Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης: Εντυπωσιακά στοιχεία για την αύξηση της τουριστικής κίνησης

Καταγράφηκαν οι περισσότερες διανυκτερεύσεις αλλοδαπών την τελευταία 35ετία σε Καβάλα, Παγγαίο και Νέστο - Τουριστικός πράκτορας από την Ινδία έρχεται αποκλειστικά για την Καβάλα!

Με ένα θέμα εντός ημερήσιας διάταξης, αυτό της προσθήκης προτάσεων στο Σχέδιο Τουριστικής Προβολής, αλλά και με δύο σημαντικές ανακοινώσεις πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας η 3η Συνεδρίαση της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης του δήμου Καβάλας. Όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της Επιτροπής Αναστασία Ιωσηφίδου, η πρώτη θετική είδηση για τη νέα τουριστική χρονιά έρχεται από την Ινδία. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην «Συμφωνία ανοικτών ουρανών μεταξύ Ινδίας και Ελλάδας», η οποία προήλθε ως απόρροια της επίσκεψης του ΔΣ της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ στην μεγάλη τουριστική έκθεση που έγινε πριν μερικούς μήνες στην Ινδία, όπου η Καβάλα, μάλιστα, απέσπασε το βραβείο του καλύτερου νέου τουριστικού προορισμού. «Τον περασμένο Σεπτέμβριο υπογράφηκε μεταξύ Ινδίας και Ελλάδας η Συμφωνία ανοικτών ουρανών. Αυτό σημαίνει ότι η υλοποίηση της συμφωνίας θα επιτρέπει στις αεροπορικές εταιρίες από την Ινδία να πραγματοποιούν απεριόριστο αριθμό πτήσεων προς την Ελλάδα, ενώ στους Έλληνες μεταφορείς θα χορηγηθεί άδεια για απεριόριστη κυκλοφορία σε έξι μεγάλες πόλεις της Ινδίας», τόνισε η ίδια, προσθέτοντας ότι εκτός του ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που συνάπτει τέτοια συμφωνία με την Ινδία, προς το παρόν δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις από την Ινδία προς την Ελλάδα κι αντίστροφα. Στην εν λόγω έκθεση η αποστολή της Καβάλας ήρθε σε επαφή με έναν τουριστικό πράκτορα που εξειδικεύεται στις αεροπορικές διασυνδέσεις της Ινδίας με τον υπόλοιπο κόσμο και δρομολόγησε την σύναψη συμφώνου μεταξύ του δήμου Καβάλας και της εταιρίας “Traveler”, βάζοντας στόχο τα 200 τουριστικά πακέτα για το 2017. «Μόλις προχωρήσουμε την συγκεκριμένη συμφωνία, πέραν του ότι θέλω δίπλα μου τους τουριστικούς πράκτορες, θα έρθω σε επαφή και με την Fraport που θα διαχειρίζεται το αεροδρόμιο “Μέγας Αλέξανδρος”», τόνισε η κ. Ιωσηφίδου, πληροφορώντας, παράλληλα, ότι ο συγκεκριμένος Ινδός πράκτορας θα επισκεφτεί αποκλειστικά την άλλη βδομάδα την Καβάλα και παραμείνει στην περιοχή για 4 μέρες. Παράλληλα, έχει έρθει έγγραφο από την προαναφερθείσα χώρα με το οποίο οι ενδιαφερόμενοι ρωτάνε πληροφορίες για σχολικές εκδρομές στην Καβάλα. Η πρόεδρος της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ σημείωσε επίσης ότι η Ινδία είναι η χώρα με την μεγαλύτερη ανάπτυξη αυτή τη στιγμή στον κόσμο και εκατομμύρια τουρίστες εκδράμουν από αυτήν, ενώ δήλωσε ότι οι πολίτες της δεν ενδιαφέρονται αποκλειστικά για το μοτίβο «ήλιος και θάλασσα», κάτι που ευνοεί την επέκταση της τουριστικής περιόδου στην Καβάλα, με επίκεντρο τους Ινδούς τουρίστες.

Εντυπωσιακή η αύξηση των τουριστών στην Καβάλα

Η δεύτερη ανακοίνωση της κ. Ιωσηφίδου αφορούσε στα στατιστικά στοιχεία που άπτονται της τουριστικής κίνησης, με βάση τους επισκέπτες στο Κάστρο της Καβάλας. Όπως πληροφόρησε η ίδια, τα στοιχεία 9μήνου (από τον περασμένο Σεπτέμβρη και πίσω) δείχνουν μια αύξηση στην επισκεψιμότητα της τάξης του 17,4%, ενώ το 2015 σε σύγκριση με το 2014, η αύξηση κυμαίνεται στο 13,8%. Συνολικά στα δύο χρόνια, το 2016 σε σύγκριση με το 2015 και το 2014, υπάρχει μια αύξηση της τάξης του 33,7%. Επιπλέον, το 2015 σε σύγκριση με το 2014, παρατηρήθηκε αύξηση της τάξης του 16,5% στις διανυκτερεύσεις αλλοδαπών και 16,3 στις διανυκτερεύσεις ημεδαπών στους δήμους Καβάλας, Παγγαίου και Νέστου. «Έχουν καταγραφεί οι περισσότερες διανυκτερεύσεις αλλοδαπών την τελευταία 35ετία και οι περισσότερες διανυκτερεύσεις ημεδαπών στην περίοδο της κρίσης και μάλιστα σε μια χρονιά που είχαμε capital controls», ανέφερε η κ. Ιωσηφίδου, σχολιάζοντας ότι τα στοιχεία είναι πολύ θετικά για την Καβάλα, ενώ προέβλεψε ότι και το 2016 τα στοιχεία θα δείξουν ακόμα μεγαλύτερη αύξηση στην τουριστική κίνηση.