Σε τρεις από τις μεγαλύτερες αγορές διεθνώς, του Καναδά, του Χονγκ Κονγκ και του Ντουμπάι προωθούνται πλέον τα ακτινίδια, μια ιδιαίτερα δυναμική καλλιέργεια της εύφορης πεδιάδας του Νέστου, μέσω τεσσάρων αγροτικών συνεταιρισμών του δήμου Χρυσούπολης που συμμετέχουν, στο πλαίσιο υλοποίησης του τριετούς προγράμματος Premium European Kiwi. Οι παραπάνω αγορές αποτελούν στόχους για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έχει ήδη εγκρίνει κονδύλιο ύψους 3.000.000 ευρώ στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με στόχο την όσο το δυνατόν καλύτερη προώθηση των προαναφερόμενων αγροτικών προϊόντων. Ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας ΑΜ-Θ Σωτήρης Παπαδόπουλος, υπογραμμίζει σε ρεπορτάζ της εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ» ότι η αρχή έγινε με τον Καναδά, ακολούθησε το Χονγκ Κονγκ και στα τέλη Σεπτέμβρη, αντιπροσωπεία των παραγωγών επισκέφθηκαν το μεγαλύτερο εμπορικό, οικονομικό και τουριστικό κέντρο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, το Ντουμπάι. Επίσης, τα δυο επόμενα χρόνια, όπως ορίζεται από το συγκεκριμένο πρόγραμμα, θα επιλεγούν νέες προωθητικές δράσεις για τη διάθεση των ακτινίδιων και σε άλλες πόλεις, όπως π.χ. στο Τορόντο για την περίπτωση του Καναδά ή στη Σαγκάη για την περίπτωση της Κίνας. Την ίδια ώρα, μειωµένη κατά 15% αναμένεται να είναι η φετινή παραγωγή των ακτινίδιων, όχι μόνο σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας ή πανελλαδικά, αλλά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, σε αντιστάθμισμα, όμως, της μειωμένης παραγωγής, για την οποία, σημειωτέον, στην Ελλάδα ευθύνεται ο ήπιος χειμώνας, έπεται η αύξηση στην τιμή του προϊόντος που φέτος αναμένεται να κυμανθεί από 0,35 έως 0,40 ευρώ το κιλό, σε περιπτώσεις εξαιρετικής ποιότητας, ενώ πέρυσι η τιμή δεν ξεπερνούσε τα 0,30 ευρώ κιλό. Ο κ. Παπαδόπουλος δηλώνει ικανοποιημένος από τη μέχρι τώρα πορεία του προγράμματος, καθώς μετράμε εξαγωγές και προς τις τρεις χώρες, ενώ το ενδιαφέρον μεγαλώνει συνεχώς «και θα έχουμε μια περαιτέρω βελτίωση στις πωλήσεις προς αυτές τις περιοχές». Στόχος της Περιφέρειας παραμένει, όπως λέει ο ίδιος, η αύξηση της παραγωγής όχι μόνο στα ακτινίδια, αλλά και σε άλλα αγροτικά προϊόντα που καλλιεργούνται στην ΠΕ Καβάλας, καθώς και η αύξηση του ανταγωνισμού και η εξασφάλιση καλύτερων τιμών πώλησης. Όσον αφορά το αν μπορούν να μπουν σε αντίστοιχα προγράμματα κι άλλα προϊόντα της ΠΑΜ-Θ, ο κ. Παπαδόπουλος λέει «ναι», αν το «κατεβάσει» η Αγροτοδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, ένα καινούριο σχήμα αστικού εταιρισμού, «το οποίο προσπαθούμε να δημιουργήσουμε αυτό το διάστημα», όπως λέει ο ίδιος. Ωστόσο κι εδώ πρέπει να πληρούνται κάποιες προδιαγραφές για τα πολλά εξωστρεφή προϊόντα που διαθέτει η Περιφέρεια, όπως αυτή της εντοπιότητας του προϊόντος. «Είμαστε στο στάδιο της δημόσιας διαβούλευσης και πιστεύω ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς θα έχουμε μια λίστα προϊόντων, ώστε να περάσει από το Περιφερειακό Συμβούλιο», αναφέρει ο ίδιος. Ιδιαίτερη μνεία, δε, έκανε για το κρασί, καθώς στην Καβάλα υπάρχουν 14 εταιρίες παραγωγής κρασιού. «Η Περιφέρεια τούς μάζεψε όλους και τους πρότεινε να κατέβουν με ένα κοινό πρόγραμμα και έτσι έγινε», σημειώνει ο κ. Παπαδόπουλος. Όσον αφορά τις νέες παραγωγές, σχολιάζει ότι χρειάζεται κατεύθυνση και πληροφόρηση, κάτι στο οποίο κάνει μεγάλες προσπάθειες η ΠΑΜ-Θ.