Η Καβάλα τίμησε τον Πόντιο Νικοπολίτη πολιτικό Σταύρο Νικολαΐδη

Εκδήλωση μνήμης και τιμής στην κατάμεστη αίθουσα της Μεγάλης Λέσχης από το Κέντρο Πολιτισμού Νικοπόλεως Πόντου Ελλάδος και τον Δήμο Καβάλας - Ομιλία του πρώην υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γιάννη Τσακλίδη

Το Κέντρο Πολιτισμού Νικοπόλεως Πόντου Ελλάδος (Καβάλα), σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Καβάλας, διοργάνωσαν το βράδυ της Τετάρτης 6 Μαρτίου 2024, στη Μεγάλη Λέσχη, τιμητική εκδήλωση για τον πόντιο Νικοπολίτη και Καβαλιώτη πολιτικό, Σταύρο Νικολαΐδη, με κεντρικό ομιλητή τον Γιάννη Τσακλίδη. Ο πρώην υπουργός ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. αναφέρθηκε ενδελεχώς στην πολιτική παρακαταθήκη του Σταύρου Νικολαΐδη, με αρκετές και εν πολλοίς άγνωστες λεπτομέρειες της μακράς θητείας του στα υπουργεία Προεδρίας και Δημοσίων Έργων, ενώ έκανε και ιδιαίτερη μνεία τόσο στην καταγωγή του, όσο και στην ιστορία του Πόντου από την αρχαιότητα μέχρι την ανταλλαγή των πληθυσμών και την εγκατάσταση των προσφύγων στην ελληνική επικράτεια. Για την προσφορά και το έργο του Σταύρου Νικολαΐδη μίλησαν επίσης η Πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού Νικοπόλεως Πόντου Ελλάδος (Καβάλα), Όλγα Περίτσαλη και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας, Μάρκος Δέμπας.

Στο αφιέρωμα για τη ζωή και τη δράση του Σταύρου Νικολαΐδη, στο οποίο συνέβαλαν ουσιαστικά συγκεντρώνοντας χρήσιμο ιστορικό υλικό ο ερευνητής της τοπικής ιστορίας π. θεματικός αντιπεριφερειάρχης πολιτισμού -Τουρισμού ΑΜΘ Κωνσταντίνος Παπακοσμάς ο Θανάσης Γενετίδης και το Κέντρο Πολιτισμού Νικοπόλεως Πόντου Ελλάδος, προβλήθηκαν μαρτυρίες και σκιαγραφήσεις ανθρώπων που γνωρίζουν περισσότερα στοιχεία και πτυχές από την ζωή και την δράση του.

Μεταξύ άλλων ο λογοτέχνης και κριτικός Λεόντιος Πετμεζάς αφηγείται μέσα από την κάμερα του Γιάννη Κρεβατόπουλου, διηγήσεις του πατέρα του Κωνσταντίνου Πετμεζά που υπήρξε συνεργάτης για αρκετά χρόνια του Σταύρου Νικολαίδη.

Στην εν λόγω εκδήλωση παρέστησαν ο Δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, ο πρώην υφυπουργός Υγείας, Μιχάλης Τιμοσίδης, ο πρώην βουλευτής ΠΑΣΟΚ, Νίκος Στρατηλάτης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας, Παναγιώτης Μαμτσαδέλης, οι Αντιδήμαρχοι Καβάλας, Αλέξης Γούλας, Κώστας Χατζηαναστασίου, Χρήστος Τσιτσιλικάκης, ο Πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, Αρχέλαος Γρανάς, ο σύμβουλος του Δημάρχου Καβάλας, Κωστής Σιμιτσής, ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Θόδωρος Μαρκόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης, Αλέξανδρος Ιωσηφίδης, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων και πλήθος κόσμου.

Σταύρος Νικολαίδης – Βιογραφία

Ο Σταύρος Αντ. Νικολαΐδης γεννήθηκε στην Νικόπολη του Πόντου το 1892 και έφυγε από την ζωή στις 15 Μαΐου του 1967, τρεις εβδομάδες περίπου μετά την επιβολή του στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Ελλάδα.

Σπούδασε στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης και δίδαξε στο Ορντού στην Κριμαία και στην Συμφερούπολη. Με την ανταλλαγή των πληθυσμών ήλθε στην Αθήνα το 1923 και ανέλαβε την διεύθυνση της Σχολής Μεγαρέως. Σπούδασε Νομικά και Θεολογία στο Πανεπιστήμιο των Αθηνών.

Γνωρίστηκε από κοντά με τον Ελευθέριο Βενιζέλο και τότε ξεκίνησε την πολιτική πορεία του. Από το 1926 έως το 1964 για πάνω από 40 χρόνια εκλεγόταν συνεχώς βουλευτής της Καβάλας λαμβάνοντας μέρος σε αρκετές εκλογικές αναμετρήσεις.

Συγκεκριμένα έξι φορές εξελέγη με το Κόμμα των Φιλελευθέρων και με την Δημοκρατική Ένωση του Γεωργίου Παπανδρέου και δύο φορές το 1963 και το 1964 με την Ένωση Κέντρου του Γεωργίου Παπανδρέου.

Χρημάτισε για μια πενταετία υπουργός Προεδρίας και Δημοσίων Έργων στις κυβερνήσεις Πλαστήρα, Διομήδη και Σοφούλη από το 1945 έως το 1950.

Συνοπτικά στα σημαντικά επιτεύγματα του κατά την διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Δημοσίων Έργων τα έτη 1949 και 1950, συγκαταλέγονται οι ανακουφιστικές συμβάσεις των δημοσίων υπαλλήλων που επιτεύχθηκαν από επιτροπή στην οποία συμμετείχε μαζί με τον Κωνσταντίνο Τσάτσο και δύο ακόμη υπουργούς καθώς και η υδροδότηση της Αθήνας που ελπιδοφόρα δημιουργήθηκε από την σύνδεση της λίμνης Υλίκης με την λίμνη του Μαραθώνα λύνοντας καίρια για τα επόμενα σαράντα χρόνια το πρόβλημα ύδρευσης στην περιοχή της Αττικής.

Ως πολιτική προσωπικότητα διακρίθηκε για το ήθος την ευπρέπεια την συνέπεια στην ιδεολογία του την ανωτερότητα και την ακεραιότητα  του χαρακτήρα του, την αφοσίωση του στον άνθρωπο.

Υπήρξε λόγιος. Εξέδωσε 7 βιβλία και ήταν αρθρογράφος στον τύπο της εποχής του.

Φωτο: Κώστας Σαραϊδάρης

(Δελτίο Τύπου)