Σωματείο Οικοδόμων Καβάλας: Η πρωτομαγιά δεν είναι αργία, είναι απεργία

Ανακοίνωση-κάλεσμα της διοίκησης του σωματείου σε μαζική συμμετοχή στην απεργία της 1ης Μαΐου καθώς και στην κινητοποίηση στον Δημοτικό Κήπο

Κάλεσμα προς όλους τους συναδέλφους να συμμετέχουν στην απεργιακή κινητοποίηση της 1ης Μαΐου καθώς και στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στις 11.30 στην κεντρική πλατεία, απευθύνει με ανακοίνωση του το Σωματείο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Καβάλας.

Η ανακοίνωση αναφέρει σχετικά:

«Συνάδελφοι οικοδόμοι και εργαζόμενοι στις κατασκευές. 138 χρόνια από την πρωτομαγιάτικη απεργία στο Σικάγο, και τη διεκδίκηση του 8ωρου ως ώριμης ανάγκης, οι οικοδόμοι, οι εργαζόμενοι στις κατασκευές βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την ολομέτωπη επίθεση, της Ε.Ε, της κυβέρνησης της ΝΔ, όπως και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων και της εργοδοσίας για την κατάργηση του.

Οι εργολάβοι, οι μεγάλες εταιρείες του κλάδου, οι κατασκευαστές, προσπαθούν να μας πείσουν πως η κατάργηση του 8ωρου και του 5νθήμερου, είναι η μόνη μας διέξοδος για να ζήσουμε καλύτερα. Είτε αξιοποιώντας τους νόμους του κράτους (που είναι κομμένοι και ραμμένοι στα μέτρα τους), είτε με την «πειθώ» πως μας κάνουν και χάρη που μας δίνουν παραπάνω ώρες δουλειάς, επιβάλλοντας το 10ωρο-12ωρο σε κάποιες περιπτώσεις, δουλειά Σάββατο – Κυριακές μας δείχνουν τάχα το δρόμο για να το πετύχουμε. Μόνο που ο δρόμος μας δεν είναι ο ίδιος με τον δικό τους. Τον δικό μας δρόμο τον έχουμε χαράξει οι εργάτες πριν από μας. Με τους αγώνες τους απέναντι στα δικά τους συμφέροντα. Δεν θα μας τον δείξουν οι κεφαλαιοκράτες.

Από το Σικάγο του 1886 έως την Πρωτομαγιά της Αθήνας, του 1894, από το Μάη του 1936 στη Θεσσαλονίκη, έως την Πρωτομαγιά του 1944 με την ηρωική θυσία των 200 κομμουνιστών στην Καισαριανή, αυτός ο δρόμος είναι ποτισμένος με αίμα που βοήθησε να ανθίσουν οι επόμενοι αγώνες.

Καμία κρατική και εργοδοτική τρομοκρατία δεν μπορεί να σταματήσει αυτή την πορεία, ούτε τότε, ούτε σήμερα. Την πορεία της τάξης μας, του ταξικού αγώνα, της οργανωμένης διεκδίκησης, την προοπτική ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση και την ανατροπή της βαρβαρότητας.

Η επιτυχία των κλαδικών και των γενικών απεργιών που συμμετείχε το σωματείο μας, όλο το προηγούμενο διάστημα κόντρα στην προσπάθεια των ηγεσιών της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, έδωσαν το μήνυμα ότι οι οικοδόμοι, η Εργατική τάξη συνολικά, απέναντι στα κέρδη των καπιταλιστών προτάσσουν την ζωή τους.

Στον κλάδο μας που συνεχίζονται οι απώλειες συναδέλφων, σε εργοδοτικά εγκλήματα, με νεκρούς και σακατεμένους, λόγω έλλειψης μέτρων ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, για τα κέρδη της εργοδοσίας, και που η ευθύνη βαραίνει κύρια την κυβέρνηση της ΝΔ, πρέπει να σημάνει συναγερμός.

Η ζωή μας κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή. Παίζεται κορώνα γράμματα, στα γιαπιά, στις ανακατασκευές, στα μεγάλα έργα, παντού.

Η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Εμείς θα την μαζέψουμε διεκδικώντας: μέτρα ασφάλειας, οργανώνοντας την πάλη μας, για περισσότερους ελέγχους από τους αρμόδιους μηχανισμούς. Συμμετοχή του Σωματείου στις μεικτές επιτροπές ελέγχου, βάζοντας στο στόχαστρο τα ίδια τα κέρδη της εργοδοσίας.

Η όλο και βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στις πολεμικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, στην Ουκρανία, την Μέση Ανατολή, για τα κέρδη των εφοπλιστών, των βιομηχάνων, των εταιρειών του κλάδου, απαιτεί πολλά δις ευρώ τα οποία πληρώνουμε από την τσέπη μας.

Από την άλλη υποστελεχώνονται, υποχρηματοδοτούνται, κρίσιμες υποδομές στην υγεία, στην παιδεία, ενώ δεν υπάρχει σχεδιασμός για την προστασία της ζωής μας, της περιουσίας μας από φυσικές καταστροφές ενώ οι μισθοί παραμένουν καθηλωμένοι.

Για αυτό συμμετέχουμε αποφασιστικά και κλιμακώνουμε τον αγώνα για υπογραφή νέας ΣΣΕ με αυξήσεις στο μεροκάματο και το ένσημο, έχοντας θετική πείρα από την εφαρμογή της προηγούμενης που λήγει τον Σεπτέμβρη και συνέβαλε στην αύξηση και του μεροκάματου και του ενσήμου στον κλάδο.

Παλεύουμε για 7ωρο-5νθήμερο-35ωρο, άμεση κατάργηση των αντεργατικών νόμων ενάντια στο 8ωρο και την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης.

Άμεσα μέτρα για τη ζωή και την ασφάλεια στους χώρους δουλειάς. Απεμπλοκή από τους Ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τις πολεμικές συγκρούσεις, δείχνοντας αλληλεγγύη στον λαό της Παλαιστίνης, στον δίκαιο και σκληρό αγώνα που δίνει απέναντι στο κράτος δολοφόνο του Ισραήλ, που τον σφαγιάζει με τις πλάτες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Για την εργατική τάξη σε όλο τον κόσμο, η Πρωτομαγιά αποτελεί τον φάρο της ανειρήνευτης ταξικής πάλης. Δεν θα περάσει η προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ να καταργήσει την απεργία της Πρωτομαγιάς, βασισμένη σε νόμο του ΣΥΡΙΖΑ και να την μετατρέψει σε εορταστική αργία.

Οι αγώνες μας πρέπει να συνεχιστούν και να δυναμώσουν.
Όλοι στην Απεργία την 1η Μάη 11:30 στον Δημοτικό Κήπο.
Η Πρωτομαγιά δεν είναι αργία είναι απεργία».