Να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους για τη σύνδεση Καβάλας-Πρίνου ζητά ο Εμπορικός Σύλλογος

Ο πρόεδρος Βασίλης Λεμονίδης χαρακτηρίζει το θέμα ως «πολύ σοβαρό» και ζητά την κινητοποίηση όλων των φορέων

Την έντονη διαμαρτυρία του εμπορικού κόσμου της Καβάλας για την ανύπαρκτη –σχεδόν– ακτοπλοϊκή σύνδεση της Καβάλας με τον Πρίνο κατά τους χειμερινούς μήνες εκφράζει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας Βασίλης Λεμονίδης. Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες και τις αντιδράσεις απ’ όλες τις πλευρές, τα δρομολόγια μειώνονται συνεχώς κατά τη διάρκεια του χειμώνα στην πορθμειακή γραμμή Πρίνου-Καβάλας και αντίστροφα, με αποτέλεσμα τη μη εξυπηρέτηση, κυρίως των κατοίκων του νησιού.

Ο κ. Λεμονίδης επισημαίνει για πολλοστή φορά, ότι  αν και το πρόβλημα αυτό υφίσταται εδώ και αρκετά χρόνια, κάθε χρόνο τα πράγματα χειροτερεύουν. «Καταντήσαμε να γίνονται μόνο δύο δρομολόγια από και προς το νησί, ενώ το τελευταίο δρομολόγιο από Καβάλα προς Πρίνο να είναι στις 14:00! Από την άλλη,  στην πορθμειακή γραμμή Κεραμωτής-Λιμένα και αντίστροφα, εκτελούνται σε καθημερινή βάση είκοσι δρομολόγια. Πλέον, το ζήτημα έχει αρχίσει και γίνεται πάρα πολύ σοβαρό και έχει πολλές διαστάσεις. Δεν αφορά μόνο στον οικονομικό τομέα, αλλά σε αυτούς της υγείας και της παιδείας. Αυτό που συμβαίνει είναι ανεπίτρεπτο. Όταν η επισκεψιμότητα στο νησί της Θάσου, με την βοήθεια όλων των φορέων του νησιού, είναι πολύ μεγάλη κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, γνωρίζουμε πολύ καλά ποιοι αποκομίζουν το μέγιστο κέρδος, όσον αφορά το τουριστικό προϊόν. Και μπράβο τους και καλά κάνουν οι ναυτιλιακές εταιρίες που πρέπει να αποσκοπούν στο κέρδος. Αλλά, από εκεί και πέρα, το να βάζεις μόνο δύο δρομολόγια τη χειμερινή περίοδο, είναι ανεπίτρεπτο. Την περασμένη Τρίτη είχαμε μία συνάντηση με τον πρόεδρο της Θασιακής Ένωσης τον κ. Τσιλογεώργη και με κάποια μέλη του ΔΣ, κατά τη διάρκεια της οποίας είπαμε πως δεν θα πρέπει να σταθούμε μόνο στο θέμα των επιστολών, αλλά να προχωρήσουμε και σε μία σύσκεψη στην οποία να συμμετάσχουν άπαντες, δήμος Θάσου, δήμος Καβάλας, Επιμελητήριο και όλοι οι φορείς που εμπλέκονται στο συγκεκριμένο ζήτημα, ώστε να αποφασίσουμε τι μπορούμε να κάνουμε. Να δούμε αν υπάρχει κάποια νομοθεσία, ώστε να πετύχουμε την εκτέλεση περισσότερων δρομολογίων. Επ’ ουδενί όμως, δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Εμείς δεν μπορούμε να τη δεχτούμε. Αν είναι δυνατό να κατεβούμε κάτω στο υπουργείο και να παραμείνουμε εκεί μέχρι να λυθεί το θέμα».

Κατά τον κ. Λεμονίδη, το να μη μιλάει κανείς και να βγαίνει μεμονωμένα η Θασιακή Ένωση ή ο Εμπορικός Σύλλογος, δεν φέρνει κανένα απολύτως αποτέλεσμα. «Θα πρέπει να ξεσηκωθούν οι ίδιοι οι κάτοικοι του νησιού. Σε καμία  άλλη περιοχή της Ελλάδας δεν συμβαίνει αυτό το πράγμα. Από την πλευρά μας, είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε πράξη την ιδέα που είχαμε καταθέσει,   προκειμένου με το εισιτήριο που θα προσκομίζουν οι Θάσιοι στα εμπορικά καταστήματα της Καβάλας να τυγχάνουν μιας έκπτωσης στα προϊόντα που θα αγοράζουν. Αυτή μας την ιδέα την είχαμε δημοσιοποιήσει και προεκλογικά. Θα  προβούμε πλέον σε  συγκεκριμένες κινήσεις, ώστε να δείξουμε και το κοινωνικό μας πρόσωπο. Είναι δυνατό να συζητάμε εδώ και χρόνια το ίδιο θέμα; Και αντί τα τρία δρομολόγια να γίνουν τέσσερα και τα τέσσερα πέντε, να γίνονται δύο; Όσον αφορά το δελφίνι, ήταν και είναι μία πάρα πολύ μεγάλη βοήθεια για κάποιον κόσμο που θέλει να κατέβη στο κέντρο της Καβάλας. Όταν όμως συνεχώς απαξιώνουμε τη συγκεκριμένη γραμμή, είναι λογικό να μην έρχεται κανένας από εδώ και να προτιμούν την γραμμή της Κεραμωτής. Δεν μπορούμε να σιωπούμε σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Συμβαίνει και μάλιστα είναι πολύ μεγάλο το πρόβλημα».