αγίου Λουκά δεν κατατέθηκε ποτέ! – Η διοίκηση του ΔΙΠΑΕ «έθαψε» την Καβάλα και «προτίμησε» να διαθέσει τη χρηματοδότηση αλλού – Όλο το ιστορικό

Εδώ και 30 (!!!) χρόνια, οι φοιτητικές εστίες της Καβάλας δεν έχουν υποστεί καμία ουσιαστική ανακαίνιση, παρά μόνον πρόσκαιρες και «επιφανειακές» αποκαταστάσεις βλαβών, παρουσιάζοντας μιαν εικόνα που δεν περιποιεί τιμή στις διοικήσεις του πρώην ΤΕΙ-ΑΜΘ αλλά και του νυν ΔΙΠΑΕ που βρέθηκαν στο «τιμόνι» του Ιδρύματος τα τελευταία χρόνια.

Τα ρεπορτάζ στον τοπικό Τύπο, πολλά· οι εύλογες διαμαρτυρίες και καταγγελίες των φοιτητικών συλλόγων για τις εστίες που «μπάζουν νερά», που δεν έχουν πόρτες, επαρκή φωτισμό, για λουτρά «ανοιχτά» δίχως διαχωριστικά και για τουαλέτες με σπασμένα είδη υγιεινής κτλ., επίσης πολλά.

Και όμως, όταν παρουσιάστηκε μία ευκαιρία για ουσιαστική παρέμβαση και μάλιστα με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Παιδείας, αυτή επιμελώς «παρακάμφθηκε» από την παρούσα διοίκηση του Διεθνούς Πανεπιστημίου!

Εικόνα από το εσωτερικό των φοιτητικών εστιών της Καβάλας, από πρόσφατη καταγγελία φοιτητικών συλλόγων στον τοπικό Τύπο

Το ιστορικό της «ακύρωσης»

Με αφορμή την από τον Οκτώβριο του 2022 πρόσκληση του Υπουργείου Παιδείας με τίτλο «Δράσεις ανάπτυξης, βελτίωσης, αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού των φοιτητικών εστιών και των υποδομών σίτισης των ΑΕΙ», δόθηκε στα ΑΕΙ η δυνατότητα υποβολής προτάσεων χρηματοδότησης που αφορούν αποκλειστικά σε εγκαταστάσεις φοιτητικών εστιών και σίτισης φοιτητών.

Ήδη προηγουμένως, με ενέργειες της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του ΔΙΠΑΕ Καβάλας, είχε διασφαλιστεί στο πλαίσιο προγραμματισμού και ενεργοποίησης του «Τομεακού Προγράμματος Ανάπτυξης (ΤΠΑ) 2021-2025» του Υπουργείου Παιδείας η δέσμευση ποσού 2.600.000 ευρώ για την ανακαίνιση των τριών κτιρίων των Φοιτητικών Εστιών Καβάλας.

Η Δ/νση ΤΥ ΔΙΠΑΕ Καβάλας, τον Απρίλιο του 2023 ολοκλήρωσε τη σχετική μελέτη και συγκέντρωσε όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που προβλέπει η ανωτέρω πρόσκληση του Υπουργείου, ετοιμάζοντας τον προς υποβολή φάκελο πρότασης χρηματοδότησης του έργου, τον οποίο υπέβαλε για έγκριση στην τότε Διοικούσα επιτροπή του ΔΙΠΑΕ, η οποία αποφάσισε την αναβολή της λήψης απόφασης.

Παράλληλα, εξουσιοδοτημένα μέλη της ζήτησαν τη μείωση του προϋπολογισμού του έργου της ανακαίνισης, προκειμένου να διασφαλιστεί κονδύλιο και για την αγορά ακινήτου στην περιοχή της Σίνδου, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί ως φοιτητική εστία.

