Δήμος Καβάλας: Η Πολιτιστική Κληρονομιά της Παναγίας στην Ψηφιακή Εποχή!

Ο Δήμος συμμετέχει στην ανάδειξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς μέσα από καινοτόμες ψηφιακές εφαρμογές

Ο Δήμος Καβάλας συμμετείχε ενεργά στην τέταρτη συνάντηση εργασίας του διεθνούς έργου INT-ACT – INTANGIBLE CULTURAL HERITAGE, BRIDGING THE PAST, PRESENT AND FUTURE (Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: γεφυρώνοντας το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον), που πραγματοποιήθηκε στις 26 και 27 Ιουνίου 2025 στο Ελσίνκι της Φινλανδίας.

Το έργο INT-ACT, ενταγμένο στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Ορίζοντας, υλοποιείται με τη συνεργασία κορυφαίων εταίρων: τα Πανεπιστήμια AALTO (Φινλανδία), Εδιμβούργου (Ηνωμένο Βασίλειο), Εβόρα (Πορτογαλία), καθώς και τις εταιρείες ITML (Ελλάδα) και URBASOFIA (Ρουμανία). Στόχος του έργου είναι η ανάπτυξη ψηφιακών εργαλείων εκτεταμένης πραγματικότητας (XR) που θα ενισχύσουν την προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς και θα συμβάλουν στην κοινωνική συνοχή και βιώσιμη αστική ανάπτυξη.

Στο πλαίσιο του INT-ACT, ο Δήμος Καβάλας εστιάζει στην ιστορική περιοχή της Χερσονήσου της Παναγίας, αναδεικνύοντας τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της, την πλούσια αρχιτεκτονική της παράδοση και τις ιστορικές πληθυσμιακές μετακινήσεις που συνέβαλαν στη διαμόρφωσή της.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης στο Ελσίνκι:

– Παρουσιάστηκε η έως τώρα πρόοδος του έργου.
– Καθορίστηκε το ερευνητικό πλάνο για τους επόμενους μήνες.
– Η ομάδα του Δήμου Καβάλας παρουσίασε πρωτογενή ευρήματα από συνεντεύξεις με κατοίκους και τοπικούς φορείς, τα οποία προσφέρουν πολύτιμες πληροφορίες για την πολιτιστική μνήμη και τις αφηγήσεις της περιοχής.
– Πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή ιδεών σχετικά με το περιεχόμενο και τον σχεδιασμό των ψηφιακών εφαρμογών που πρόκειται να αναπτυχθούν.
– Η επόμενη φάση του έργου περιλαμβάνει την προετοιμασία εθνογραφικών δράσεων και συμμετοχικών εργαστηρίων, τα οποία θα υλοποιηθούν στην Καβάλα τον Οκτώβριο του 2025, με τη συμμετοχή ερευνητών από το Πανεπιστήμιο AALTO. Μέσα από αυτές τις δράσεις, η τοπική κοινωνία θα κληθεί να συμβάλει ενεργά στη διαμόρφωση των ψηφιακών εργαλείων, ενισχύοντας την αυθεντικότητα και τη βιωσιμότητα των αποτελεσμάτων.

Το έργο INT-ACT αναμένεται να προσφέρει ένα νέο ψηφιακό αφήγημα για την πολιτιστική ταυτότητα της Παναγίας, ενισχύοντας τη σύνδεση των πολιτών με τον τόπο τους και προβάλλοντας διεθνώς τον πολιτιστικό πλούτο της Καβάλας.

(Δελτίο Τύπου)