Υπάλληλοι στον επισιτισμό και στον τουρισμού σε Καβάλα και Θάσο: Κάλσεμα για συμμετοχή στην απεργία της 28ης Φεβρουαρίου

Η ανακοίνωση και τα αιτήματα του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού, Τουρισμού και συναφών Επαγγελμάτων

Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στην απεργία και στη συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Καβάλας στις 28 Φεβρουαρίου 2024 απευθύνει στα μέλη του το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού, Τουρισμού και συναφών Επαγγελμάτων Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας-Θάσου, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση-κάλεσμα ότι «δε θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Παίρνουμε την υπόθεση στα χέρια μας».

Το κάλεσμα-ανακοίνωση του Συνδικάτου

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, όλοι στην απεργία στις 28 Φεβρουαρίου.

Η κυβέρνηση της ΝΔ με τις ευλογίες της αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και των επιχειρηματικών ομίλων, εφαρμόζει την αντεργατική νομοθεσία που έστρωσαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Ξεκινά την διαδικασία ώστε να εφαρμοστεί από την 1η Απρίλη ο καθορισμός του κατώτερου μισθού με βάση τον απαράδεκτο νόμο Βρούτση-Αχτσιόγλου. Μνημονιακό νόμο που ψήφισε η ΝΔ το 2013 κι εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2018 για πρώτη φορά.

Ο συγκεκριμένος νόμος αφαιρεί από τα συνδικάτα την υπογραφή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και παραδίδεται στο κράτος και τους επιχειρηματικούς ομίλους. Καθορίζουν κάθε φορά το ύψος του κατώτερού μισθού με βάση όχι τις ανάγκες μας αλλά «την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές της για ανάπτυξη από την άποψη της παραγωγικότητας, των τιμών και τις ανταγωνιστικότητας…». Ο συγκεκριμένος νόμος εδώ και 13 χρόνια έχει κρατήσει τον κατώτατο μεικτό μισθό σχεδόν παγωμένο. Έβαλε ταφόπλακα στις κλαδικές και επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας και κρατώντας το μέσο μεικτό μισθό μειωμένο κατά 25% σε σχέση με το 2011.

Από την καπιταλιστική ανάπτυξη και την πολιτική της πράσινης μετάβασης που όλοι τους αναφέρουν, εμείς οι εργαζόμενοι γνωρίζουμε καλά τα «οφέλη» τους, τα βιώνουμε καθημερινά. Φτώχεια, ακρίβεια, εκμετάλλευση. Ο πληθωρισμός στα τρόφιμα είναι πάνω από 10% κάθε μήνα, τα ενοίκια και οι δόσεις των ταμείων έχουν αυξηθεί στο 30%, η τιμή της κιλοβατώρας στο ρεύμα έχει διπλασιαστεί εδώ και 3 χρόνια και πόσα ακόμη που τραβάνε το κόστος ζωής προς τα πάνω με αποτέλεσμα η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων να είναι στο ύψος του 2000.

Αντίθετα οι μεγαλοξενοδόχοι και άλλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, που τόσο καιρό θησαυρίζουν βλέποντας τα κέρδη τους να εκτοξεύονται, θα μοιράζονται δις ευρώ επιδοτήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης. Και ειδικά για τον επισιτισμό γνωρίζουμε πολύ καλά πως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση στους χώρους δουλειάς με την μη εφαρμογή της υποχρεωτικής ΣΣΕ σε όλη τη περιοχή της Καβάλας. Απλήρωτες υπερωρίες, αδήλωτη εργασία, εξαντλητικά ωράρια, ακανόνιστο πρόγραμμα, κλέψιμο των ενσήμων και δώρο Χριστουγέννων που σε υποχρεώνουν να το γυρίσεις πίσω στην εργοδοσία.

Σε όλο το κλάδο υπάρχει εντατικοποίηση, έλλειψη προσωπικού, συνεχόμενες βάρδιες από νύχτα μέρα, με ένα ή και καθόλου ρεπό και χρωστούμενες άδειες χρόνων. Οι μισθοί και τα μεροκάματα παγωμένα εδώ και χρόνια.

Όσον αφορά στη μαθητεία του τουρισμού, υπάρχει υποστελέχωση των δημόσιων δομών και κακοπληρωμένη πρακτική άσκηση. Δεν πάμε πίσω από τις ανάγκες μας, δεν παραδίδουμε τα δικαιώματά μας.

Τα συνδικάτα δε θα παραδώσουν τις συλλογικές συμβάσεις στους εργοδότες και στο κράτος τους. Οι συλλογικές συμβάσεις είναι όπλο των εργαζομένων για αυξήσεις στους μισθούς και κατοχύρωση δικαιωμάτων.

Οργανώνουμε και δυναμώνουμε την πάλη μας σε κάθε χώρο δουλειάς, διαμορφώνουμε κλίμα απεργιακού ξεσηκωμού. Προετοιμάζουμε την απεργία στις 28/2. Δε θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Παίρνουμε την υπόθεση στα χέρια μας.

Όλοι στην απεργία στις 28/2 στις 11πμ στην κεντρική πλατεία. Η Ομοσπονδία μας για ακόμη μια φορά δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και δεν πήρε απόφαση για την απεργία στις 28/2. Ύστερα από απόφαση του ΔΣ του Συνδικάτου μας πάρθηκε απόφαση και προχωράμε σε συνεχόμενες τετράωρες στάσεις εργασίας από 06:00 πμ στις 28/2 έως την ίδια ώρα της επόμενης μέρας.

Διεκδικούμε τώρα:

  • Να καταργηθούν οι αντεργατικοί νόμοι Βρούτση-Αχτσιόγλου και επιστροφή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στα συνδικάτα
  • Τοπική κλαδική ΣΣΕ στα ξενοδοχεία και επισιτιστικά καταστήματα της Καβάλας με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και διασφάλιση του 5ημερου 8ωρου
  • Να επανέρθουν οι τριετίες, συμπεριλαμβανομένης της περιόδου 2012-2023
  • Ένταξη στα βαρέα ανθυγιεινά σε όλες τις ειδικότητες του κλάδου
  • Προσλήψεις προσωπικού, να παίρνουμε τα ρεπό και τις άδειες που δικαιούμαστε
  • Να επανέλθει η αρχή της ευνοϊκότερης σύμβασης και η μετενέργεια
  • Μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς. Κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη και όλων των αντεργατικών νόμων
  • Μέτρα ενάντια στην ακρίβεια με κατάργηση των έμμεσων φόρων και πλαφόν στις τιμές ενέργειας, τροφίμων και άλλων ειδών λαϊκής κατανάλωσης, με αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Κανένα εργατικό και λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο. Διαγραφή χρεών για τα εργατικά-λαϊκά νοικοκυριά και τους επαγγελματίες