Σύσκεψη με θέμα την απαγόρευση της καύσης των καλαμιών στην περιοχή των Τεναγών των Φιλίππων θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 15 Νοεμβρίου με πρωτοβουλία του Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΓΕΩΤΕΕ) Παράστημα Ανατολικής Μακεδονίας στα γραφεία του, στην οποία θα συμμετάσχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς. Πρόσφατα το ΓΕΩΤΕΕ-ΑΜ εξέδωσε μία ανακοίνωση για το επαναλαμβανόμενο φαινόμενο καύσης των καλαμιών στην περιοχή. Στη σύσκεψη θα γνωστοποιηθούν κάποια ενδεικτικά στοιχεία για το πόσοι παραγωγοί έχουν χάσει την επιδότησή τους ή μέρος της επιδότησης εξαιτίας αυτού του γεγονότος. Επίσης υπάρχει το ενδεχόμενο επιβολής και ποινικών κυρώσεων.
Ζαφείρης Μυστακίδης: «Παλιά και κακιά νοοτροπία η καύση»
Όπως θυμίζει ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ- ΑΜ, Ζαφείρης Μυστακίδης, έχει γίνει και στο πρόσφατο παρελθόν μία προσπάθεια που έφερε μεν αποτελέσματα, αλλά απ’ ό,τι φαίνεται, επειδή δεν είχε συνέχεια, κάποιοι συνεχίζουν να λειτουργούν με τον τρόπο αυτό. «Το φαινόμενο φέτος παρατηρείται σε μεγαλύτερο βαθμό από τις δύο προηγούμενες χρονιές. Κάποιοι αγρότες συνεχίζουν να καίνε τα υπολείμματα των καλαμιών στα χωράφια τους. Πρόκειται για μία παλιά και κακή νοοτροπία, η οποία όχι απλά επιβαρύνει το περιβάλλον, αλλά και τη δημόσια υγεία. Πριν από δύο χρόνια είχαμε αναλάβει μία πρωτοβουλία που έφερε πολύ καλά αποτελέσματα. Δεν είχε να κάνει με τίποτα περισσότερο από το να συγκεντρώσουμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου να βρούμε έναν τρόπο να περιορίσουμε το φαινόμενο. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία την οποία θα επαναλάβουμε και φέτος, είχε δύο σκέλη: αφενός να ενημερώσουμε τους αγρότες ότι καταρχήν κάνουν κακό στην υγεία τη δική τους και των παιδιών τους και αφετέρου να καταρρίψουμε τον μύθο, ως επιστήμονες, ότι αποτρέπονται κάποια προβλήματα που ενδεχομένως προέκυπταν τα επόμενα χρόνια. Είχαμε μάλιστα φέρει ειδικούς επιστήμονες, γιατρούς, πνευμονολόγους, εντομολόγους κλπ, προκειμένου να τους ενημερώσουμε ότι κάνουν κακό στην υγεία τους, στο περιβάλλον αλλά και στην τσέπη τους, γιατί με το πέρασμα των χρόνων μειώνεται η γονιμότητα του εδάφους. Το δεύτερο σκέλος είχε να κάνει με το ότι πήραμε τους χάρτες του ΟΠΕΚΕΠΕ, όπου εκεί φαίνονται τα κτήματα, όπως έχουν δηλωθεί από τους αγρότες, προκειμένου να πάρουν την επιδότηση και αποτυπώσαμε πάνω σ αυτούς τους αγρότες που έκαψαν παράνομα τα υπολείμματα των καλαμιών. Από εκεί και πέρα, με δική μας πρωτοβουλία τους δώσαμε στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ώστε να τους επιβληθούν οι κυρώσεις που προβλέπονται από την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία. Επαναλαμβάνω ρητά και ξεκάθαρα ότι η καύση απαγορεύεται. Βλέπουμε τις τελευταίες τρεις εβδομάδες ότι ξεκίνησαν πάλι τέτοια φαινόμενα που μας παραπέμπουν στο ότι προφανώς κάποιοι αγρότες είτε ξέχασαν ότι απαγορεύεται η καύση των καλαμιών, είτε επειδή πιστεύουν ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν χαλαρώσει και επομένως μπορούν να κάνουν αυτό το οικολογικό έγκλημα».
Θέμης Καλπακίδης: «Δεν πρέπει να βάζουν στο ίδιο τσουβάλι όλους τους αγρότες των Τεναγών»
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου του δήμου Καβάλας Θέμης Καλπακίδης υποβάλλει ένσταση όσον αφορά τα όσα ακούγονται και λέγονται τα τελευταία χρόνια για τους αγρότες των Φιλίππων. «Έχει γίνει τα τελευταία χρόνια μία προσπάθεια σε συνεννόηση με τους αγρότες, με τους κτηνοτρόφους, με το ΓΕΩΤΕΕ και με όλους τους επιστημονικούς φορείς, όπου όλοι έχουν κατανοήσει ότι το να καίει κανείς το χωράφι τους δεν ωφελεί τίποτα και ότι μόνο ζημιά κάνει. Είναι γνωστό ότι αν κάψεις το χωράφι σου, μειώνεται η παραγωγή. Αυτό που πραγματικά με στεναχωρεί, είναι ότι “τσουβαλιάζουμε” συνεχώς τους αγρότες των Τεναγών των Φιλίππων ότι είναι αυτοί που καίνε τα χωράφια τους. Θέλω να τονίσω ότι φωτιά δεν βάζουν μόνο οι αγρότες. Υπάρχουν διάφοροι άνθρωποι που κατεβαίνουν στον κάμπο και ενδεχομένως να προκαλούνται κάποιες φωτιές από αναμμένα τσιγάρα ή σπίρτα. Όταν βέβαια διαπιστωθεί ότι κάποιος αγρότης έβαλε φωτιά στο χωράφι του θα πρέπει όχι μόνο να του κόψουν την ενίσχυση, αλλά να μην του δώσουν καμιά ενίσχυση για τα επόμενα πέντε χρόνια! Οπότε, αυτός που καίει το χωράφι του ας αναλάβει και τις ευθύνες του. Εμείς είμαστε σύμμαχοι σ’ αυτήν την πρωτοβουλία. Απλά, με στενοχωρεί το γεγονός ότι τους βάζουν όλους στο ίδιο τσουβάλι, οπότε θα πρέπει να υποστούν και τις κυρώσεις. Αυτό που θα ζητήσουμε είναι να υπάρχει εξαίρεση του κανόνα στο σημείο του αγωγού, όπου δεν είναι Τενάγη, όπως λένε, ώστε να μπορούμε να καίμε εκεί, για να δούμε αν τελικά είναι Τενάγη ή όχι».