Έφυγε ξαφνικά από τη ζωή ο ιδρυτής της Raycap και μεγάλος ευεργέτης Κώστας Αποστολίδης

Μιχάλης Λυχούνας: «Για την αρχαιολογική κοινότητα της περιοχής χάνεται μια σταθερά, μια συνεχής υποστήριξη σε ανασκαφικά (ΑΠΘ), δημοσιευτικά (Ντικιλί) και εκθεσιακά (Φίλιπποι) προγράμματα»

Το πρωί της Τρίτης 27 Φεβρουαρίου 2024 έφυγε από τη ζωή ο ιδρυτής και πρόεδρος της Raycap Κώστας Αποστολίδης. Ο εκλιπών σπούδασε χημικός μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), με μεταπτυχιακές σπουδές από τα αμερικανικά πανεπιστήμια Xάρβαρντ και ΜακΓκιλ, και προτού ξεκινήσει τη Raycap εργάστηκε στις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Τα τελευταία χρόνια ο Κώστας Αποστολίδης, ο οποίος ήταν 76 ετών, είχε πρωτοστατήσει με τις κοινωνικές παροχές του στην πόλη της Δράμας, προσφέροντας τόσο στον πολιτιστικό όσο και στον αναπτυξιακό τομέα της πόλης, αλλά και στην εν γένει μεταμόρφωσή της. Όπως, για παράδειγμα, μέσω της Raycap είχε αγοράσει το γνωστό Σαντιρβάν Τζαμί, το οποίο μετέτρεψε σε έναν εξαιρετικό χώρο πολιτισμού, ενώ είναι γνωστές οι προσφορές του με δωρεές μελετών προς τον Δήμο Δράμας, όπως για το Κολυμβητήριο, την περιμετρική Κορυλόβου, όπου ξεκίνησαν οι εργασίες, και βέβαια τη μεγάλη μελέτη για τη ΣΒΑΑ και την ανάπλαση του κέντρου της πόλης.

Η Raycap είναι μια βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας 100% ελληνικής ιδιοκτησίας και κατέχει ηγετική θέση στην παγκόσμια αγορά των τηλεπικοινωνιακών και βιομηχανικών υποδομών, παρέχοντας λύσεις βιομηχανικής προστασίας από υπερτάσεις, συνδεσιμότητας και διαχείρισης ενέργειας για τηλεπικοινωνίες.

Πρόκειται για μια εταιρεία με πολυεθνική εμβέλεια και με τα προϊόντα του να εξάγονται σε 50 χώρες, ο οποία συνεχίζει σε αναπτυξιακή τροχιά, με την ίδια συνταγή της διαρκούς έρευνας και των επενδύσεων.

Η διοίκηση της εταιρείας, παρά τις σημαντικές διεθνείς επιτυχίες, αποφεύγει εδώ και χρόνια τη δημοσιότητα.

Η Raycap, έπειτα από δύο εξαγορές που πραγματοποίησε στις ΗΠΑ, λειτουργεί πλέον και τρία εργοστάσια από τα επτά που διατηρεί διεθνώς. Πρόκειται για μονάδες που δραστηριοποιούνται κυρίως στην παραγωγή εξοπλισμού για την ανάπτυξη ασύρματων τηλεπικοινωνιακών δικτύων (ειδικά στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς – 5G) και βρίσκονται σε Αϊντάχο, Νότια Καρολίνα και Νιού Τζέρσι. Ο όμιλος της Raycap λειτουργεί και δύο εργοστάσια στην Ελλάδα (Δράμα και Αττική), ένα στη Σλοβενία και ένα στο Μόναχο.

Η διοίκηση της Raycap είχε αρχίσει να υλοποιεί το σχέδιο εισόδου στα συστήματα για το 5G από τον Ιούνιο του 2018, όταν και πραγματοποίησε την πρώτη εξαγορά στις ΗΠΑ. Τότε απέκτησε τη Stealth Concealment Solutions που ειδικεύεται στις λύσεις για την ανάπτυξη κεραιοσυστημάτων. Τον Ιανουάριο του 2020 προχώρησε στη δεύτερη εξαγορά, αποκτώντας την Apelio Innovative Industries, μια εταιρεία που επίσης κινείται στην αγορά των συστημάτων για κεραίες κινητής και ασύρματα δίκτυα.

Μιχάλης Λυχούνας: Χάθηκε ένας άνθρωπος με οράματα για την πατρίδα τη μεγάλη…

«Τι είναι αυτά που διαβάζουμε;! Τι ανατροπές! Τι σκληρά νέα! Ένας άνθρωπος σε άριστη φυσική κατάσταση, με διάθεση για ζωή και προσφορά, σε εξαιρετική στιγμή της οικογενειακής του ζωής, (χαζοπαππούς), με οράματα για την πατρίδα τη μεγάλη, την Ελλάδα, αλλά και τον πατρογονικό τόπο, τη Δράμα, από την οποία πραγματικά ποτέ δεν έφυγε, να χάνεται τόσο ξαφνικά!
Η σκέψη μου στην οικογένειά του σε αυτή τη δίνη της απώλειας και του πόνου.
Για την αρχαιολογική κοινότητα της περιοχής χάνεται μια σταθερά, μια συνεχής υποστήριξη σε ανασκαφικά (ΑΠΘ), δημοσιευτικά (Ντικιλί) και εκθεσιακά (Φίλιπποι) προγράμματα. Πρόσφατες οι αναγγελίες για μεγάλα έργα με βάση μελέτες που χρηματοδότησε η Raycap, δηλαδή ο Κώστας και η οικογένεια. Μοναδική η συνεισφορά με την αποκατάσταση και λειτουργία του Sadrivan τζαμί στη Δράμα και ο μετασχηματισμός του σε πολιτιστικό πόλο.
Προσωπικά και είμαι βέβαιος, όπως όλοι που τον γνώρισαν από κοντά, είμαι συγκλονισμένος (αλλιώς μου έρχονταν τα νέα) για την απώλεια ενός ανθρώπου που θεωρώ τιμή και ευλογία που γνώρισα από κοντά.
Υγεία και δύναμη στους δικούς του να τον θυμούνται και να συνεχίσουν το έργο του στον επιχειρηματικό και κοινωνικό στίβο».