Μετά την άρνηση της Τεχνικής Υπηρεσίας Καβάλας να μειώσει τον προϋπολογισμό της μελέτης (με γνώμονα την πληρότητα και τη βέλτιστη λειτουργικότητα των τριών κτιρίων των φοιτητικών εστιών μετά την ολοκλήρωση του έργου), τα μέλη της επιτροπής στέλνουν έγγραφο, στο οποίο εκτός άλλων αναφέρεται ότι:

  • «η οποιαδήποτε ανακαίνιση είναι καταδικασμένη να αποτύχει αφού η τεχνική υπηρεσία αδιαφορεί και δεν μπορεί να συντηρήσει την εστία».
  • «Όλα τα παραπάνω καταδεικνύουν ελλείψεις της μελέτης που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ώριμη και επ’ ωφελεία του δημοσίου συμφέροντος»
  • «Επίσης, παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για τον αριθμό των ανθρωποωρών που ξοδεύτηκαν για την σύνταξη της μελέτης σας και με τίνος την εντολή πραγματοποιήθηκε η συγκεκριμένη μελέτη, απασχολώντας τη λειτουργία της Τεχνικής Υπηρεσίας».

Η πρόταση που εγκρίνεται τελικά από το νέο Συμβούλιο Διοίκησης του ΔΙΠΑΕ προβλέπει:

  1. την αγορά κτιρίου στη Σίνδο Θεσσαλονίκης,
  2. την προμήθεια εξοπλισμού για τις παλιές Φοιτητικές Εστίες Σίνδου και
  3. τη μελέτη νέου κτιρίου φοιτητικών εστιών στις Σέρρες.

Η ανωτέρω πρόταση τελικά υποβάλλεται στο Υπουργείο Παιδείας, δίχως να περιλαμβάνονται οι Φοιτητικές Εστίας της Καβάλας.

Το αποκαλυπτικό υπόμνημα της Τεχνικής Υπηρεσίας του ΔΙΠΑΕ Καβάλας

Τις τελευταίες μέρες, με αφορμή τις δυσμενείς για την Πανεπιστημιούπολη της Καβάλας εξελίξεις, η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του παραρτήματος Καβάλας του Διεθνούς Πανεπιστημίου, έχει αποστείλει ενημερωτικό υπόμνημα στην «κεφαλή» του Ιδρύματος, από τις πρυτανικές αρχές μέχρι τους κοσμήτορες και τους Διευθυντές των Τμημάτων.

Στο υπόμνημα αυτό, που δημοσιεύει σήμερα το KAVALA POST, γίνεται σαφές ότι χάθηκε μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για την Καβάλα να εξασφαλίσει επιτέλους αξιοπρεπή διαβίωση για τους φοιτητές της Πανεπιστημιούπολης που διαμένουν στις φοιτητικές εστίες και να μπει ένα τέλος στον διασυρμό του Ιδρύματος με τη δημοσιοποίηση εικόνων που δεν συνάδουν με την ακαδημαϊκή αποστολή του.

Διαβάστε παρακάτω το πλήρες υπόμνημα της Τεχνικής Υπηρεσίας του ΔΙΠΑΕ Καβάλας:

Α. ΓΕΝΙΚΑ

Τα κτίρια των τριών φοιτητικών εστιών της πανεπιστημιούπολης Καβάλας με τα ακρωνύμια ΦΕ1, ΦΕ2, ΦΕ3, κατασκευάστηκαν με την υπ’ αριθμ. 30/1983 Οικοδομική Άδεια της Νομαρχίας Καβάλας Τ.Π. & Τ.Ε.

Τα εν λόγω κτίρια περιλαμβάνουν δωμάτια εστιαζόμενων και χώρους εκπαίδευσης, συνάθροισης, κοινόχρηστους και άλλους.

Η Δ/νση Τεχν. Υπηρεσιών (ΤΥ) ΔΙΠΑΕ Καβάλας έχει συντάξει από τις αρχές του 2023 μελέτη συνολικού προϋπολογισμού 2.600.000 ευρώ για την ανακαίνιση των φοιτητικών εστιών, εστιάζοντας στους ορόφους που περιλαμβάνουν τους χώρους κύριας χρήσης των εστιαζόμενων (δωμάτια, υγροί χώροι και WC, συνολικής επιφανείας περίπου 5.470τ.μ.).

