Θάσος: Περισσότεροι τουρίστες το 2016, λιγότερα τα χρήματα που άφησαν!

Στα οικονομικά πακέτα των ξενοδόχων λόγω της κρίσης αποδίδει σε μεγάλο βαθμό τα στοιχεία ο πρόεδρος των ξενοδόχων του νησιού Πάρης Παρασχούδης

Μπορεί οι τουρίστες που επισκέφθηκαν τη φετινή χρονιά τη χώρα μας και δη το πρώτο οκτάμηνο του 2016, να είναι περισσότεροι από την αντίστοιχη περσινή περίοδο, αλλά οι εισπράξεις, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος που είδαν το φως της δημοσιότητας, εμφανίζουν σημαντική μείωση. Πιο συγκεκριμένα, η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη το οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου μειώθηκε κατά 66 ευρώ και διαμορφώθηκε στα 552 από τα 618 ευρώ το ίδιο διάστημα του 2015, ενώ τον Αύγουστο ήταν μειωμένη κατά 79 ευρώ (595 από 674 ευρώ). Όπως προκύπτει από τα δεδομένα που έχει καταγράψει η ΤτΕ, Γερμανοί, Γάλλοι, Αμερικανοί και Ρώσοι που ήρθαν στην Ελλάδα τον Αύγουστο δαπάνησαν σημαντικά λιγότερα χρήματα σε σχέση με πέρυσι, ενώ η πτώση της είσπραξης από τους Αμερικανούς τουρίστες ήταν σχεδόν 50%. Τον Αύγουστο υπήρξε μια μείωση της τάξης του 9,2% στις ταξιδιωτικές εισπράξεις, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 3,159 δισ. ευρώ, από 3,478 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2015, γεγονός που αποδίδεται στη μείωση της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι κατά 11,6%, καθώς οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 1,8%.

Ο πρόεδρος των ξενοδόχων της Θάσου Πάρης  Παρασχούδης σημειώνει, μεταξύ άλλων, πως «η μείωση που παρατηρείται στις εισπράξεις μέσα στο 2016 έχει σχέση με τις προσφορές που αναγκαστήκαμε να κάνουμε την τελευταία στιγμή για να κλείσουμε κάποιους πελάτες, οι οποίοι δεν προτίμησαν τους γνωστούς προορισμούς στην Ευρώπη, Γαλλία και Ισπανία, και δεν έχουν πάρα πολλά χρήματα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η οικονομική κρίση δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά και όλο τον κόσμο, οπότε είναι λογικό και αναμενόμενο να υποχωρούν κάθε χρόνο τα έσοδα μας από τον τουρισμό» λέει ο κ. Παρασχούδης και προσθέτει «στις βασικές αιτίες της σημαντικής πτώσης των εισπράξεων συνετέλεσε και η παράνομη διάθεση σπιτιών ή δωματίων σε αλλοδαπούς σε πολύ φθηνότερες τιμές. Το φαινόμενο αυτό, που εμφανίστηκε κυρίως στην Κεραμωτή και το Παληό και σε μικρότερο βαθμό στη Θάσο, μας δημιούργησε αρκετά προβλήματα. Εμείς είχαμε να αντιμετωπίσουμε συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού και το κράτος έχασε ένα μέρος των εσόδων που είχε προϋπολογίσει με βάση τον αριθμό των αφίξεων ξένων τουριστών. Ζητήσαμε από την ελληνική πολιτεία να πάρει κάποια μέτρα για να συμμορφωθούν όσοι παρανομούν, αλλά μέχρι στιγμής, αν και το υποσχέθηκε, δεν έχει κάνει  καμία απολύτως κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση».