Δ. Πιπεργιάς: «Δεν θα αφήσουμε τις χρεοκοπημένες τράπεζες να χρεοκοπήσουν κι εμάς»

Ο γραμματέας της Ένωσης των Ασφαλιστών της Καβάλας μιλά για το παιχνίδι που παίζουν οι τράπεζες με τα ασφαλιστήρια συμβόλαια των πελατών τους

Συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα υποκαταστήματα της Εθνικής Τράπεζας και της Τράπεζας Πειραιώς στο κέντρο της Καβάλας πραγματοποίησαν τα μέλη της Ένωσης Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας. Η παράσταση διαμαρτυρίας αφορούσε στην τακτική που εφαρμόζουν οι τέσσερις «συστημικές» τράπεζες στους δανειολήπτες και επαγγελματίες που συναλλάσσονται με αυτές, στους οποίους ζητούν υποχρεωτικά ασφαλιστήρια συμβόλαια, όπως για δάνεια αγοράς κατοικίας, κατασκευαστικά, επαγγελματικά, ώστε να διεκπεραιώσουν τα αιτήματα των πελατών τους, ενώ, όπως καταγγέλλεται, δεν διστάζουν να ζητήσουν, πολλές φορές με επιτακτικό τρόπο από αυτούς, να υπογράψουν υποχρεωτικά τα ασφαλιστήρια με τις συνεργαζόμενες με τις τράπεζες ασφαλιστικές εταιρείες.

Ο γραμματέας της Ένωσης Δημήτρης Πιπεργιάς επισημαίνει ότι ο περισσότερος κόσμος δεν ήταν ενημερωμένος για την αιτία της κινητοποίησής τους. «Πιθανόν να φταίμε και εμείς, αλλά φταίνε και τα ΜΜΕ που δεν ενημερώνουν όπως πρέπει. Για τον λόγο αυτό μπήκαμε μπροστά, ώστε να πληροφορηθούν οι πολίτες για τα δικαιώματα που έχουν και ότι αυτό το “παραμύθι” που πουλάνε οι τράπεζες, πως θα πρέπει υποχρεωτικά να είναι ασφαλισμένοι όταν έχουν κάποιο δάνειο σ΄ αυτές, είναι ένας μύθος. Ο πελάτης που έχει στεγαστικό δάνειο στην τράπεζα, είτε επαγγελματικό δάνειο για την επιχείρησή του, είναι υποχρεωμένος να έχει ασφαλισμένο το σπίτι ή την επιχείρησή του στην τράπεζα, αλλά το ασφαλίζει όπου θέλει αυτός, με τους όρους που θέλει». Όπως εξηγεί ο κ. Πιπεργιάς, αυτό συνέβαινε και παλιότερα, αλλά επειδή τότε οι τράπεζες είχαν κάποιο κύκλο εργασιών, δεν είχαν τόσο μεγάλη ανάγκη να ασχοληθούν με την ασφάλεια και να  προσπαθούν με αθέμιτο τρόπο και με χίλιους δυο τρόπους να κρατήσουν τον πελάτη. «Επειδή πλέον είναι χρεοκοπημένες, παρά το ότι ανακεφαλαιοποιήθηκαν με λεφτά του ελληνικού λαού, έχουν πέσει πάνω στον δικό μας κλάδο για να χρεοκοπήσουν κι εμάς. Τους λέμε ότι δεν θα το καταφέρουν αυτό και δεν θα τους περάσει. Κάποτε οι τραπεζίτες είχαν μεγάλη αίγλη. Σήμερα όμως, χρεοκόπησαν οι άνθρωποι. Εμείς οι ασφαλιστές, που στο παρελθόν μας κατηγορούσαν, είμαστε ο κλάδος που κρατάει άμυνα, που κρατάει δυνατά, ούτε χρεοκοπήσαμε και είμαστε πάντα στο πλευρό του πελάτη μας.  Τα δικαιώματα τα δικά μας και τα δικαιώματα των ασφαλισμένων και των πελατών των τραπεζών θα τα περιφρουρήσουμε και δεν θα τους αφήσουμε να κάνουν τους πελάτες  τους δικούς τους και τους δικούς μας πρόβατα. Για τον λόγο αυτό άλλωστε βγήκαμε και τους ενημερώσαμε. Επιπλέον, αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν γνώσεις πάνω στα ασφαλιστικά, όπως δεν έχουμε εμείς πάνω στα τραπεζικά  προϊόντα. Έχουν μία πολύ επιφανειακή γνώση. Πιο εξειδικευμένες γνώσεις από τον ασφαλιστικό σύμβουλο δεν έχει κανείς. Δεν κρύβω ότι σε όλη την Ελλάδα κλείνουν καθημερινά ασφαλιστικά γραφεία, γιατί ο ασφαλιστής είναι ανάμεσα στα ασφαλιστικά γραφεία και στις τράπεζες, που θέλουν να μας εξοντώσουν για να έχουν τους πελάτες πρόβατα, να μην ξέρουν τα δικαιώματά τους και να τους κάνουν ό,τι θέλουν. Εμείς είμαστε αυτοί που επιταχύνουμε τον ανταγωνισμό μέσα στην αγορά με τις γνώσεις μας».