Την Κυριακή στις 4 Οκτωβρίου 2026 πραγματοποιήθηκε στους Φιλίππους Καβάλας εκδήλωση μνήμης των θυμάτων της σφαγής της 4ης Οκτωβρίου του 1941, κατά τη διάρκεια της βουλγαρικής κατοχής.
Μετά την Θεία Λειτουργία και το μνημόσυνο που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου χοροστατούντος του Μητροπολίτη Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου κ.κ. Στεφάνου, παρέλασαν οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Φιλίππων, τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Φιλίππων, της Πολιτιστικής Στέγης Κρηνίδων του Ποντιακού Πολιτιστικού Συλλόγου Κρυονερίου «ο Ακρίτας», του Συλλόγου Ποντίων Κρηνίδων «Το Βυζάντιο», του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Δάτου, της Πανηπειρωτικής Ένωσης Καβάλας, του Ομίλου Ποντίων Χορευτών Καβάλας και ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Ηρώων.
Μετά την «Προσευχή» και το Προσκλητήριο Νεκρών έγινε κατάθεση στεφάνων από τον Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας κ. Μαρκόπουλο Θεόδωρο, τον Δήμαρχο Καβάλας κ. Θεόδωρο Μουριάδη, τον Βουλευτή ΝΔ Καβάλας κ. Νικόλαο Παναγιωτόπουλο, τον Βουλευτή ΝΔ Καβάλας κ. Γιάννη Πασχαλίδη, τον Βουλευτή ΝΔ Καβάλας κ. Μακάριο Λαζαρίδη, τη Βουλεύτρια Καβάλας κα Αγγελική Δεληκάρη, τον Διοικητή της ΧΧ(20ης ) Τεθωρακισμένης Μεραρχίας Καβάλας, Υποστράτηγο κ. Αριστείδη Καβαρλίγκο, τον εκπρόσωπο του Δημοκρατικού Πατριωτικού Λαϊκού κινήματος «Νίκη» κ. Χαράλαμπο Τσούτσα, τον Αντιδήμαρχο Πρωτογενούς τομέα και Κοινοτήτων Δήμου Καβάλας κ. ‘Ομηρο Κυριακίδη, τον πρόεδρο της της Δημοτικής Κοινότητας Φιλίππων κ. Ζωναρά Γεώργιο, τον πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Κρυονερίου κ. Τσοτσόπουλο Γεώργιο, τον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Λυδίας κ. Παυλίδη Ηλία, τη συγγενή θύματος της σφαγής κα Ελένη Τσιμπεράκη, τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Φιλίππων, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Φιλίππων , τον Ποντιακό Πολιτιστικό Σύλλογο Κρυονερίου «Ο Ακρίτας», τον Σύλλογο Ποντίων Κρηνίδων «Το Βυζάντιο», την Πολιτιστική Στέγη Κρηνίδων, την Θρακική Εστία Καβάλας, την Πανηπειρωτική Ενωση Καβάλας, τον Ομιλο Ποντίων Χορευτών Καβάλας, τη πρόεδρο του Συλλόγου Καβαλιωτών Νέας Υόρκης «Οι Φίλιπποι» κα Ευγενία Κούρου, τον εκπρόσωπο της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών Αμερικής κ. Κωνσταντίνο Ευκαρπίδη, τον εκπρόσωπο του Ελληνοορθόδοξου Σωματείου Ενωμένη Ρωμιοσύνη κ. Κιοσέογλου Σάββα.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμου Καβάλας κ. Απόστολος Μουμτσάκης, ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Δημοτικής Αγοράς και Θερμαλισμού κ. Ανέστης Δημητριάδης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ Παναγιώτης Μαμτσαδέλης, ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ κ. Αρχέλαος Γρανάς, εκπρόσωποι κομμάτων, φορέων, συλλόγων και πλήθος κόσμου.
Η ομιλία πραγματοποιήθηκε από την υπεύθυνη φιλαθρωπικών δράσεων και εκπαιδευτικών θεμάτων του Πολιτιστικού Συλλόγου Φιλίππων κα Σογαντζή Βασιλική η οποία στο τέλος της ομιλίας της τόνισε: «Από τους Φιλίππους σήμερα συμπυκνώνουμε τη μνήμη μας σε μια καθαρή και ανυποχώρητη απαίτηση. Ζητούμε το αυτονόητο. Μια επίσημη, ειλικρινή αναγνώριση και μια δημόσια συγγνώμη από τη βουλγαρική πολιτεία για τις σφαγές και τα εγκλήματα που διεπράχθησαν εις βάρος των αμάχων προγόνων μας μέσα στις εστίες τους, καθώς και την επιστροφή όλων των θρησκευτικών και πολιτιστικών κειμηλίων που είχαν κλαπεί, όχι ως χάρη, ούτε με ανταλλάγματα αλλά ως πράξη ιστορικής αποκατάστασης. Δεν ζητούμε συγγνώμη από εκδικητικότητα. Το ζητούμε ως ελάχιστο χρέος τιμής στα αθώα θύματα που δεν δικαιώθηκαν ποτέ και ας γίνει αυτή η συγγνώμη θεμέλιο πάνω στο οποίο μπορεί να κτιστεί ένα μέλλον αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Όσο αυτός ο τόπος αναπνέει, οι άνθρωποι που σφαγιάστηκαν στα ίδια τους τα σπίτια δεν θα λησμονηθούν ποτέ και η φωνή μας για δικαιοσύνη δεν θα σιγήσει.»

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φιλίππων ευχαριστεί τον Δήμο Καβάλας, τον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Φιλίππων κ. Γεώργιο Ζωναρά, όλους τους επίσημους προσκεκλημένους, τα καταστήματα και τους κατοίκους του χωριού, την Φιλαρμονική Κρηνίδων που απέδωσε τιμές στην εκδήλωση, τους Φούρνους Φελλαχίδη καθώς και τα μέλη του συλλόγου που βοήθησαν στην επιτυχή πραγματοποίηση των παράλληλων εκδηλώσεων.

