Πολιτιστικός Σύλλογος Λιμεναρίων «Το Κάστρο»: Καλούμε τον κόσμο να αγωνιστεί για να μη χάσουμε το κύτταρο του λαϊκού πολιτισμού

Ανακοίνωση-κάλεσμα για θέμα των αποθηκών των Μεταλλείων στα Λιμενάρια Θάσου και η απάντηση στον αντιδήμαρχο Πολιτισμού

Για το θέμα των αποθηκών των Μεταλλείων στα Λιμενάρια Θάσου παίρνει εκ νέου θέση ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λιμεναρίων «Το Κάστρο», απαντώντας παράλληλα στον αντιδήμαρχο Πολιτισμού του Δήμου Θάσου κ. Κουτσουμάνη στο δημοσίευμα «Η μισή αλήθεια είναι ψέμα».

Η ανακοίνωση του Συλλόγου για τις αποθήκες των Μεταλλείων

Με μεγάλη έκπληξη ενημερωθήκαμε στις 6/3/24 ότι η ΔΗΚΕΘ του Δήμου Θάσου αιτήθηκε στο ΥΠ.ΠΟ.Α την παραχώρηση κατά χρήση των Αποθηκών Μεταλλείων στα Λιμενάρια Θάσου.

Όλα αυτά τα χρόνια από το έτος ίδρυσης 1977 και κατόπιν από το 1993 που επεκτείναμε την δράση μας στις Αποθήκες Μεταλλείων λειτουργήσαμε σύννομα ,καθώς είχαμε παραχώρηση των Αποθηκών από την τότε Κοινότητα Λιμεναρίων και μετέπειτα από την 4η Εφορία Νεώτερων για την στέγαση του λαογραφικού μουσείου.

Όλα αυτά τα χρόνια με δουλειά μυρμηγκιού χωρίς ΚΑΜΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΠΟΤΕ ΑΠΟ ΔΗΜΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΑΤΟΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ, με την αμέριστη συμπαράσταση της κοινωνίας των Λιμεναρίων και της Θάσου, δημιουργήσαμε τις «Αποθήκες των γραμμάτων των τεχνών και του πολιτισμού».

  • Ενεργήσαμε σύννομα σεβόμενοι τον χώρο, με τις υποδείξεις αρχαιολόγου και την πολύτιμη βοήθεια των εθελοντών και του έμπειρου συντηρητή Δημήτρη Σιαμπανόπουλου
  • Δεν αμφισβητήσαμε ποτέ την προσφορά της τοπικής κοινωνίας και ξεχωριστά κάθε ατόμου. Δεν αρνηθήκαμε ποτέ και σε κανέναν την χρήση αυτού του χώρου. Τον παρείχαμε οργανωμένο κ αφιλοκερδώς με χαρακτηριστικότερη την παραχώρηση του χώρου στις Δημοτικές θεατρικές ομάδες που
    δραστηριοποιούνται κάθε χειμώνα.
  • Συμβάλλαμε κ εξακολουθούμε να συμβάλουμε στην ανάδειξη, στην εξέλιξη και στην προστασία της περιοχής
  • Με τις άπειρες πολιτιστικές εκδηλώσεις με επώνυμους και ανώνυμους καλεσμένους
  • Με τη Λαογραφική συλλογή που λειτουργεί καθημερινά τους καλοκαιρινούς μήνες με εθελοντική εργασία
  • Με την δημιουργία του εξωτερικού δικτύου ξενάγησης με QR code: «Το Ανοικτό Μουσείο: Λιμενάρια+» Δράση που χρηματοδοτήθηκε από το ΥΠΠΟΑ
  • Με την εγκατάσταση εκεί του εργαστηρίου κ της έκθεσης υφαντικής (στην παρακείμενη αίθουσα ). Δράση «Μάθε μια τέχνη… και άστηνε», για την οποία επίσης χρηματοδοτηθήκαμε από το ΥΠΠΟΑ
  • Με το αρχαιομεταλλουργικό πείραμα που γίνεται κάθε χρόνο (7η χρονιά φέτος)από φοιτητές του παν/μιου της Λιλ με την Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή
  • Με το θερινό σχολείο τέχνης: Μια εβδομάδα πολλών δράσεων και εργαστηρίων για παιδιά (12η χρονιά φέτος)
  • Με το φεστιβάλ γευσιγνωσίας (5η χρονιά φέτος)
  • Με κινηματογραφικές προβολές, θερινό σινεμά (7η χρονιά φέτος)
  • Αποδεδειγμένα με τη δράση μας προσφέρουμε τα μέγιστα στην τοπική κοινωνία, στους χιλιάδες επισκέπτες του νησιού, στους επαγγελματίες του τουρισμού, στον πολιτισμό

Καταγγέλλουμε την θέση της ΔΗΚΕΘ και τη μεθόδευση που ακολουθήθηκε.

