Αποτίμηση του 5ου Kavala AirSea Show: Κερδισμένη η ίδια η Καβάλα

Οι εντυπωσιακές εικόνες της περσινής διοργάνωσης που διεσπάρησαν σε όλο τον κόσμο αποτέλεσαν σημαντικό τουριστικό εργαλείο προβολής όλης της περιοχής και του νησιού της Θάσου

Όπως γίνεται κάθε χρονιά, δημοσιοποιήθηκε στο επίσημο website του Kavala AirSea Show (www.kavala-airshow.com στο πεδίο “Σχετικά / Αποτίμηση”) η αναλυτική αποτίμηση της 5ης διοργάνωσης που έγινε το 2016, προκειμένου ο κάθε αναγνώστης να κατατοπιστεί καλύτερα για έναν θεσμό γενικά άγνωστο στη χώρα και την ιστορία της, τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα, όμως με τεράστιες προοπτικές, αν στηριχτεί από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και το ιδιωτικό τοπικό οικονομικό «γίγνεσθαι». Σημειώνεται, δε, ότι το 5ο Kavala AirSea Show 2016 περιελάμβανε και την επετειακή διοργάνωση που έγινε στην Θάσο (Thassos 1st WW Aviators Golden Anniversary Macedonian Front – Aegean Sea).

Όπως αναφέρει κατά την εν λόγω αποτίμηση ο Σμήναρχος (Ι) ε.α. και Οργανωτικός και Επιχειρησιακός Διευθυντής της Διεθνούς Αεροπορικής και Ναυτικής Διοργάνωσης Kavala AirSea Show (KASS) Παναγιώτης Γεωργιάδης: «Και αυτή τη χρονιά μία μοναδική για το είδος και την έκτασή της αεροπορική, αλλά και ναυτική διοργάνωση, πέτυχε να ψυχαγωγήσει τους δεκάδες χιλιάδες θεατές, αλλά και να φανερώσει σοβαρές πτυχές της νεότερης ιστορίας μας προβάλλοντας την περιοχή με ισχυρές και σταθερές αναπτυξιακές προοπτικές. Οι εμπειρίες μοναδικές και πρωτόγνωρες για τους συντελεστές, επισήμους και θεατές: Η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος “Rebuilding History” με την υποστήριξη της μοναδικής (έστω) μικρής πτήσης μετά από 100 χρόνια του David Bremner με πανομοιότυπο διπλάνο του παππού του κατά τον Α’ παγκοσμίου Πολέμου από το ίδιο πεδίο πτήσεων στον Πρίνο της Θάσου, η δημιουργία από το Μηχανικό του Ελληνικού Στρατού και τον Δήμο του νησιού σε μόλις 40 ημέρες και ο συντονισμός πλήθους δράσεων και ενεργειών με την εμπλοκή του ΥΕΘΑ και των Ενόπλων Δυνάμεών μας, οι οποίες περιλάμβαναν ιστορικές αναδρομές στον αιώνα της αεροπορικής μας ιστορία με 7 βιβλιοπαρουσιάσεις, τελετές τιμών και ενημερώσεις μαζί με την κύρια τριήμερη διοργάνωση στην Καβάλα θεωρούμε ότι πρόσθεσαν τα μέγιστα στον αεροπορικό μας πολιτισμό. Πλήθος αεροσκαφών JET μεμονωμένα ή σε ομάδα, ελικοπτέρων, ελικοφόρων μαζί με πλωτά και ομάδες θαλάσσιας επέμβασης σε ένα όμορφο φυσικά και τεχνητά σκηνικό με την μέγιστη αποδεκτή ασφάλεια διεθνώς, με την σταθερή φιλοξενία της πόλης και της περιοχής συνδυαστικά με καλοκαιρινές διακοπές. Εικόνες που αποτυπώνονται σε πλήθος διεθνών και εγχώριων εργαλείων προβολής κάθε είδους και κλάσης.

Η διοργάνωση αυτή, η οποία πραγματοποιήθηκε και για 5η χρονιά κάτω από ιδιαίτερα δυσχερείς οικονομικές συνθήκες, διατηρεί την πρωτοπορία και μοναδικότητά της στη χώρα, αλλά και την σπανιότητά της σε διεθνές επίπεδο, τόσο σε ό, τι αφορά το είδος και τον χαρακτήρα της, όσο και ότι είναι ελεύθερη (δωρεάν) για το κοινό. Ο παράγοντας κόστος προς αποτελεσματικότητα παραμένει ιδιαίτερα ευνοϊκός συγκρινόμενος με αντίστοιχες διοργανώσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό, όσο και με άλλες διοργανώσεις / εκδηλώσεις κάθε είδους τοπικά, περιφερειακά και πανελλαδικά. Πέραν του οικονομικού τομέα η προσφορά επιπλέον είναι πολλαπλή και σε εθνικό, τουριστικό, πολιτιστικό, επιστημονικό και κοινωνικό επίπεδο. Τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής σε τοπικό επίπεδο παρέχουν χρηματικούς και άλλους δημόσιους πόρους για την εξασφάλιση του προϋπολογισμού στον οποίο αναφέρεται κυρίως η αποτίμηση. Σταθερά από το 2012 το ΥΕΘΑ, οι τρείς Κλάδοι των Ενόπλων Δυνάμεων και το κρατικό δυναμικό καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος των αεροπορικών επιδείξεων μέσω των οικείων κονδυλίων.

Οι δαπάνες των κρατικών αποστολών ( π.χ Γερμανία 2013,14,16 και Σαουδική Αραβία 2014) καλύπτονται από τις ίδιες τις χώρες τους και παράλληλα προσφέρουν μετρήσιμα οικονομικά οφέλη σε τοπικό και εθνικό επίπεδο. Για κάθε οικονομικό στοιχείο αποτίμησης αρμόδιοι φορείς είναι η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Καβάλας ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ και σε ό,τι αφορά τη Θάσο ο δήμος του νησιού. Σε ό,τι αφορά το 2016, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η Διοργάνωση συμπεριέλαβε με διακριτό τρόπο επιπλέον την επετειακή αεροπορική εκδήλωση (pre Show) με τίτλο “Thasos 1st WW Aviators Golden Anniversary Macedonian Front-Aegean Sea 2016”».

Να σημειωθεί ότι το βλέμμα των διοργανωτών και όλης της Καβάλας, είναι ήδη στραμμένο στο “6th Kavala AirSea Show 2017″, το οποίος θα διεξαχθεί το τριήμερο 30 Ιουνίου, 1 και 2 Ιουλίου του 2017 στην παραλιακή ζώνη της πόλης.