ΕΛΜΕ Καβάλας: Ανησυχία για τα περιστατικά βίας στα σχολεία της Καβάλας

Ανακοίνωση στην οποία τονίζεται ότι όλη αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να αφήσει αδιάφορη την εκπαιδευτική κοινότητα αλλά και τους γονείς των παιδιών

Την ανησυχία της για τα περιστατικά βίας που εκδηλώνονται σε σχολεία, ιδιαίτερα της πόλης της Καβάλας, εκφράζει της η διοίκηση της ΕΛΜΕ Καβάλας! Με ανακοίνωση της τονίζει ότι οι εντάσεις, οι τσακωμοί, οι βιαιοπραγίες μεταξύ μαθητών/τριών, αλλά και οι φραστικές επιθέσεις γονέων απέναντι στους εκπαιδευτικούς  είναι φαινόμενα που δεν μπορούν πλέον να αφήσουν αδιάφορη την εκπαιδευτική κοινότητα.

Η ανακοίνωση αναφέρει σχετικά:

«Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Καβάλας το τελευταίο διάστημα παρακολουθεί με ανησυχία περιστατικά βίας που εκδηλώνονται σε σχολεία, ιδιαίτερα της πόλης της Καβάλας.

Οι εντάσεις, οι τσακωμοί, οι βιαιοπραγίες μεταξύ μαθητών/τριών, αλλά και οι φραστικές επιθέσεις γονέων απέναντι στους εκπαιδευτικούς  είναι φαινόμενα που δεν μπορούν πλέον να αφήσουν αδιάφορη την εκπαιδευτική κοινότητα.  Οι εκπαιδευτικοί καλούνται, μέσα σε ένα εξαιρετικά ανασφαλές εργασιακό περιβάλλον, να αντιμετωπίσουν μία νέα θλιβερή και όχι πάντα διαχειρίσιμη κατάσταση χωρίς στήριξη και προστασία από τη νομοθεσία.

Γνωρίζουμε πως οι αιτίες των παραπάνω φαινομένων πρέπει πρωτίστως να αναζητηθούν στα ανταγωνιστικά κοινωνικά πρότυπα. Η φροντίδα για την εξάλειψή τους όμως βαρύνει ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα. Πρώτα το Υπουργείο. Η συμπεριληπτική εκπαίδευση, η ενίσχυση των κοινωνικών, συναισθηματικών και επικοινωνιακών δεξιοτήτων των μαθητών/τριών, η έγκαιρη και ολοκληρωμένη εισαγωγή ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών και η νομική προστασία των εκπαιδευτικών είναι δική του ευθύνη. Ευθύνη των συλλόγων των εκπαιδευτικών είναι η συνεργασία με τους αρμόδιους κοινωνικούς φορείς για την πρόληψη και αντιμετώπιση κακοποιητικών συμπεριφορών. Ευθύνη τέλος των γονέων και κηδεμόνων είναι να επιζητούν τη συνεργασία με τους δασκάλους των παιδιών τους, έχοντας πάντα κατά νου ότι η συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη των νέων θεμελιώνεται στην οικογένεια και οικοδομείται στο σχολείο».