«Για βρεξ’ Απρίλη μ’»: Αναβιώνει και φέτος στη Θάσο το έθιμο που έχει ρίζες στην αρχαιότητα

Χορευτικά τμήματα του Συλλόγου «Το Κάστρο» σε μια γιορτή που συνδυάζει την παράδοση, τη μουσική και τη συλλογική συμμετοχή

Ένα από τα πιο ιδιαίτερα και αυθεντικά πασχαλινά έθιμα της Θάσου επιστρέφει και φέτος, καθώς ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λιμεναρίων «Το Κάστρο» διοργανώνει την αναβίωση του εθίμου «Για βρεξ’ Απρίλη μ’», την Τρίτη 14 Απριλίου 2026, στα Καλύβια Λιμεναρίων.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 10:30 το πρωί και θα πλαισιωθεί από τα χορευτικά τμήματα του Συλλόγου, σε μια γιορτή που συνδυάζει την παράδοση, τη μουσική και τη συλλογική συμμετοχή.

Το «Για βρεξ’ Απρίλη μ’» δεν είναι απλώς μια πολιτιστική δράση, αλλά ένα ζωντανό τελετουργικό στοιχείο της τοπικής παράδοσης. Πρόκειται για έναν χορό με συνοδεία τραγουδιού, μέσα από τον οποίο γίνεται επίκληση στη φύση και στον μήνα Απρίλιο για την πολυπόθητη ανοιξιάτικη βροχή, στοιχείο καθοριστικό για τη γονιμότητα της γης.

Οι ρίζες του εθίμου χάνονται βαθιά στον χρόνο, συνδέοντας τη σύγχρονη λαϊκή έκφραση με αρχαίες τελετουργικές πρακτικές, που σχετίζονται με τη διονυσιακή λατρεία και τον κύκλο της φύσης.

Η αναβίωση του εθίμου πραγματοποιείται κάθε χρόνο την περίοδο του Πάσχα, διατηρώντας ζωντανή μια παράδοση που περνά από γενιά σε γενιά. Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, η φετινή εκδήλωση αναμένεται να συγκεντρώσει κατοίκους και επισκέπτες, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα γιορτής και συμμετοχής, όπου το παρελθόν συναντά το παρόν.