Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο μεγάλο μπλόκο στη Νίκαια Λάρισας με τους αγρότες να αποφασίζουν κλιμάκωση του αγώνα τους, από τη στιγμή που, όπως τονίζουν, η εξειδίκευση των μέτρων από την Κυβέρνηση δεν ικανοποιεί τα βασικά αιτήματά τους. Την ίδια ώρα θα ακολουθήσει πανελλαδική σύσκεψη για να υπάρχει μία ενιαία στάση όλων των μπλόκων με στόχο συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Πιο συγκεκριμένα, μετά από 39 ημέρες στο ισχυρό μπλόκο της Νίκαιας Λάρισας, οι αγρότες της περιοχής ζητούν να συναντηθούν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ δήλωσαν απογοητευμένοι με τις ανακοινώσεις, που έκαναν νωρίτερα οι υπουργοί της κυβέρνησης.
Συνολικά, 18 μπλόκα και αγροτικοί σύλλογοι τάσσονται υπέρ μίας συνάντησης με τον Πρωθυπουργό, όπως έγινε γνωστό, μέσα από επιστολή που έστειλαν προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Τσιάρα.
Ωστόσο, στη συνέλευση που έγινε στο μπλόκο της Νίκαιας, οι αγρότες αποφάσισαν να προχωρήσουν από την Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2026 σε 48ωρο αποκλεισμών εθνικών οδών και κομβικών σημείων σε παρακαμπτήριους δρόμους. Επιπλέον, ζήτησαν να πραγματοποιηθεί νέα πανελλαδική διάσκεψη το Σαββατοκύριακο 10-11 Ιανουαρίου 2026 για να καθοριστεί η στάση τους από εκεί και πέρα.
«Μετά από 39 ημέρες περιμέναμε εξειδίκευση. Εμείς λέμε, συνεχίζουμε», είπε χαρακτηριστικά ο αγροτοσυνδικαλιστής Ρίζος Μαρούδας. Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται οι αγρότες και στην Καρδίτσα (Ε- 65), οι οποίοι αναμένεται να κινηθούν με τρακτέρ προς τον Μπράλο, αλλά και προς το Μουργκάνι, ώστε να αποκλειστεί ο δρόμος προς Ιωάννινα και Γρεβενά.
Την ίδια ώρα, όμως, μπλόκα κυρίως από τη βόρεια Ελλάδα κινούνται στην κατεύθυνση να ζητήσουν, επίσης, ραντεβού με τον πρωθυπουργό, χωρίς περαιτέρω κλιμάκωση. Μεταξύ αυτών των μπλόκων είναι εκείνο στα Πράσινα Φανάρια στη Θεσσαλονίκη, αλλά και των Μικροθηβών.
Τα έξι νέα μέτρα της κυβέρνησης για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα
Στην εξειδίκευση των κυβερνητικών μέτρων για τους αγρότες, ως γνωστόν, προχώρησαν τα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Εθνικής Οικονομίας.
Πιο συγκεκριμένα, οι έξι νέες πρωτοβουλίες για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα είναι οι εξής:
- Αναδιανομή 160 εκ. ευρώ από αδιάθετους πόρους της βασικής ενίσχυσης
- Επέκταση της κάλυψης σταθερής τιμής στα τιμολόγια ΓΑΙΑ από τη ΔΕΗ για 2 χρόνια και μείωση της τιμής σε 8,5 λεπτά/κιλοβατώρα για αγρότες χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές
- Άμεσα βήματα τροποποίησης του κανονισμού του ΕΛΓΑ για:
θέσπιση αποζημίωσης στο 100%
παρακράτηση για κάλυψη του συνόλου των αγροτών
αύξηση του ορίου αποζημίωσης στα 200.000 ευρώ - Ουσιαστικές παρεμβάσεις για ενίσχυση των επενδύσεων στον πρωτογενή τομέα (θερμοκήπια, σχέδια βελτίωσης, μεταποίηση)
- Επιστροφή του ΕΦΚ αγροτικού πετρελαίου στην αντλία
- Ανάπτυξη του Εθνικού Συστήματος Αγροτικής Ιχνηλασιμότητας και Αυθεντικότητας για την αντιμετώπιση του φαινομένου των ελληνοποιήσεων