Λυπούμαστε για την στάση της Δημοτικής Αρχής,

  • που στοχοποιεί την δράση του συλλόγου
  • που δεν έχει κάνει καμία ενέργεια όλα αυτά τα χρόνια για να διεκδικήσει την παραχώρηση της χρήσης το Παλατιού, δεν έκανε απολύτως τίποτα για αυτό το διαμάντι ( που αποτελεί καημό όλων των συγχωριανών μας) ΚΑΙ έρχεται τώρα να κάτσει κυριολεκτικά στον χώρο των Αποθηκών

Καλούμε τον κόσμο να αγωνιστεί μαζί μας, να στηρίξει και να συστρατευθεί για να μη χάσουμε αυτό το κύτταρο του λαϊκού πολιτισμού.

Η απάντηση στον αντιδήμαρχο Πολιτισμού

Με αφορμή το δημοσίευμα του αντιδημάρχου Πολιτισμού «Η μισή αλήθεια είναι ψέμα» ενημερώνουμε και παραθέτουμε όλη την αλήθεια.

Α. Ο χώρος των Αποθηκών μας είχε παραχωρηθεί το 1993 από την τότε Κοινότητα Λιμεναρίων (βλ. σχετικό συνημμένο έγγραφο).

Β. Η παραχώρηση του 1993 αναγνωριζόταν έκτοτε εν τοις πράγμασι από τις εκάστοτε καθ’ύλην αρμόδιες Υπηρεσίες. Για παράδειγμα, το 1995 πήραμε την άδεια εργασιών από την 4η Εφορεία Νεωτέρων που έδρευε στη Θεσσαλονίκη για τη στέγαση εκεί της Λαογραφικής Συλλογής (υπάρχει σχετική αλληλογραφία).

Γ. Για την εξέλιξη του έργου μας είχαμε την αμέριστη συμπαράσταση και την καθοδήγηση πολλών αρχαιολόγων των Εφορειών Αρχαιοτήτων (π.χ. Χάιδω Κουκούλη-Χρυσανθάκη, Δήμητρα Μαλαμίδου), συντηρητών (π.χ. του Σιαμπανόπουλου Δημήτρη, ο οποίος είχε εργαστεί για το μουσείο της Κοζάνης, το μουσείο της Θάσου , το σπίτι του Χατζηδάκη στη Ξάνθη), αρχιτεκτόνων (π.χ. Τόνι και Μανουέλα Κοζέλι της Γαλλικής Σχολής) και πολλών άλλων.

Δ. Έχοντας αυτές τις παραχωρήσεις και την πολύτιμη βοήθεια των εθελοντών και των έμπειρων ειδικών λειτουργήσαμε σύννομα σεβόμενοι τον χώρο και προσπαθώντας να τον βελτιώνουμε συνέχεια. Ο Σύλλογος μας ιδρύθηκε το 1977 και εξαρχής είχε μια πλούσια πολυεπίπεδη δράση. Αυτό το ενδιαφέρον και η αγάπη για τον τόπο μας έσπειρε την ιδέα της εγκατάστασης της λαογραφικής συλλογής στις Αποθήκες. Όλα αυτά τα χρόνια με δουλειά μυρμηγκιού χωρίς ΚΑΜΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΠΟΤΕ ΑΠΟ ΔΗΜΟ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ, ΚΡΑΤΟΣ, με την αμέριστη συμπαράσταση της κοινωνίας των Λιμεναρίων και της Θάσου, δημιουργήσαμε έναν ζωντανό χώρο πολιτισμού. Έναν χώρο οργανωμένο που χρησιμοποιείτε δωρεάν από όλους.

ΛΥΠΟΥΜΑΣΤΕ ΠΟΥ Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ «ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ» ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥ ΡΙΧΝΕΙ ΤΟΣΟ ΤΟΝ ΠΗΧΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗΣ. Αναγκαζόμαστε να απαντήσουμε. Όλο αυτό το διάστημα γίναμε κοινωνοί μιας ενορχηστρωμένης επίθεσης αναλήθειας η οποία χρήζει απάντησης με βάση την αλήθεια και μόνο.

