Πολιτιστικός Σύλλογος Παναγίας προς Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Καβάλας: Δεν γνωρίζετε την περιοχής μας, αλλά αποφασίζετε γι’ αυτήν

Οργισμένη αντίδραση του συλλόγου «Το Κάστρο» για την απόφαση υποβάθμισης του 7ου ΔΣ – Τι αναφέρει για τον πληθυσμό της ιστορικής συνοικίας της πόλης και τι ζητάει από τους υπευθύνους

Στο τεράστιο κύμα των αντιδράσεων από την απόφαση της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Καβάλας για συγχώνευση της 1ης και 2ης τάξης σε 4 δημοτικά σχολεία της περιοχής, ανάμεσα στα οποία και στο 7ο ΔΣ της Παναγίας, προστίθεται και ο Εξωραϊστικός – Πολιτιστικός σύλλογος Παναγίας «Το Κάστρο». Με ανακοίνωση του διαμαρτύρεται εντόνως για το θέμα που προέκυψε τις τελευταίες ημέρες με την απόφαση για την υποβάθμιση δημοτικών σχολείων του Δήμου Καβάλας για το σχολικό έτος 2024-2025.  Με την με αριθμ. Φ.11.2/2563 (20/06/2024) απόφαση της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Καβάλας ότι τα σχολεία της περιοχής μας υποβαθμίζονται από 6θέσια σε 5θέσια ακόμη και σε 4θέσιο.

Σε σχέση με το θέμα αυτό, έχουμε να επισημάνουμε τα εξής ο Σύλλογος επισημαίνει τα εξής:

«1. Η απόφαση αυτή ελήφθη από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Καβάλας εντελώς αιφνιδιαστικά και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση, όταν όλο το προηγούμενο διάστημα διαβεβαίωνε ότι δεν επρόκειτο να γίνει καμία μεταβολή, ενώ ήδη γνώριζε από το σχολικό έτος 2023-2024 τον αριθμό των μαθητών.

Εμείς ως σύλλογος κατοίκων περιοχής Παναγίας που γνωρίζουμε εκ των έσω το κοινωνικό πρόβλημα της συνοικίας μας ρωτάμε: λάβετε υπόψιν σας το δημογραφικό πρόβλημα της συνοικίας; επίσης την υπογεννητικότητα και την μείωση του πληθυσμού και από άλλες αιτίες;

Δεν γνωρίζετε την περιοχή μας αλλά αποφασίζετε για αυτήν. Γι αυτό σας γνωρίζουμε ότι πριν από 14 χρόνια έκλεισε το 1ο δημοτικό σχολείο Παναγίας και τώρα με το σκεπτικό σας υποβαθμίζεται το 7ο δημοτικό με συνέπεια το κλείσιμο και αυτού του σχολείου.

  1. Ψάξατε να βρείτε εναλλακτικές λύσεις ώστε να λειτουργεί το σχολείο κανονικά ;

Γνωρίζετε πολύ καλά ότι υπάρχουν λύσεις όπως όταν επαρκούν οι αίθουσες του σχολείου, όταν υπάρχει προσωπικό και το πιο σπουδαιότερο για την συνοικία μας είναι η μείωση του πληθυσμού.  Θέλετε να μετατραπεί η ιστορική συνοικία μας σε συνοικία βαλκανικών και άλλων υπηκόων;

Σας ενημερώνουμε για κάτι, που δεν γνωρίζεται, ενώ έπρεπε, για να μην παίρνετε ελαφρά τη καρδία τέτοιες αποφάσεις ότι ο πληθυσμός της συνοικίας μας το 2011 ήταν 1850 και το 2024 είναι 1530 . Με τις αποφάσεις σας θέλετε το νούμερο αυτό να κατεβεί κι άλλο, όταν διώχνεται νέους γονείς από την συνοικία μας;

ΤΟ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΣΥΝΟΙΚΙΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΌ.

Αυτή την στιγμή το 1/5 των κάτοικων είναι ξένοι υπήκοοι που δεν θα στείλουν τα παιδιά τους στο 7ο δημοτικό σχολείο και τα 2/5 είναι ηλικιωμένοι.

Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Καβάλας οφείλει να σεβαστεί το πλαίσιο που θέτει η Υπουργική Απόφαση με αριθ. 170405/ΓΓ1 (ΦΕΚ Β 6273/28.12.2021) άρθρ.1 παρ.8, η οποία προβλέπει ότι οι Διευθυντές Εκπαίδευσης οφείλουν να «ενεργούν γενικότερα με γνώμονα την αρχή ότι η διοίκηση της εκπαίδευσης πρέπει να ασκείται όχι μόνο με την εφαρμογή νομικών διατάξεων και επιστημονικών αρχών, αλλά και με την αντίληψη της υποχρέωσης για την εξυπηρέτηση των πολιτών και της κοινωνίας».

Όπως επίσης, οφείλει να εφαρμόσει τη σαφή Γενική Επισήμανση της Εγκυκλίου του Υπουργείου Παιδείας με αριθ. 118145/ΓΔ4 – 20/10/2023 «Μεταβολές σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για το σχ. έτος 2024-2025», η οποία ορίζει τα εξής: «Κρίνεται απαραίτητη η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων για τη διατύπωση της καλύτερης δυνατής πρότασης προς όφελος των μαθητών/τριών και της εκπαίδευσης και την αποφυγή εκ των υστέρων διαμαρτυριών».

ΖΗΤΑΜΕ  από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Καβάλας τα εξής:

– Να ανακαλέσει την απόφαση για υποβάθμιση των σχολείων του Δήμου μας.

– Να εφαρμόσει τη Γενική Επισήμανση του Υπουργείου Παιδείας, όπως αναφέρεται παραπάνω,  για το μέλλον των σχολικών μονάδων.

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, οι αποφάσεις που θα καθορίσουν το μέλλον των σχολικών μονάδων, και φυσικά των παιδιών μας, πρέπει να λαμβάνονται με γνώμονα την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης και τα κοινωνικά και δημογραφικά κριτήρια της εκάστοτε περιοχής ενός υγιούς σχολικού περιβάλλοντος.

Μας ενδιαφέρει το δημογραφικό πρόβλημα της περιοχής Παναγίας, όπως θα έπρεπε να ενδιαφέρει και εσάς, για να λάβετε υπόψιν σας τις συνέπειες μια τέτοιας απόφασης».