Οι εργασίες για την επαναλειτουργία της Σχολής Δοκίμων Αστυφυλάκων Ξάνθης έχουν ήδη ξεκινήσει, εντούτοις ένα πολύ μεγάλο ερώτημα που ανακύπτει αφορά στο τι μέλλει γενέσθαι με το Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης Ξάνθης (ΠΡΟΚΕΚΑ) και τους 210 κρατούμενους (σήμερα), αλλά και με το προσωπικό του, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και 99 συνοριοφύλακες, πολλοί εκ των οποίων είναι και από την Καβάλα, οι οποίοι ανανεώνουν χρόνο με τον χρόνο τις συμβάσεις τους.
Για το σημερινό status της προαναφερόμενης δομής, το ενδεχόμενο της «συστέγασης» και συνύπαρξης Σχολής-ΠΡΟΚΕΚΑ, αλλά και την «τύχη» των συνοριακών φυλάκων, στην περίπτωση «λουκέτου», μίλησε στο thraki.com.gr ο νέος πρόεδρος της Ένωσης Συνοριακών Αστυνομικών Ξάνθης, Γιάννης Καρατσιόρης.
Πιο αναλυτικά ο κ. Καρατσιόρης, επισήμανε στο thraki.com.gr ότι «το ΠΡΟΚΕΚΑ απασχολεί ανθρώπινο δυναμικό μεγαλύτερο των 150 ατόμων, αστυνομικό και πολιτικό προσωπικό. Οι 99 από αυτούς είναι συνοριακοί φύλακες ορισμένου χρόνου, ενώ ο αριθμός των κρατουμένων αυτήν τη στιγμή ανέρχεται στους 210».
Σε ερώτηση του thraki.com.gr αναφορικά με το αν έχουν ξεκινήσει οι παρεμβάσεις για την επαναλειτουργία της Σχολής Αστυφυλάκων Ξάνθης και αν δύναται να «συστεγαστεί» με το Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης Μεταναστών, ο ίδιος απαντά ότι «γίνονται κάποιες εργασίες στον χώρο της Σχολής, χωρίς όμως να υπάρχει ακόμη επίσημη ανακοίνωση σχετικά με την επαναλειτουργία της και το πότε. Για την συνύπαρξή τους θα πρέπει να γίνουν αρκετές αλλαγές στους περιβάλλοντες χώρους ώστε να διαχωριστούν και να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του ΠΡΟΚΕΚΑ, αλλά και του τμήματος συνοριακής φύλαξης που στεγάζεται σε αυτό».
Τι θα γίνει όμως στην περίπτωση που κλείσει το Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης; Δύναται οι συνοριοφύλακες να «απορροφηθούν» από κάποια άλλη υπηρεσία της ΕΛΑΣ; Στην παραπάνω ερώτηση ο κ. Καρατσιόρης, απαντά ως εξής: «Η πρόσληψή μας αφορά αποκλειστικά στο ΠΡΟΚΕΚΑ και δεν δύναται η μετακίνησή μας σε άλλη υπηρεσία, οπότε είτε η μεταφορά του σε άλλο σημείο στη πόλη είτε το να δοθεί η δυνατότητα μετακίνησής μας στο Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης, θα μειώσει το άγχος των συναδέλφων όσον αφορά στο επαγγελματικό τους μέλλον στην Ελληνική Αστυνομία».
Σε ο,τι αφορά στις συμβάσεις των Συνοριοφυλάκων, ο ίδιος υπογράμμισε ότι «η ανανέωση των συμβάσεών μας γίνεται ετήσια και ανανεώνεται κάθε Οκτώβρη εφόσον πρώτα αξιολογηθούμε», ενώ αναφορικά με τα αιτήματά τους, σημειώνει ότι «τα αιτήματα των συναδέλφων, είναι συγκεκριμένα και πολύ εύλογα. Το πιο βασικό είναι ότι μετά από τέσσερα χρόνια παραμένουμε σε καθεστώς ετήσιας ανανέωσης της σύμβασής μας, χωρίς να υπάρχει ένα χρονοδιάγραμμα, κρίνοντας το μέλλον μας στην Ελληνική Αστυνομία αβέβαιο. Το τελευταίο διάστημα προστίθεται και το ενδεχόμενο το άνοιγμα της Σχολής Δοκίμων Αστυφυλάκων χωρίς να υπάρχει καμία ενημέρωση σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι με εμάς. Η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων είναι απο τη πόλη της Ξάνθης, έχουν δημιουργήσει τη δική τους οικογένεια, επενδύουν στη τοπική κοινωνία και οικονομία και το ενδεχόμενο 99 άνθρωποι ξαφνικά να βρεθούν χωρίς εργασία μας προκαλεί έντονη ανησυχία».
*Πηγή: thraki.com.gr