…Ουδείς απαξίωσε την προσφορά και την ιστορία του πολιτιστικού συλλόγου «Το Κάστρο»…

Στην αίτηση της ΔΗΚΕΘ (αρ.αποφ: 8/2023) που συνεδρίασε 29/11/2023 (βλ. σχετικό συνημμένο έγγραφο) όλη η παραπάνω δράση του συλλόγου παρακάμπτεται-διαγράφεται εφόσον σύμφωνα με το έγγραφο, η ΔΗΚΕΘ ζητάει τον χώρο για ΝΑ ΣΤΕΓΑΣΕΙ:

  • Τις θεατρικές ομάδες, Παιδικές και Ενηλίκων που έχει δημιουργήσει στην περιοχή. ΟΛΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΟΙ ΘΕΤΡΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΘΗΚΕΣ, ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΩΡΕΑΝ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 10 ΧΡΟΝΙΑ
  • Το Λαογραφικό Μουσείο Λιμεναρίων. ΟΛΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΗΔΗ ΣΤΕΓΑΖΕΤΑΙ ΕΚΕΙ ΤΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ, ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΑΥΤΟ ΑΛΛΩΣΤΕ ΠΑΡΑΧΩΡΗΘΗΚΕ Ο ΧΩΡΟΣ ΣΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ
  • Μουσικές, θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις, συνέδρια… ΑΥΤΕΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ 1000 ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΛΑΒΕΙ ΧΩΡΑ ΕΚΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΛΛΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ. (παραθέτουμε ενδεικτικά τα καλοκαιρινά προγράμματα κάποιων ετών)

ΑΡΑ ΛΟΙΠΟΝ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΑΠΑΞΙΩΣΕ ΠΕΡΙΤΡΑΝΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΞΑΦΑΝΙΣΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ.

…Η οποιαδήποτε παραχώρηση, νομότυπη ή μη, έληξε το 2007 και ουδείς ενδιαφέρθηκε να ανανεωθεί…

Μέχρι το 2006 συμβάλλαμε τα μέγιστα (υπάρχει αλληλογραφία) και χαρακτηρίστηκε η περιοχή «ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ», γεγονός που συνέβαλε στο να βγεί η περιοχή από τα τουριστικά ακίνητα και σταδιακά να πάει στο ΥΠΠΟΑ. Το 2007 αν και ολοκληρώθηκε η παραχώρηση χρήσης ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ, συνεχίσαμε ανιδιοτελώς και ΧΩΡΙΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΕΣ ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ, να συμβάλουμε στην εξέλιξη του χώρου, ΔΕΝ ΑΙΤΗΘΗΚΑΜΕ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΓΙΑΤΙ όπως και τώρα ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΟΤΙ ΑΥΤΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΦΟΡΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΠΟ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΤΟ ΠΑΛΑΤΑΚΙ, ΕΡΓΟ ΠΟΥ ΜΟΝΟ ΕΝΑΣ ΔΗΜΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΙΤΗΘΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΕΙ. ΑΥΤΗ ΑΛΛΩΣΤΕ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΚΥΡΙΑ ΔΙΑΦΩΝΙΑ ΜΑΣ ΜΕ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΗΜΕΡΑ.

…Ουδέποτε έγινε αναφορά από εμάς σε πρόθεση του Δήμου Θάσου για έξωση του συλλόγου «Το Κάστρο». Τα περί εξώσεως αποτελούν αθλιότητες και ψεύδη που εξυπηρετούν μικροπολιτικά συμφέροντα όσων τα αναφέρουν…

Η αίτηση της ΔΗΚΕΘ για την παραχώρηση κατά χρήση του χώρου των Αποθηκών έφτασε ΣΤΟ ΑΝΩΤΕΡΟ ΟΡΓΑΝΟ, ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΝΕΟΤΕΡΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ, χωρίς καμία ενημέρωση του Συλλόγου και των εμπλεκομένων φορέων. Εκ παραδρομής, κυριολεκτικά κατά λάθος, μάθαμε στις 6/3/24 12:00μμ ΟΤΙ ΣΤΙΣ 7/3/24 στις 14:00 στο Κ.Σ.Ν.Μ θα συζητηθεί το θέμα της παραχώρησης των Αποθηκών στη ΔΗΚΕΘ.

ΤΑ ΠΕΡΙ ΕΞΩΣΕΩΣ ΛΟΙΠΟΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΘΛΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΨΕΥΔΗ ΑΛΛΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΔΙΚΩΝ ΣΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ. Εκτός αν ήταν τόσο αγνές οι προθέσεις σας που θέλατε να πάρετε τη χρήση του χώρου και Ω ΤΟΥ ΘΑΥΜΑΤΟΣ να μας κάνετε ΕΚΠΛΗΞΗ και να δώσετε πάλι τη χρήση στον Σύλλογο.