Η σύνταξη της μελέτης ξεκίνησε το 2022 και αρχικά αφορούσε στην ανακαίνιση ενός ορόφου της ΦΕ3 (ο οποίος εμφάνιζε τις πιο εκτεταμένες φθορές), προκειμένου ο σχετικά χαμηλός προϋπολογισμός να αυξήσει τις δυνατότητες χρηματοδότησης του έργου από τον τακτικό προϋπολογισμό του ΔΙΠΑΕ, αλλά στη συνέχεια η μελέτη τροποποιήθηκε ώστε να περιλαμβάνει όλες τις πτέρυγες των τριών κτιρίων ΦΕ, στα πλαίσια της προσπάθειας υποβολής πρότασης για τη χρηματοδότηση του έργου από το Υ.ΠΑΙ.Θ (Υπ. Παιδείας & Θρησκ.), χωρίς να επιβαρυνθεί ο τακτικός προϋπολογισμός του ΔΙΠΑΕ, όπως περιγράφεται αναλυτικά παρακάτω.

Η τελική μελέτη προβλέπει οικοδομικές και ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες:

  • Στις οικοδομικές εργασίες περιλαμβάνονται αποξηλώσεις, καθαιρέσεις, χρωματισμοί, τοποθέτηση δαπέδων, ψευδοροφών, γυψοσανίδων, πλακιδίων σε χώρους υγιεινής, νέων κουφωμάτων εσωτερικών και εξωτερικών, κατασκευή οπτοπλινθοδομών και συντήρηση ντουλαπών και επιδιόρθωση δαπέδων.
  • Στις ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες περιλαμβάνονται η αποξήλωση του παλιού και η κατασκευή νέου δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης, η αποξήλωση και η κατασκευή νέας ορατής ηλεκτρολογικής εγκατάστασης, η αποξήλωση και η τοποθέτηση νέων ειδών υγιεινής, αναμικτήρων ύδατος και καθρεφτών, η αποξήλωση και η τοποθέτηση νέων φωτιστικών σωμάτων τύπου led, καθώς και η εγκατάσταση ενός ανελκυστήρα πλατφόρμας σκάλας για ΑΜΕΑ σε κάθε κτίριο ΦΕ.

Επίσης προβλέπονται και ορισμένες εργασίες υποδομών πρόσβασης ΑΜΕΑ στον περιβάλλοντα χώρο, ως απαιτούμενο από τη σχετική πρόσκληση του Υ.ΠΑΙ.Θ για την υποβολή της πρότασης.

