Νεκροταφείο Ορφανίου: Έκκληση προς την αρμόδια υπηρεσία να ελέγξει το κοιμητήριο ώστε «οι κάτοικοι να νιώθουν ασφαλείς»

Μετά την Covid-19 εποχή πολλοί ενταφιασμένοι δεν έχουν αποσυντεθεί και συνεχίζονται οι ενταφιασμοί πάνω από τα... παλιά πτώματα- Έκκληση κατοίκων να δοθεί λύση σε ένα θέμα που άπτεται της δημόσιας υγείας

Μια σοβαρά θέματα που άπτονται της δημόσιας υγείας κάνουν λόγο κάτοικοι του Ορφανίου στον Δήμο Παγγαίου στην Καβάλα, αναφερόμενοι στο νεκροταφείο του χωριού το οποίο βρίσκεται εντός κατοικημένης περιοχής και περιμετρικά δυο τοίχοι χωρίζουν το εσωτερικό του νεκροταφείου από τις αυλές κατοικημένων σπιτιών όπου ζουν και παίζουν ανήλικα παιδιά, ενώ δεν υπάρχει χώρος για την επέκτασή του και συνεπώς δεν προσφέρεται για επιπλέον ενταφιασμούς.

Οι κάτοικοι τονίζουν ότι ειδικά μετά την Covid-19 εποχή, πολλά πτώματα δεν έχουν αποσυντεθεί, ενώ συνεχίζονται οι ενταφιασμοί πάνω από τα παλιά πτώματα, με αποτέλεσμα να εκφράζονται φόβοι για μολύνσεις και παθογόνους οργανισμούς.

Συν τοις άλλοις, αναφέρουν ότι μεταξύ του χωριού και του κοιμητηρίου δεν υπάρχουν κοινόχρηστοι χώροι ή χώροι πρασίνου και προκύπτει κίνδυνος ρύπανσης ή μόλυνσης του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα.

Εκτός αυτού, τονίζουν ότι δημιουργήθηκε αυτοσχέδιο οστεοφυλάκιο, πληροφορώντας ότι δεν πληροί τις προϋποθέσεις για τη φύλαξη των οστών τα οποία, όπως λένε, φυλάσσονται σε έναν μη συντηρημένο τοίχο, με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να σπάσει.

Καταγγέλουν, επίσης, ότι δεν έχει γίνει έλεγχος στο κοιμητήριο από την Υγειονομική Υπηρεσία και επιπλέον, δεν έχει εγκριθεί από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας.

Επικαλούμενοι, δε, την ανάλογη Υπουργική Απόφαση Α5/1210/1978-ΦΕΚ Β-424/10-5-1978 περί όρων για ίδρυση κοιμητηρίων, κοιμητήρια που ιδρύονται ή επεκτείνονται πρέπει να απέχουν τουλάχιστον 250 μέτρα από το άκρο του εγκεκριμένου σχέδιου πόλεως και 100 μέτρα από μεμονωμένες κατοικίες. Επίσης πρέπει να απέχουν τουλάχιστον 100 μέτρα από φρέατα και 50 μέτρα από πηγές πόσιμου νερού και οπωσδήποτε να μη δημιουργούν κίνδυνο ρυπάνσεως ή μολύνσεως του υδροφόρου ορίζοντα, που τροφοδοτεί τα φρέατα ή τις πηγές. Επίσης, πρέπει να βρίσκονται σε καλά αεριζόμενες θέσεις και οι άνεμοι που επικρατούν να μην έχουν κατεύθυνση προς τις γειτονικές κατοικημένες περιοχές.

Οι κάτοικοι απευθύνουν έκκληση στην κάθε αρμόδια υπηρεσία να ελέγξει το κοιμητήριο, ώστε να νιώθουν ασφαλείς και παράλληλα επιφυλάσσονται παντός νομίμου δικαιώματός τους, αν δε δοθεί λύση άμεσα.