…Το ενδιαφέρον του Δήμου για τις Αποθήκες έχει ως γενεσιουργό αιτία τον λόγο που από το 1977 παραχωρήθηκε ο χώρος αυτός στην Κοινότητα Λιμεναρίων, από τον ΕΟΤ, και δεν είναι άλλος από την δημιουργία ενός Δημοτικού, τότε Κοινοτικού, Πολιτιστικού Κέντρου…

ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΟΤ ΟΛΗ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΙ Ο ΑΝΑΦΕΡΟΜΕΝΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ (κοινοτικό πολιτιστικό κέντρο) ΠΡΟΣΔΙΔΟΤΑΝ Κ ΣΤΟ ΠΑΛΑΤΑΚΙ , ΕΚΕΙ ΛΟΙΠΟΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΣΤΙΑΣΕΤΕ ΤΗΝ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΣΑΣ, ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΛΟΓΟ ΟΤΙ ΚΑΤΑΦΕΡΑΜΕ ΜΕ ΚΟΠΟ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΑΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΜΒΕΛΕΙΑΣ.

…Ο Δήμος της Θάσου θα προστατέψει τον δημόσιο χαρακτήρα του χώρου απέναντι σε οποιαδήποτε ιδιοκτησιακή αντίληψη…

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΑΠΟΨΗ ΟΤΙ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΝΤΑΙ. ΑΛΛΑ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥΣ. ΘΑ ΧΑΡΙΖΑΜΕ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΘΑ ΗΜΑΣΤΑΝ ΠΡΩΤΟΙ ΔΙΠΛΑ Σ’ ΕΝΑΝ ΔΗΜΟ ΠΟΥ ΘΑ ΖΗΤΟΥΣΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΤΟΠΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΛΑΤΙΟΥ.

Παίρνοντας τη χρήση των Αποθηκών συμβάλλετε στον κατακερματισμό του ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΤΟΠΟΥ. Τα παραδείγματα είναι πολλά και πρόσφατα (ΟΣΕ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΛΤΑ).

ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΤΑΚΕΡΜΑΤΙΣΜΟ, ΕΙΔΙΚΑ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΦΙΛΕΤΟ, ΜΟΝΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΔΕ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΕΤΕ. ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΑΝΟΙΓΕΤΕ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ.

…μακριά από κόμματα και μικροπολιτικές αντιλήψεις…

Η ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΑΣ ΜΟΝΟ «μακριά από κόμματα και μικρό πολιτικές αντιλήψεις…» δε δείχνουν να είναι.

Αν η «ψωροκώσταινα» ο Πολιτιστικός Σύλλογος κατάφερε να φτιάξει και να αναδείξει σε πολιτιστικό κύτταρο διεθνούς εμβέλειας τις Αποθήκες, ΠΡΟΚΑΛΟΥΜΕ τον Αντιδήμαρχο « Πολιτισμού» και την Δημοτική Αρχή να δείξουν το πολιτικό τους ανάστημα ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΕΤΟΙΜΟ ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΑΠΟΘΗΚΩΝ και στο σκέπασμα της τρίτης πτέρυγας ΑΛΛΑ σε κάτι ανάλογο του κύρους ενός Δήμου: ΣΤΟΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΠΟ ΣΥΝΟΛΙΚΑ !!!

Ο ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΤΟΠΟΣ περιλαμβάνει: Το Παλατάκι, τα Μεταλλεία, το υδραγωγείο, τη γέφυρα, τον Μπαρούτ Χανά, καθώς και το ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΟ ΟΡΙΖΟΝΤΙΟ ΟΡΥΧΕΙΟ ΩΧΡΑΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΜΕ ΕΥΡΥΜΑΤΑ ΑΠΟ 20300 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ.

Είναι μνημείο εθνικής σημασίας και παγκόσμιο κληροδότημα. Χρόνια ολόκληρα κρατάμε Θερμοπύλες στη λογική της μη ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης του πολιτισμού. Αντιπαλεύουμε και προσπερνάνε εχθρικές συμπεριφορές. Συνεργαζόμαστε και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με όποιον θέλει την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής προς όφελος του λαού είτε λέγεται Δήμος, είτε Περιφέρεια είτε ΥΠΠΟΑ.

Πέφτει σ’εμας ο κλήρος και θα προασπιστούμε μέχρι τέλους την προσπάθεια και το όραμα των εκατοντάδων ανθρώπων που «έχτισαν τις Αποθήκες των γραμμάτων, των τεχνών και του πολιτισμού». Θα προασπιστούμε μέχρι τέλους την εντολή που λάβαμε από τους παππούδες μας, τους χιλιάδες μεταλλεργάτες: «Πιδάκι μ’ ας γίν’ κατ’ γιατί θα μας μείν’ μόν η μτζούρα». Δε θα χαρίσουμε ούτε καρφί από τη δουλειά μας.