6ο Γυμνάσιο Καβάλας: Οικοδεσπότης είκοσι μαθητών και εκπαιδευτικών του Γυμνασίου Loekamp της Γερμανίας

Η εβδομάδα φιλοξενίας πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο σχολικής ανταλλαγής μαθητών και εκπαιδευτικών

Από τις 29 Σεπτεμβρίου έως και τις 6 Οκτωβρίου, το σχολείο μας, το 6ο Γυμνάσιο Καβάλας είχε τη χαρά να φιλοξενήσει είκοσι μαθητές και μαθήτριες και δύο εκπαιδευτικούς από το Γυμνάσιο Loekamp που βρίσκεται στην πόλη Marl της Γερμανίας. Η εβδομάδα φιλοξενίας πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο σχολικής ανταλλαγής, η οποία χρηματοδοτείται από το ελληνογερμανικό ίδρυμα νεολαίας και έχει ως θέμα τις ελληνογερμανικές σχέσεις μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Υπεύθυνη του προγράμματος της σχολικής ανταλλαγής είναι η φιλόλογος του σχολείου, κ. Α. Γερακίνη. Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Γυμνασίου Loekamp φιλοξενήθηκαν σε οικογένειες μαθητών και μαθητριών του 6ου Γυμνασίου Καβάλας.

Το χρονικό της φιλοξενίας του σχολείου

Την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου οι μαθητές, οι μαθήτριες και οι εκπαιδευτικοί του Γερμανικού σχολείου έφτασαν στον χώρο του σχολείου, όπου πραγματοποιήθηκε μία λιτή τελετή υποδοχής, κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκε η σημασία της φιλοξενίας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Η Δευτέρα, 30η Σεπτεμβρίου ήταν ημέρα γνωριμίας με το σχολείο μας. Αρχικά, τα μέλη της γερμανικής αποστολής παρακολούθησαν μαθήματα στον χώρο του σχολείου. Στη συνέχεια, παρουσιάστηκαν  τα εκπαιδευτικά συστήματα δύο χωρών και πραγματοποιήθηκε συζήτηση για τις ομοιότητες και τις διαφορές ανάμεσα στα δύο εκπαιδευτικά συστήματα. Παρούσα στη συζήτηση ήταν και η συντονίστρια των εκπαιδευτικών Γερμανικής Γλώσσας, κυρία Μ. Ευθυμιάδου , η οποία συνέβαλε στον εποικοδομητικό διάλογο  με τις ουσιώδεις παρεμβάσεις της και γι’ αυτό την ευχαριστούμε. Μετά από ένα σύντομο διάλειμμα, παρουσιάστηκε το πρόγραμμα της εβδομάδας με έμφαση στους τόπους μνήμης της Καβάλας, τους οποίους οι μαθητές, οι μαθήτριες και οι εκπαιδευτικοί θα επισκέπτονταν τις επόμενες ημέρες. Το  πρόγραμμα της Δευτέρας έκλεισε με την παρακολούθηση της βραβευμένης ταινίας “n’ordinary teen”που δημιούργησε το Μουσικό Σχολείο Καβάλας και την εκπόνηση ομαδικών δραστηριοτήτων δημιουργικής γραφής με αφορμή την ταινία.

Την Τρίτη, 1η Οκτωβρίου, η διαδρομή μας ξεκίνησε από τον καθεδρικό ναό του Αποστόλου Παύλου. Κατευθυνθήκαμε προς τις καπναποθήκες πίσω από το εργατικό κέντρο Καβάλας και είδαμε τo συγκρότημα καπναποθηκών Schinazi. Στις 9.30 έγινε η υποδοχή όλων των μαθητών και των μαθητριών στο Δημαρχείο Καβάλας από τον κύριο Μιχαλάκη, αντιδήμαρχο παιδείας και προσχολικής αγωγής και ακολούθησε επίσκεψη και ξενάγηση στο Μουσείο Καπνού. Αφού, στη συνέχεια, επισκεφτήκαμε το μνημείο Ολοκαυτώματος στην Καβάλα, η επόμενη συνάντησή μας ήταν στο κτίριο του Λυκείου Ελληνίδων Καβάλας. Εκεί,  η αντιπρόεδρος του ΛΕΚ, κυρία Σαμαρά και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, κυρίες Ζαρζαβατσάκη και Τσουλκάνη   μας μίλησαν τόσο για την ιστορία του κτιρίου όσο και για τον ρόλο, τους στόχους και τις δραστηριότητες του Λυκείου Ελληνίδων. Τέλος, ανηφορίσαμε προς την παλιά πόλη, περιηγηθήκαμε σε όλα τα αξιοθέατα και φτάσαμε στο Κάστρο, όπου θαυμάσαμε από ψηλά την πόλη μας.

