Στην Ελλάδα το Άγιο Φως. Θα διανεμηθεί σε όλη τη χώρα με έκτακτες πτήσεις

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας η τελετή Αφής στον Πανάγιο Τάφο

Στις 19:30 το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου 4 Μαΐου 2024 αφίχθη το Άγιο Φως στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στην Αθήνα με μέριμνα της ελληνικής Κυβέρνησης και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί η διανομή του σε όλη τη χώρα με προγραμματισμένες, αλλά και έκτακτες ειδικές πτήσεις, αποκλειστικά για τη μεταφορά του Αγίου Φωτός, σε συγκεκριμένους προορισμούς της ελληνικής επικράτειας, ώστε να βρίσκεται εγκαίρως στις εκκλησίες για την Αναστάσιμη Ακολουθία.

Νωρίτερα, σε κλίμα κατάνυξης ολοκληρώθηκε στα Ιεροσόλυμα η τελετή Αφής του Αγίου Φωτός στον Πανάγιο Τάφο. Στα Ιεροσόλυμα βρέθηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κώτσηρας, προκειμένου να παραλάβει τον Άγιο Φως, του οποίου η αφή έγινε υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στον Ναό της Αναστάσεως από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο Γ’.

Πριν σφραγιστεί ο Πανάγιος Τάφος είχε ελεγχθεί για να πιστοποιηθεί ότι δεν υπάρχει μέσα τίποτα. Στη συνέχεια, ο Πατριάρχης εξήλθε από το Ιερό Κιβώριο κρατώντας δύο δεσμίδες από 33 κεριά, όσα και τα χρόνια του Ιησού και μοίρασε τον Άγιο Φως στους χιλιάδες πιστούς που βρίσκονταν στον Ναό.

Η τελετή Αφής έγινε υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας με την παρουσία της ισραηλινής αστυνομίας και του στρατού να είναι έντονη στα στενά δρομάκια της παλαιάς πόλης. Για λόγους ασφάλειας δε, η ελληνική αποστολή έχει χωριστεί σε δύο γκρουπ προκειμένου να μεταβεί από το Πατριαρχείο στον Ναό, ενώ η ελληνική αποστολή πέρασε από τέσσερις ελέγχους σε τέσσερα διαφορετικά σημεία.