Rescue 3 Europe/International: Εντυπωσιακές εικόνες από την εκπαίδευση διάσωσης σε ορμητικά νερά σε Νέστο και Κόσυνθο [βίντεο, φωτογραφίες]

Μια υψηλού επιπέδου εκπαίδευση σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο με εκπαιδευτή τον Γιάννη Χολέβα στην οποία συμμετείχαν μέλη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης από όλη την Ελλάδα

Σε μια εποχή όπου τα πλημμυρικά φαινόμενα γίνονται ολοένα συχνότερα στη χώρα μας με κλιμακούμενο κόστος σε ζωές και περιουσίες, η ασφάλεια των πολιτών αποτελεί -ή ορθότερα θα έπρεπε να είναι- πρώτιστο μέλημα για κράτος, φορείς, αλλά και τους ίδιους τους πολίτες, σε επίπεδο εκπαίδευσης και ενημέρωσης.

Με αυτό το σκεπτικό η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης «έφερε» την υψηλού και διεθνούς επιπέδου εκπαίδευση Swiftwater and Flood Rescue Technician (Διάσωση σε Ορμητικά Νερά και Πλημμυρικές Καταστάσεις) με φορέα υλοποίησης τη Rescue 3 Europe/International και εκπαιδευτή τον Γιάννη Χολέβα, στα παγωμένα νερά του Νέστου και του Κόσυνθου Ποταμού (περιοχή Παρανεστίου Ξάνθης). Η Σχολή απευθύνεται σε όσους θα κληθούν να πραγματοποιήσουν διασώσεις σε επίπεδο διασώστη (καυτή ζώνη) σε ορμητικά νερά ή πλημμύρες, όπως: Πυροσβεστική Υπηρεσία, Διασώστες Κέντρων Άμεσης Βοήθειας, Ελληνικός Στρατός, Ομάδες Διάσωσης, κλπ και βασίζεται στη φιλοσοφία της αυτοπροστασίας και την εφαρμογή τεχνικών διάσωσης από χαμηλό ρίσκο.

 

Η άκρως απαιτητική εκπαίδευση, η οποία περιελάμβανε θεωρητικό και πρακτικό μέρος (15 ώρες τη μέρα) πάνω σε χρήση σχοινιών, κολύμβηση σε ορμητικά νερά, διάσωση με σχοινιά και διασωστικές βάρκες, διάβαση ποταμού, βασικές γνώσεις υδρολογίας φυσικού περιβάλλοντος (ποτάμια) κ.ά, διήρκησε τέσσερις μέρες και συμμετείχαν μέλη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης από τα Παραρτήματα Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου, Κοζάνης, Κω και της κεντρικής διοίκησης Θεσσαλονίκης, λαμβάνοντας στο τέλος του τετραημέρου τη σχετική πιστοποίηση.

Ακολούθησε η τριήμερη εκπαίδευση Swiftwater and Flood Rescue Technician Advanced (Προχωρημένη Διάσωση σε Ορμητικά Νερά και Πλημμυρικές Καταστάσεις) στην οποία συμμετείχαν μέλη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης των Παραρτημάτων Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης και της κεντρικής διοίκησης Θεσσαλονίκης. Η Σχολή απευθύνεται σε όσους θέλουν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους, με σκοπό την κατάρτισή τους σε θέματα προχωρημένης διάσωσης σε ορμητικά νερά και πλημμυρικές καταστάσεις και τη διασφάλιση της επιχειρησιακής τους απόδοσης στον τομέα αυτό.

 

Οι εκπαιδευόμενοι και εκπαιδευόμενες φιλοξενήθηκαν από τον Δήμο Παρανεστίου στα σπίτια προσωπικού του Φράγματος του Θησαυρού, με την αντιδήμαρχο για τη Δημοτική Ενότητα Παρανεστίου, Κυριακή Παρλόγλου να συγχαίρει τους εκπαιδευόμενους και τους άρτια καταρτισμένους και ακούραστους Γιάννης Χολέβα και τους εκπαιδευτές του, για μια εβδομάδα γεμάτη γνώσεις που σώζουν ζωές, των διασωστών και των εν δυνάμει θυμάτων.

Λίγα λόγια για τον εκπαιδευτή

Ο Γιάννης Χολέβας είναι απόφοιτος του Πανεπιστήμιου Αθηνών (Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης). Αφοσιώθηκε στο καγιάκ ποταμού δημιουργώντας για την Ελλάδα όλα τα επόμενα στάδια εκπαίδευσης μετά τη Σχολή αρχαρίων (μέσου επιπέδου, προχωρημένων, experts , playboat, ασφάλειας και διάσωσης κ.α.).