Την Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου επισκεφτήκαμε την πόλη της Θεσσαλονίκης. Εκεί, ξεναγηθήκαμε στο Εβραϊκό Μουσείο καθώς και στη μεγάλη Συναγωγή. Περπατήσαμε μέχρι την Πλατεία Ελευθερίας και είδαμε το λιτό μνημείο Ολοκαυτώματος και αργότερα ανεβήκαμε στον Λευκό Πύργο  και περπατήσαμε μέχρι τις Ομπρέλες του Γ. Ζογγολόπουλου, πριν πάρουμε τον δρόμο της επιστροφής.

Την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου, οι μαθητές και οι μαθήτριες των δύο χωρών, αφού έπαιξαν παραδοσιακά ελληνικά παιχνίδια στο γυμναστήριο και στην αυλή του σχολείου, εργάστηκαν ομαδικά και ετοίμασαν παρουσιάσεις για τις ελληνογερμανικές σχέσεις στο παρελθόν και στο παρόν, αναφέροντας προβλήματα και δυσκολίες αλλά και προοπτικές στις σχέσεις των δύο χωρών, στο πλαίσιο της παρουσίας και της συνεργασίας τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το πρόγραμμα της Πέμπτης ολοκληρώθηκε με τη συμμετοχή μαθητών, μαθητριών και εκπαιδευτικών στη δράση που οργάνωσε η ομάδα Erasmus+ του σχολείου μας για τις ευρωπαϊκές μέρες πολιτιστικής κληρονομιάς. Τη δράση επιμελήθηκαν οι εκπαιδευτικοί της παιδαγωγικής ομάδας του σχολείο μας Erasmus+ Ε.Ξουβερούδη και Μ.Χατζηγιάννη.

Την Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου, ξεκινήσαμε με μία σύντομη παρουσίαση στο σχολείο για τον αρχαιολογικό χώρο Φιλίππων. Έπειτα, πήγαμε στο μονοπάτι της Παλιάς Καβάλας, στο οποίο χαρήκαμε το φυσικό περιβάλλον. Ακολούθησε η επίσκεψή μας στο βαπτιστήριο της Λυδίας και στον αρχαιολογικό χώρο Φιλίππων. Το βράδυ πραγματοποιήθηκε αποχαιρετιστήρια γιορτή στον χώρο του σχολείου όπου όλοι οι συμμετέχοντες και όλες οι συμμετέχουσες (μαθητές και μαθήτριες, εκπαιδευτικοί και γονείς) είχαν τη δυνατότητα να διασκεδάσουν, να τραγουδήσουν, να χορέψουν παραδοσιακούς και μοντέρνους χορούς και να γευτούν τα πλούσια εδέσματα που ετοίμασαν οι γονείς με μεγάλη αγάπη και φροντίδα. Τη μουσική επιμέλεια της βραδιάς ανέλαβε ο πρώην μαθητής του σχολείου μας Γιάννης Καράμπελας, τον οποίο ευχαριστούμε θερμά.

Τέλος, το Σάββατο, 5 Οκτωβρίου απολαύσαμε μία σύντομη επίσκεψη στο νησί της Θάσου. Επισκεφτήκαμε το αρχαιολογικό μουσείο, είδαμε σημαντικά ευρήματα και ήρθαμε σε επαφή με την ιστορία του νησιού, ανεβήκαμε στο αρχαίο θέατρο και περπατήσαμε στα γραφικά δρομάκια της Θάσου.

Την Κυριακή το πρωί, 6 Οκτωβρίου  η γερμανική αποστολή ξεκίνησε το ταξίδι της επιστροφής για την πατρίδα της. Ανανεώσαμε το ραντεβού μας για τον Μάρτιο, όταν με τη σειρά μας θα επισκεφτούμε το Γυμνάσιο Loekamp στην πόλη Marl για να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα ανταλλαγής των δύο σχολικών μονάδων.

Ευχαριστούμε θερμά το ελληνογερμανικό ίδρυμα νεολαίας που χρηματοδότησε το πρόγραμμα ανταλλαγής και έδωσε σε μαθητές και μαθήτριες του σχολείου μας τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με τα μέλη μιας σχολικής μονάδας από τη Γερμανία και να ανταλλάξουν ιδέες, στοιχεία πολιτισμού και εμπειρίες, να διευρύνουν ορίζοντες και να γνωρίσουν με βιωματικό τρόπο πτυχές της τοπικής και εθνικής μας ιστορίας. Πάνω απ’ όλα όμως ευχαριστούμε τους μαθητές, τις μαθήτριες και τους γονείς τους που άνοιξαν τα σπίτια τους, έδειξαν τη φιλόξενη διάθεσή τους, αγκάλιασαν τους μαθητές και τις μαθήτριες του γερμανικού σχολείου και συνέβαλαν με κάθε τρόπο σε μία ουσιαστική και εποικοδομητική εβδομάδα φιλοξενίας.