ΔΕΥΑ Καβάλας: Προ των πυλών η έναρξη ενός μεγάλου έργου για την ύδρευση του Παληού

Υπογράφτηκε το συμφωνητικό για την κατασκευή του έργου-Τι περιλαμβάνει, πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί

Στην υπογραφή συμφωνητικού για την κατασκευή του έργου «Ολοκλήρωση ενίσχυσης εξωτερικού δικτύου ύδρευσης του οικισμού Παληού της Δημοτικής Ενότητας Καβάλας», παρουσία του Δημάρχου Καβάλας, Θόδωρου Μουριάδη, του Αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων, Αλέξη Γούλα και του Τεχνικού Διευθυντή της ΔΕΥΑΚ, Άγγελου Λογκάρη, προχώρησαν το πρωί της Πέμπτης 11 Απριλίου 2024 ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, Απόστολος Χρόνης και ο εκπρόσωπος της αναδόχου τεχνικής ενεργειακής εταιρείας “ALMO”, Νίκος Σπρίτος.

Η τεχνική περιγραφή του έργου

Το εν λόγω δίκτυο προβλέπεται να αντικαταστήσει το υφιστάμενο εξωτερικό δίκτυο ύδρευσης από τα όρια της περιοχής Νεάπολης ως την είσοδο στον οικισμό Παληού και κρίνεται ως απαραίτητο για την εξάλειψη των συχνών βλαβών στον υφιστάμενο αγωγό κατά τη λειτουργία του και για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών ύδρευσης κυρίως κατά την θερινή περίοδο.

Ο σχεδιασμός του έργου «Ολοκλήρωση ενίσχυσης εξωτερικού δικτύου ύδρευσης του οικισμού Παληού της Δημοτικής Ενότητας Καβάλας» περιλαμβάνει:

  • τον εξωτερικό αγωγό ύδρευσης από PE 100 (3ης γενιάς) χρώματος ΜΠΛΕ, διαμέτρου DN 355/16 at, μήκους 3.282 μέτρων, από τη σύνδεσή του με το νεοκατασκευασθέν τμήμα του εξωτερικού αγωγού από PE 100 (3ης γενιάς), διαμέτρου DN 355/10 at, έως την είσοδο στον οικισμό Παληού με τα απαιτούμενα δύο φρεάτια ελέγχου, στην αρχή και στο τέλος του αγωγού, καθώς και τέσσερα φρεάτια εκκένωσης στα χαμηλότερα σημεία του αγωγού και τέσσερα φρεάτια αεροεξαγωγών στα υψηλότερα σημεία του αγωγού
  • αγωγούς ύδρευσης από PE 100 (3ης γενιάς) χρώματος ΜΠΛΕ, διαμέτρου DN 100/16 at, μήκους 500 μέτρων, για τη σύνδεση των εγκαταστάσεων Μπάτη, Τόσκα και περιοχής «Δραμινών» και τρία φρεάτια ελέγχου, ένα για την παροχή κάθε περιοχής

Η «ταυτότητα» του έργου

  • Χρηματοδότηση: Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
  • Προϋπολογισμός: 1.076.331
  • Διάρκεια: 12 μήνες

Οι δηλώσεις

Δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης
Η σημερινή υπογραφή του Συμφωνητικού για την Ολοκλήρωση της Ενίσχυσης του Εξωτερικού Δικτύου του Παληού, αποτελεί έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα των μεγάλων και σημαντικών έργων που οραματίστηκε και υλοποιεί η Διοίκηση της ΔΕΥΑΚ από το 2019 μέχρι σήμερα. Το συγκεκριμένο έργο, ύψους 1.076.000 ευρώ, απομακρύνει οριστικά τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων στην ομαλή υδροδότηση της περιοχής, ακόμη και τους καλοκαιρινούς μήνες. Αυτή η συνέπεια και ο άριστος προγραμματισμός της ΔΕΥΑΚ, είναι εδώ και πολύ καιρό αντικείμενο ευμενούς σχολιασμού από τις υπόλοιπες υπηρεσίες ύδρευσης της Περιφέρειάς μας, και θα ενσωματωθεί στη σοβαρή επιχειρηματολογία των ΔΕΥΑ όλης της χώρας, για την ανατροπή κάθε σχεδιασμού που απεργάζεται την ακατανόητη συρρίκνωση τους. Οι παρεμβάσεις της τελευταίας πενταετίας δεν μας επιτρέπουν απλά να συμμετέχουμε στον δημόσιο διάλογο ως ισότιμοι εταίροι, αλλά και να επικαλούμαστε πλέον αβίαστα ότι η ΔΕΥΑ Καβάλας είναι ένα από τα κορυφαία παραδείγματα σωστής λειτουργίας σε όλο το φάσμα του δημόσιου τομέα στη χώρα μας. Τα περίπου 110 εκ. ευρώ που αξιοποιήσαμε για να βελτιώσουμε την εικόνα της ΔΕΥΑΚ, εκμεταλλευόμενοι τους διαθέσιμους πόρους όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων, είναι και η βάση πάνω στην οποία θα παρουσιάσουμε τις θέσεις μας στο 1ο Ελληνικό Φόρουμ για το Νερό, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στις 19 Απριλίου. Ο Δήμος Καβάλας έχει λόγο για το μέλλον στη διαχείριση των υδάτινων πόρων και μπορεί να πείσει κάθε καλόπιστο συνομιλητή πως η λύση για τον εκσυγχρονισμό των αντίστοιχων δημοτικών φορέων, δεν συνάδει με τα πρόχειρα σενάρια της τρέχουσας περιόδου. Η ΔΕΥΑ Καβάλας είναι μία από τις καλύτερες ΔΕΥΑ, άσχετα αν κάποιοι στην περιοχή μας προσπαθούν να υποβαθμίσουν το έργο της, λέγοντας ανοησίες.

