Το υδρογραφικό-ωκεανογραφικό πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού «Στράβων» A-476 στο λιμάνι της Καβάλας

Οι δυνατότητες του πλοίου το οποίο ναυπηγήθηκε το 1987

Δυόμισι χρόνια μετά τον πρώτο του κατάπλου στο λιμάνι της Καβάλας «Απόστολος Παύλος» -τότε ήταν τέλη Αυγούστου 2021- κατέπλευσε και πάλι ένα από τα βοηθητικά, λιγότερο προβεβλημένα πλοία του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, το Υδρογραφικό (Υ/Γ)-Ωκεανογραφικό (Ω/Γ) «Στράβων».

Όπως αναφέρει ο εκπαιδευτικός, συγγραφέας και ιστορικός-ερευνητής Αεροπορικής και Στρατιωτικής Ιστορίας, Πασχάλης Παλαβούζης, με χαλύβδινο σκαρί, κατασκευασμένο το 1987, το πλοίο είναι εξαιρετικά εξοπλισμένο για τον ρόλο του, αφού φέρει ποικίλα ηχοβολιστικά συστήματα, συστήματα ακριβούς προσδιορισμού θέσης, υπολογιστές, κλπ. Μάλιστα το μόνιμο «φορτίο» του περιλαμβάνει και μία υδρογραφική άκατο (Α-14) με εξίσου ενδιαφέροντα συστήματα.

Τον Αύγουστο του 2021, η εμφάνιση του πλοίου στην περιοχή μας είχε συνδεθεί με τον εντοπισμό και εξουδετέρωση πυρομαχικών, που είχαν βρεθεί στο βυθό του λιμανιού, ενώ την Καβάλας «επισκέπτονται» συχνά Υ/Γ-Ω/Γ πλοία. Όπως αναφέρει ο κ. Παλαβούζης, τον Μάιο του 2022 είχε καταπλεύσει, για παράδειγμα, ένας παλιός γνώριμος, το «Ναυτίλος» A-478.

Δύο χρόνια πριν σα σήμερα, είχαν καταπλεύσει το Αρματαγωγό (Α/Γ) «Σάμος» L174 και το Πλοίο Γενικής Υποστήριξης (ΠΓΥ) «Προμηθεύς» Α374, που μετέφεραν στο εκπαιδευτικό τους ταξίδι τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων.

*Φωτογραφία: Πασχάλης Παλαβούζης