Β. ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ

  1. Στα πλαίσια προγραμματισμού και ενεργοποίησης του «Τομεακού Προγράμματος Ανάπτυξης (ΤΠΑ) 2021-2025» του Υπ. Παιδ. & Θρησκ. (ΥΠΑΙΘ), υποβάλλεται από τον τότε Αντιπρόεδρο Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του ΔΙΠΑΕ προς το ΥΠΑΙΘ με το ΔΦ 31.6/2707/15-02-2022 διαβιβαστικό, ο συγκεντρωτικός πίνακας προτεινόμενων έργων-μελετών του ΔΙΠΑΕ. Ο πίνακας συντάχθηκε από τις Δ/νσεις ΤΥ του ΔΙΠΑΕ, μετά από σχετική επικοινωνία με το ΥΠΑΙΘ και με βάση τις ανάγκες των κτιριακών εγκαταστάσεων του ΔΙΠΑΕ και τον προγραμματισμό των Δ/νσεων ΤΥ και περιλάμβανε εκτός άλλων, προτεινόμενο έργο «Ανακαίνισης Φοιτητικών Εστιών κτιριακού συγκροτήματος Αγ. Λουκά Καβάλας», συνολικού προϋπολογισμού 2.600.000,00 ευρώ.
  2. Το Υπ. Παιδ. & Θρησκ. Δημοσιεύει την Π62-3.8 3η 2022 (αρ. πρωτ. 131212/Β9/Φ32/283/25-10-2022, ΑΔΑ: 60ΒΗ46ΜΤΛΗ-9Η2) πρόσκληση με τίτλο «Δράσεις ανάπτυξης, βελτίωσης, αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού των φοιτητικών εστιών και των υποδομών σίτισης των ΑΕΙ», δίνοντας στα ΑΕΙ τη δυνατότητα υποβολής προτάσεων χρηματοδότησης που αφορούν μόνο σε εγκαταστάσεις φοιτητικών εστιών και σίτισης φοιτητών.
  3. Η Διοικούσα Επιτροπή (ΔΕ) του ΔΙΠΑΕ με την αρ. 4/24-01-2023 ορίζει αρμόδιους 3 υπαλλήλους (τους προϊσταμένους των τμημάτων μελετών & κατασκευών) των Δ/νσεων Τεχνικών Υπηρεσιών του Ιδρύματος (Σίνδου, Καβάλας και Σερρών) για την προετοιμασία υποβολής των σχετικών προτάσεων χρηματοδότησης.
  4. Μέσα στο 1ο 4μηνο του 2023, η Δ/νση ΤΥ ΔΙΠΑΕ Καβάλας ολοκληρώνει τα σχέδια τευχών δημοπράτησης (διακήρυξη, τεχνική περιγραφή, προμέτρηση, προϋπολογισμός κλπ) της σχετικής μελέτης, συγκεντρώνοντας παράλληλα τα υπόλοιπα απαιτούμενα δικαιολογητικά που προβλέπει ως συνημμένα η ανωτέρω πρόσκληση του Υπουργείου, ετοιμάζοντας τον προς υποβολή φάκελο πρότασης χρηματοδότησης του έργου για την «Ανακαίνιση φοιτητικών εστιών κτιριακού συγκροτήματος Αγ. Λουκά Καβάλας», συνολικού προϋπολογισμού 2.600.000 ευρώ. Η Δ/νση ΤΥ ΔΙΠΑΕ Σίνδου ετοιμάζει αντίστοιχα πρόταση μελέτης ανακατασκευής για την εστία «Δέλτα» στη Θεσ/νίκη, προϋπολογισμού περίπου 400.000,00 ευρώ. Η Δ/νση ΤΥ ΔΙΠΑΕ Σερρών απέχει (δεν υπάρχουν κτίρια φοιτητικών εστιών στις Σέρρες).
  5. Μετά την προετοιμασία του φακέλου υποβολής, κατατίθεται στη Διοικούσα Επιτροπή του ΔΙΠΑΕ η ΔΦ30/7983/24-04-2023 εισήγηση του τότε αρμόδιου Αντιπροέδρου Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του Ιδρύματος για την (προαπαιτούμενη) έγκριση υποβολής της πρότασης στο ΥΠΑΙΘ.
  6. Η ΔΕ ΔΙΠΑΕ μετά από συνεδρίαση αποφασίζει (με το 20/28-04-2023 πρακτικό) «να εξουσιοδοτήσει τρία μέλη της, προκειμένου να συντονίσουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες, για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες με τον πιο πρόσφορο τρόπο για το Πανεπιστήμιο». Σε επόμενη συνεδρίαση, αποφασίζει (με το 22/12-05-2023 πρακτικό) «τη διερεύνηση για εσωτερική ανακατανομή του ποσού της πρότασης και την αναβολή της λήψης απόφασης για τη νέα διοίκηση με την εκπόνηση νέων μελετών…».
  7. Σε συνάντηση της Δ/νσης ΤΥ Καβάλας με δύο μέλη της 3μελούς επιτροπής της ΔΕ στις 25/05/2023 στη Σίνδο, ζητείται η διερεύνηση δυνατότητας μείωσης του προϋπολογισμού των 2.600.000,00 ευρώ, ώστε να διασφαλιστεί κονδύλιο για την παράλληλη υποβολή πρότασης χρηματοδότησης για την αγορά ακινήτου στην περιοχή της Σίνδου (το οποίο θα χρησιμοποιηθεί ως φοιτητική εστία).
  8. Η Δ/νση ΤΥ Καβάλας με το ΔΦ2.2/10912/31-05-2023 έγγραφο της ενημερώνει την 3μελή επιτροπή ότι δεν υπάρχει δυνατότητα μείωσης του προϋπολογισμού της μελέτης, με γνώμονα την πληρότητα και τη βέλτιστη λειτουργικότητα των τριών κτιρίων ΦΕ μετά την ολοκλήρωση του έργου.
  9. Η 3μελής επιτροπή στέλνει στη Δ/νση ΤΥ Καβάλας το ΔΦ2.2/11758/13-06-2023 έγγραφο, το οποίο κοινοποιήθηκε και στη διοίκηση του ΔΙΠΑΕ (Πρόεδρο, αντιπροέδρους και μέλη ΔΕ), στο οποίο εκτός άλλων αναφέρεται ότι:
  • «η οποιαδήποτε ανακαίνιση είναι καταδικασμένη να αποτύχει αφού η τεχνική υπηρεσία αδιαφορεί και δεν μπορεί να συντηρήσει την εστία.»
  • «Εισάγετε αυθαίρετα και πέρα από κάθε λογική αναθεωρήσεις της τάξης του 21.5%.»
  • «Όλα τα παραπάνω καταδεικνύουν ελλείψεις της μελέτης που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ώριμη και επ’ ωφελεία του δημοσίου συμφέροντος.»
  • «Επίσης, παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για τον αριθμό των ανθρωποωρών που ξοδεύτηκαν για την σύνταξη της μελέτης σας και με τίνος την εντολή πραγματοποιήθηκε η συγκεκριμένη μελέτη, απασχολώντας τη λειτουργία της Τεχνικής Υπηρεσίας».