Πρόεδρος ΔΕΥΑΚ, Απόστολος Χρόνης
Θέλω να ευχαριστήσω τα στελέχη της ΔΕΥΑΚ, τον κ. Λογκάρη και την κ. Σαμσούνογλου, διότι κόπιασαν για να φτάσουμε στην υπογραφή αυτού του πολύ σημαντικού έργου. Με την κατασκευή του νέου αγωγού στο Παληό, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα υδροδότησης της περιοχής, όσο κι αν αναπτυχθεί τα επόμενα 50 χρόνια. Το συγκεκριμένο έργο, όπως και όλα όσα προηγήθηκαν, από το Λεύκη μέχρι τη Λυδία και από το Παληό μέχρι το Λυκόστομο, περνάνε τη ΔΕΥΑΚ σε μια άλλη εποχή. Η ΔΕΥΑ Καβάλας, λόγω των ενεργειακών αναβαθμίσεων και της εξοικονόμησης υδάτινων πόρων, είναι μια από τις μεγαλύτερες και πιο εύρωστες οικονομικά σε όλη τη χώρα. Η συνολική της εικόνα εκπέμπει και ένα ηχηρό μήνυμα προς όλους όσοι θέλουν να εφαρμόσουν διάφορα σχέδια συγχώνευσης. Ήμασταν και είμαστε κάθετα αντίθετοι. Η ΔΕΥΑΚ, όχι μόνο λειτουργεί πολύ καλά, αλλά μπορεί με την επάρκεια και την εμπειρία της να βοηθήσει και όσες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Αλέξης Γούλας
Αυτό το έργο ήταν μια απαίτηση των κατοίκων του Παληού εδώ και δεκαετίες. Θέλω να ευχαριστήσω όσους συνέβαλαν στην προσπάθεια να εξασφαλιστούν οι αναγκαίοι πόροι και να ζητήσω από τον ανάδοχο το έργο να γίνει γρήγορα και με τη μικρότερη δυνατή όχληση για τους κατοίκους και τους χιλιάδες επισκέπτες του Παληού τους καλοκαιρινούς μήνες.

Εκπρόσωπος εταιρείας “ALMO”, Νίκος Σπρίτος
Είναι ένα έργο τεχνικά δύσκολο, γιατί θα γίνει σε μία βραχώδη περιοχή, αλλά και σ’ ένα σημείο με πολύ μεγάλη κυκλοφοριακή κίνηση. Ωστόσο, δεσμευόμαστε ότι όλα θα γίνουν με προσοχή, και όσο το δυνατόν πιο σύντομα, για να παραδώσουμε ένα δίκτυο ύδρευσης στους κατοίκους και τους τουρίστες του Παληού.

Τεχνικός Διευθυντής ΔΕΥΑΚ, Άγγελος Λογκάρης
Η αναγκαιότητα κατασκευής αυτού του έργου φάνηκε μετά τη λειτουργία του συστήματος τηλεελέγχου που εγκαταστάθηκε στον οικισμό του Παληού πριν από λίγο καιρό. Το σύστημα μάς έδειξε ότι τις ώρες αιχμής το υπάρχον δίκτυο δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των κατοίκων και των επισκεπτών της περιοχής. Σε λίγους μήνες, μετά την κατασκευή του νέου δικτύου, δεν θα υπάρχει πλέον κανένας τέτοιος κίνδυνος.

*Φωτογραφία: Κώστας Σαραϊδάρης