Πριν από μερικούς μήνες είχε ξεσπάσει σάλος με τη δημοσιοποίηση αφίσας με έγκυο γυναίκα πάνω σε σταυρό, με την ευκαιρία προβολής του ντοκιμαντέρ «Αδέσποτα κορμιά», σε σενάριο και σκηνοθεσία της Ελίνας Ψύκου.
Το αποτέλεσμα ήταν να σημάνει «ιερός πόλεμος» και στη Βουλή, όπου είχε καταθέσει επίκαιρη ερώτηση ο βουλευτής του κόμματος ΝΙΚΗ, Κομνηνός Δελβερούδης, χαρακτηρίζοντας προκλητική, βλάσφημη και αντιαισθητική την αφίσα, η οποία απεικονίζει εσταυρωμένη τη μορφή μιας γυναίκας εγκύου και γυμνόστηθης, παραπέμποντας στο πρόσωπο της Παναγίας.
Το εν λόγω ντοκιμαντέρ θα προβληθεί εκτάκτως τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2024 στον θερινό κινηματογράφο της Καβάλας ΖΕΦΥΡΟ, αντί της προγραμματισμένης παιδικής ταινίας, παρουσία της σκηνοθέτιδας η οποία θα είναι διαθέσιμη να απαντήσει σε ερωτήσεις των θεατών, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση του κόμματος, το οποίο εξέδωσε σχετική ανακοίνωση.
Η ανακοίνωση του κόμματος
Με βαθύτατη λύπη διαπιστώσαμε σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ότι ο Σύνδεσμος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Καβάλας στις 9 Σεπτεμβρίου 2024 αντί προγραμματισμένης παιδικής ταινίας πρόκειται να προβάλλει ντοκιμαντέρ με τίτλο «Αδέσποτα Κορμιά».
Παρόλο που σκοπός του Συνδέσμου είναι να προάγει το πνευματικό, κοινωνικό και καλλιτεχνικό επίπεδο του κοινού της Καβάλας, ουδόλως μπορούμε να κατανοήσουμε πώς η προβολή ζητημάτων, όπως η άμβλωση, η ευθανασία κτλ, ως απολύτως θετικών στοιχείων για την ανθρώπινη υπόσταση, χωρίς αναφορά στις πολύπλευρες αρνητικές τους συνέπειες, εξυπηρετούν τον παραπάνω σκοπό.
Αλήθεια, πώς ακριβώς προωθείται ο Ελληνικός Πολιτισμός, όταν, για παράδειγμα, δε θίγονται οι βαθύτερες αιτίες των χιλιάδων αμβλώσεων στην Ελλάδα, τη στιγμή μάλιστα που η χώρα μας ταλανίζεται από υπογεννητικότητα;
Επιπλέον, δε γίνεται να μην αναφερθεί κανείς στην επιλογή της αφίσας του ντοκιμαντέρ. Πώς προωθούνται τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, όταν θίγονται θεμελιώδεις αρχές των ορθοδόξων χριστιανών; Άραγε, ο μη σεβασμός σε χριστιανικά σύμβολα συνιστά ανθρώπινο δικαίωμα;
Η χρήση τόσο του ιερού συμβόλου του Σταυρού όσο και του ιερού προσώπου της Παναγίας προσβάλλουν κατάφωρα την Ορθόδοξη πίστη και ιδιαίτερα τον Καβαλιώτικο λαό, αναλογιζόμενοι τη μακραίωνη χριστιανική του ιστορία.
Είχαμε την αίσθηση ότι ο Σύνδεσμος αγκαλιάζει όλους τους κατοίκους της Καβάλας, εκφράζοντάς τους στο σύνολό τους, όπως θα έπρεπε να κάνει για να παράγονται γόνιμοι διάλογοι και όχι μερίδα αυτών. Κουλτούρα για την κουλτούρα!