(Θα πρέπει να αναφερθεί ότι από τα 3 μέλη της επιτροπής, τα δύο είναι διπλωματούχοι μηχανικοί (ένας ηλεκτρολόγος μηχανικός και ένας χημικός μηχανικός) που ανήκουν στο εκπαιδευτικό προσωπικό του ΔΙΠΑΕ, με άγνωστη εμπειρία στη σύνταξη μελετών δημοσίων έργων).

  1. Μέλος της 3μελούς επιτροπής, πλέον ως αρμόδιος αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης στη νέα διοίκηση του ΔΙΠΑΕ, εισηγείται με την ΔΦ20/24797/12-12-2023 εισήγηση του την έγκριση υποβολής τριών τεχνικών δελτίων (προτάσεων) στο εν λόγω πρόγραμμα του ΥΠΑΙΘ με τίτλο «Δράσεις ανάπτυξης, βελτίωσης, αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού των φοιτητικών εστιών και των υποδομών σίτισης των ΑΕΙ», συνολικής αξίας 3.000.000,00 ευρώ (δηλ. το κονδύλιο που είχε αρχικά προγραμματιστεί για τις προτάσεις ανακαίνισης των ΦΕ Καβάλας και τη μελέτη της εστίας «Δέλτα» Θες/νίκης) , ως εξής:
  • «Για την αγορά κτιρίου στην Σίνδο παρακείμενου της Αλεξάνδρειας Πανεπιστημιούπολης ώστε να δημιουργηθούν φοιτητικές εστίες. Η αξία των φοιτητικών εστιών θα είναι αξίας 1.850.000€…»
  • «Για την προμήθεια εξοπλισμού που θα εξοπλίσει τις παλιές Φοιτητικές Εστίες εντός της Αλεξάνδρειας Πανεπιστημιούπολης Σίνδου αξίας 800.000€…»
  • «Για την υλοποίηση μελέτης ώστε να κατασκευαστεί νέο κτίριο φοιτητικών εστιών στις Σέρρες όπου δεν υπάρχουν φοιτητικές εστίες. Η αξία της μελέτης θα είναι αξίας 350.000 ευρώ…»
  1. Το Συμβούλιο Διοίκησης ΔΙΠΑΕ αποφασίζει με το 16/13-12-2023 πρακτικό την έγκριση υποβολής των ανωτέρω τριών τεχνικών δελτίων, τα οποία υποβάλλονται ηλεκτρονικά στο ΥΠΑΙΘ.
  2. 31/12/2023: Λήγει η προθεσμία υποβολής τεχνικών δελτίων (προτάσεων χρηματοδότησης), χωρίς την υποβολή τεχνικού δελτίου για το έργο της ανακαίνισης των ΦΕ Καβάλας.

Τα προβλήματα που περιγράφονται στο 2019/4-2-2021 έγγραφο μας, παραμένουν, επεκτείνονται, επιδεινώνονται και συμβάλουν στην χειροτέρευση των συνθηκών διαβίωσης των φοιτητών, και στα τρία πλέον κτίρια των φοιτητικών εστιών Καβάλας, με ό,τι αυτό σημαίνει για την προσέλκυση νέων φοιτητών στα τμήματα της πανεπιστημιούπολης Καβάλας, και την ενίσχυση του ΔΙΠΑΕ.

Όλα τα ανωτέρω αναφερόμενα έγγραφα είναι διαθέσιμα. Στη διάθεσή σας για παροχή διευκρινίσεων».