Επιστημονική Ομάδα «Οψόμεθα εις Φιλίππους»: Βιωματικές εκδρομές στους δήμους του «Πάρκου Φιλίππων». Πρώτη στάση το Δοξάτο

Αρχίζει μια σειρά δράσεων της Επιστημονικής ομάδας για το Κλίμα και την Κλιματική αλλαγή – Διαβάστε το πρόγραμμα της επίσκεψης στον Δήμο Δοξάτου

Για έναν ακόμα χρόνο τα μέλη της Επιστημονικής Ομάδας «Οψόμεθα εις Φιλίππους» διοργανώνουν τις καθιερωμένες ανοιχτές ημερήσιες βιωματικές εκδρομές στους δήμους του «Πάρκου Φιλίππων», με το κεντρικό τους σύνθημα να παραμένει το ίδιο:

Συνεχίζουμε να επισκεπτόμαστε τον τόπο και να μαθαίνουμε την ιστορία του.
Γνωρίζουμε τους ανθρώπους και δημιουργούμε φιλίες.
Ενημερωνόμαστε για την ανάπτυξη αλλά και για τα προβλήματα.
Γευόμαστε τοπικά προϊόντα και γνωρίζουμε τους παραγωγούς.
Συμμετέχουμε και συνεργαζόμαστε μαζί τους

Πέραν από αυτό, όμως, οι ημερήσιες εκδρομές που έχουν προγραμματιστεί για το 2024, λαμβάνοντας υπ όψιν τη φετινή θεματική «Κλίμα και Κλιματική αλλαγή» έχουν ένα επιπρόσθετο χαρακτηριστικό: τη συμμετοχή ειδικών επιστημόνων, οι οποίοι με τις γνώσεις τους προτίθενται να μας ενημερώσουν για τις επιπτώσεις και τα προβλήματα που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή.

Η πρώτη ημερήσια εκδρομή για το 2024 έχει προγραμματιστεί για την Κυριακή 3 Μαρτίου 2024 στον δήμο Δοξάτου.

Τι ξεχωριστές δράσεις κάνουμε στην 1η ημερήσια εκδρομή στο Δήμο Δοξάτου;

Αναλυτικό Πρόγραμμα

9:00 π.μ. Πνευματικό Κέντρο Δοξάτου (σημείο συνάντησης)

9:15-10:15 Φιλοξενία από τα μέλη του Πολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου Δοξάτου. Γνωριμία με την ιστορία, τις παραδόσεις και τον πολιτισμό του Δοξάτου μέσα από την ξενάγηση στον τριώροφο κτήριο (λαογραφικό μουσείο, πινακοθήκη, φωτογραφική έκθεση). Ειδική ιστορική αναφορά στην καπνοκαλλιέργεια και βιωματική δράση στον εκθεσιακό χώρο με τα καπνά. Συμβολική φύτευση ελιάς στον προαύλιο χώρο.

10:30-11:30 Επίσκεψη στον ελαιοτριβείο της οικογένειας Μαλέα. Ενημέρωση για τα ελαιόδεντρα στο κτήμα, ξενάγηση στις εγκαταστάσεις, συζήτηση για τα προβλήματα της φετινής παραγωγής, γευσιγνωσία.

11:45 – 12:45 Επίσκεψη στις εγκαταστάσεις του σταθμού βιολογικού καθαρισμού Δοξάτου. Ξενάγηση από τον Δήμαρχο Δοξάτου κ. Γιώργο Βογιατζή.

13:00-14:00 Επίσκεψη στις εγκαταστάσεις του Ιππικού Συλλόγου Δοξάτου «οι ΦΙΛΙΠΠΟΙ». Ξενάγηση στους στάβλους με τα άλογα & επίδειξη προπόνησης.

14:15-14:45 Στάση σε δημοτικό πάρκο (χώρος ανάπλασης) στον συνοικισμό «Χειμάρρα». με γευσιγνωσία αφεψήματος (χορηγία από την “Tsai Academy” του βοτανολόγου και μέλους των «Οψόμεθα» Ιωάννη Ζαλίδα). Δράση “καθαρισμού του σημείου” και “φύτευση βότανων” με την συμμετοχή μαθητών.

15:00-17:00 Θεματική επίσκεψη και ξενάγηση στο κτήμα του «Σαρρή», ένα διαμορφωμένο κτήμα, με θερμοκήπιο, αγρόκτημα με λαχανικά, ζώα κτλ στον συνοικισμό της «Χειμάρρας». Κέρασμα με προϊόντα από το κτήμα.

Δράσεις:

α) Επιτόπια αναγνώριση προβλημάτων κλιματικής αλλαγής στον λαχανόκηπο (στον οποίο θα μπούμε για να κόψουμε λαχανικά)

β) Δράση “Μπαίνουμε στον λαχανόκηπο, κόβουμε λαχανικά. Μπαίνουμε στο κοτέτσι και μαζεύουμε αυγά” (τα οποία, στη συνέχεια, θα γευτούμε).

* Στις δράσεις αυτές θα συμμετέχουν μαζί μας και μαθητές της Στ΄τάξης του Δημοτικού Σχολείου Δοξάτου, οι οποίοι θα συνοδεύονται από τον δάσκαλο και τα μέλη του Συλλόγου Γονέων.

Περισσότερες πληροφορίες για τη δράση αυτή στην κα. Ζωή Μυλοθροπούλου (+30 6944222990), μέλος των Οψόμεθα εις Φιλίππους, είτε στην ιστοσελίδα του οργανισμού ->  https://opsometha.org/klima-ekdromi-doxato-2024/