Προπονητής Κάνοε-Καγιάκ Α΄ κατηγορίας της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, προπονητής Καγιάκ επιπέδου 4 της Βρετανικής Ομοσπονδίας Κανόε (B.C.U./Level 4 Couch) όπως επίσης και πάροχος εκπαίδευσης της BCU για τις τεχνικές δεξιότητες (Paddle Performance Awards) και προπονητής καγιάκ σλάλομ της Αθηναϊκής Λέσχης Καγιάκ. Είναι επίσης εκπαιδευτής οδηγών Rafting της Διεθνούς Ομοσπονδίας (IRF), εκπαιδευτής εκπαιδευτών σχολών διάσωσης ορμητικών νερών και πλυμμηρικών καταστάσεων της Rescue 3 Europe/International και εκπαιδευτής σχολών διάσωσης με σχοινιά της Rescue 3 Europe/International, εκπαιδευτής διάσωσης φαραγγιών της Γαλλικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας και Αναρρίχησης (FFME), εκπαιδευτής Πρώτων Βοηθειών και ΚΑΡΠΑ της Αμερικανικής Καρδιολογικής Ένωσης, εκπαιδευτής προχωρημένων Πρώτων Βοηθειών σε μη αστικό περιβάλλον (ECSI) και εκπαιδευτής ενηλίκων του ΕΟΠΠΕΠ. Διετέλεσε ως υπεύθυνος της ομάδας διάσωσης για το αγώνισμα του Kανόε-Kαγιάκ σλάλομ στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας και ως διευθυντής Διοργάνωσης της A’ φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλου Kανόε-Kαγιάκ 2005 και 2006 στην Αθήνα και στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Kανόε-Kαγιάκ σπρίντ εφήβων, νεανίδων και νέων κάτω των 23 το 2006 στην Αθήνα.

Η ενασχόληση με την εκπαίδευση στο ύπαιθρο και ιδίως στο ποτάμι (δύσκολη παροχή υπηρεσιών) τον ώθησαν στην δημιουργία της «Μετάβασης» [μπείτε εδώ] με την ιδιαίτερη φιλοσοφία της τοποθετώντας τα προσωπικά του δεδομένα βάσει της εμπειρίας του για υψηλό δείκτη παροχής υπηρεσιών. Το ορειβατικό σκι, η ορειβασία και ο προσκοπισμός από τα αγαπημένα του χόμπι τα οποία μπήκαν στην άκρη χάριν του καγιάκ, ενώ είναι εθελοντής Σαμαρείτης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και μέλος της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Αττικής.

Ταξίδεψε και ταξιδεύει ακόμα για την εκπαιδευτική, αλλά και τεχνική του βελτίωση για καγιάκ, Rafting, διάσωση και διάσχιση φαραγγιών στις παρακάτω χώρες: Σλοβενία, Γαλλία, Αυστρία, Γερμανία, Μεγ. Βρετανία, Τσεχία, Ελβετία αλλά και την Αυστραλία (Sydney-Ολυμπιακή πίστα), Ισπανία και στον Καναδά (Ottawa). Γνωρίζοντας ότι ο υψηλός δείκτης παροχής υπηρεσιών χρειάζεται υψηλή τεχνική και θεωρητική κατάρτιση, συνεχίζει να ταξιδεύει για να κάνει πράξη το στόχο του.

Λίγα λόγια για την Rescue 3 International

Η Rescue 3 International είναι ο μεγαλύτερος διεθνής εκπαιδευτικός οργανισμός διάσωσης, που πραγματοποιεί σχολές για αντιμετώπιση καταστάσεων σε άγρια νερά, πλημμύρες, χείμαρρους κ.α. Η ποιότητα των υπηρεσιών της Rescue 3 International, καθώς και η πρακτική και θεωρητική αρτιότητα των σχολών της έχει ως αποτέλεσμα τη συνεχή ανάπτυξη και εξάπλωσή της.

 

Σήμερα έχει αντιπρόσωπους σε παραπάνω από 20 χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Αυστραλίας, της Ελβετίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, του Καναδά, της Μεγάλης Βρετανίας, της Νέας Ζηλανδίας κ.α.

Από το 1991, όταν άρχισε τη διεθνή δράση της, η Rescue 3 International έχει εκπαιδεύσει περισσότερα από 90.000 άτομα σε τεχνικές διάσωσης στο περιβάλλον των άγριων νερών. Η ύλη των σχολών της Rescue 3 International ανανεώνεται συνεχώς ακολουθώντας τις εξελίξεις στον τομέα της διάσωσης.

Το περιεχόμενό τους είναι διαμορφωμένο ώστε να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της Εθνικής Ένωσης Πυρόσβεσης και Προστασίας των ΗΠΑ (NFPA). Οι σχολές έχουν τρία επίπεδα εκπαίδευσης: Επίπεδο εξοικείωσης, επίπεδο συμμετοχής σε διάσωση χαμηλού ρίσκου, επίπεδο συμμετοχής σε διάσωση υψηλού ρίσκου.

Δείτε βίντεο από τις εντυπωσιακές εκπαιδεύσεις