FNL Best Restaurant Awards: Δάφνες… γαστρονομικής δόξας στο «Κλαδί Ελιάς» του Βύρωνα Μπαρμπασακάλη στη Μεσορόπη

Το εστιατόριο το οποίο βρίθει τοπικών γεύσεων, διακρίθηκε και πάλι στον συγκεκριμένο θεσμό στον οποίο συμμετείχαν εκατοντάδες εστιατόρια από όλη την Ελλάδα

Πραγματοποιήθηκαν και φέτος τα έβδομα FNL Best Restaurant Awards, όπου εκπρόσωποι της ελληνικής γαστρονομίας από όλη την Ελλάδα έδωσαν το «παρών» στα βραβεία τα οποία αναδεικνύουν όλες τις πλευρές της εστίασης στη χώρα, σε μια πραγματική γιορτή της γαστρονομίας.

Συνολικά βραβεύτηκαν 230 εστιατόρια από ολόκληρη την Ελλάδα. Ένα αστέρι κέρδισαν 172 εστιατόρια και από αυτά τα 54 για πρώτη φορά, με δύο αστέρια αξιολογήθηκαν 48 εστιατόρια εκ των οποίων τα 19 για πρώτη φορά, τρία αστέρια κέρδισαν 9 εστιατόρια, τα δύο από αυτά για πρώτη φορά, ενώ για πρώτη φορά ένα εστιατόριο πετυχαίνει την ανώτατη αξιολόγηση των τεσσάρων αστεριών.

Η εκδήλωση είχε και… άρωμα Καβάλας, καθώς βραβεύτηκε για ακόμη μια χρονιά το «Κλαδί Ελιάς», το εστιατόριο του Βύρωνα Μπαρμπασακάλη στη Μεσορόπη του Δήμου Παγγαίου.

Μετά από πολλά χρόνια εμπειρίας σε γαστρονομικά εστιατόρια, ο Βύρων Μπαρμπασακάλης έστησε το εστιατόριο φιλοδοξώντας να ξεπεράσει τις προσδοκίες του κόσμου και να αναδείξει τον γευστικό πλούτο και τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της περιοχής μέσα από τοπικά πιάτα και επιλεγμένα κρασιά από τον πλούσιο αμπελώνα του, ενώ καθημερινά σερβίρεται παραδοσιακό πρωινό με χυμό πορτοκαλιού, φρέσκα αυγά και τοπικές πίτες.

Λίγα λόγια για τον Βύρωνα Μπαρμπασακάλη

Ο Βύρων Μπαρμπασακάλης γεννήθηκε και μεγάλωσε στις Βρυξέλλες όπου και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Hotel Management. Γρήγορα όμως τον κέρδισε η μεγάλη του αγάπη για τη μαγειρική!

Τα πρώτα του βήματα στη μαγειρική τα έκανε δίπλα στον διεθνούς φήμης Chef Paul Bocuse. Στη συνέχεια η πορεία του στο χώρο ήτανε ανοδική, καθώς εργάστηκε σε πολλά μεγάλα εστιατόρια της Ελλάδας και του Βελγίου, μερικά από τα οποία είναι: Το Les 3 Homard (με 1 αστέρι Michelin), το Le Jubile (με 1 αστέρι Michelin), το La Maison du Cygne (με 2 αστέρια Michelin), το Comme Chez Soi (με 3 αστέρια Michelin), το Le Café de la Paix-Paris (με 1 αστέρι Michelin).

Στην Ελλάδα επέστρεψε το 1984 όπου και εργάστηκε σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και εστιατόρια, όπως είναι το La Maison de Katrin στη Μύκονο, στο Kipriotis Village Resort στην Κώ, στο Makryammos Bungalows στη Θάσο και στο Πόρτο Χέλι.

Το 2009 πήρε την απόφαση να δημιουργήσει το εστιατόριο Κλαδί Ελιάς, ένα destination restaurant στους πρόποδες του Παγγαίου το οποίο έχει βραβευτεί από τον οργανισμό FNL για τα έτη 2018 και 2019. Το μενού του είναι μεσογειακό fusion με γαλλικές νότες και είναι ένα καθαρόαιμο μπιστρό με ιδιοσυγκρασιακή κουζίνα, σοβαρές κοπές κρέατος, ψυγείο dry aging και διαθέτει μια μικρή αλλά εκλεκτική λίστα κρασιών και πούρων.