Η τουριστική ταυτότητα της Θάσου σε διεθνές τουριστικό συνέδριο στη Θεσσαλονίκη

Ο δήμαρχος Θάσου Κώστας Χατζηεμμανουήλ παρουσίασε τα «συν» του νησιού με επίκεντρο τον θεματικό τουρισμό – Μπήκαν χθες στον λογαριασμό του δήμου 150.000 ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών της πυρκαγιάς

Ένα πολύ ενδιαφέρον διεθνές τουριστικό συνέδριο, με την συμμετοχή και του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού και πανεπιστημίων, φιλοξενήθηκε την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016 στη Θεσσαλονίκη, υπό την διοργάνωση της HELEXPO, στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων της φετινής 32ης Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού PHILOXENIA που ξεκίνησε την ίδια μέρα στη Θεσσαλονίκη.

Με τίτλο “(Re)Branding Destinationς: Image making” το συνέδριο εστίαζε το ενδιαφέρον του στις μεθόδους και τα μέσα που πρέπει να χρησιμοποιηθούν, ώστε ο τουριστικός προορισμός να μπορεί να αναπτυχθεί σύμφωνα με τις νέες επιταγές της αγοράς. Αξιόλογοι ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και αρμόδιοι παράγοντες, απάντησαν σε σημαντικά ερωτήματα που αφορούν στην αναβάθμιση της τουριστικής εικόνας ενός τόπου.

Ένας εκ των βασικών ομιλητών ήταν ο δήμαρχος Θάσου Κώστας Χατζηεμμανουήλ, καθώς και ο δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης, οι μοναδικοί εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με τον δήμαρχο Θάσου να αναπτύσσει το θέμα: «H ταυτότητα ενός τουριστικού προορισμού απαιτεί στρατηγική».

Όπως δηλώνει ο κ. Χατζηεμμανουήλ, «μίλησα για έναν πετυχημένο  τουριστικό προορισμό, όπως είναι η Θάσος και ενέταξα την ομιλία μου μέσα στο πλαίσιο της αειφορίας της τουριστικής ανάπτυξης, δηλαδή πώς μπορεί να ανανεώνεται αυτός ο τουριστικός προορισμός, να εμπλουτίζεται από νέους επισκέπτες και να κρατάει τους παλιούς».

Η τοποθέτηση του δημάρχου Θάσου κινήθηκε σε τρεις άξονες, όπως περιγράφει ο ίδιος την ομιλία του: «Ποιοι είμαστε, ποιες υποδομές έχουμε και ποιες σχεδιάζουμε και πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε ένα μνημείο, όπως είναι το αρχαίο θέατρο και να το μετατρέψουμε σε έναν θεματικό πόλο τουριστικής έλξης», με τον κ. Χατζηεμμανουήλ να αναφέρει ότι κάθε τόπος έχει τον δικό του μύθο, τον οποίο πρέπει να ανακαλύψει και να αξιοποιήσει ως τουριστικό πόλο έλξης.

Παρεμπιπτόντως, αναφορικά με το αρχαίο θέατρο, πληροφορεί ότι έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία η πρώτη φάση του ΕΣΠΑ και έχει εκτελεστεί το έργο που έπρεπε να εκτελεστεί και τώρα η διαδικασία έχει περάσει στην δεύτερη φάση, η οποία είναι πιο απαιτητική και περιλαμβάνει παρεμβάσεις στο κοίλον του θεάτρου. Τα χρήματα αυτά αναμένεται να έρθουν μετά τις γιορτές, πάλι από το ΕΣΠΑ, με τον δήμαρχο Θάσου να εκτιμάει ότι το έργο θα ολοκληρωθεί σε 3 με 4 χρόνια.

«Πρέπει να πάμε σε φρέσκα πράγματα και νέες ιδέες» σε ό,τι αφορά τον Τουρισμό, δηλώνει ο δήμαρχος Θάσου Κώστας Χατζηεμμανουήλ

Ο θεματικός τουρισμός προσγειώνεται» στο αεροδρόμιο του Καζαβητίου

Ο δήμαρχος Θάσου, με αφορμή την συζήτηση για τον θεματικό τουρισμό, αναφέρθηκε στο αεροδρόμιο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου στον Πρίνο, το οποίο έφερε την Θάσο σε πρώτο πλάνο σε θεματικά sites σε όλο τον κόσμο, στοχεύοντας σε φιλίστορες, ήτοι σε αυτούς που ενδιαφέρονται για την ιστορία του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά κέντρισε το ενδιαφέρον και ανθρώπων που ασχολούνται με την αεροπορική Ιστορία.

«Πρέπει να πάμε σε φρέσκα πράγματα και νέες ιδέες», δηλώνει ο ίδιος. Υπενθυμίζεται ότι το αεροδρόμιο φτιάχτηκε και αναμορφώθηκε από τον δήμο Θάσου και τον Στρατό, στο πλαίσιο των εορτών για την συμπλήρωση 100 ετών από την πρώτη λειτουργία του, κατά την διάρκεια του φετινού Kavala AirSea Show.

Όσον αφορά το αν υπάρχει περίπτωση να ενισχύσει οικονομικά το αρμόδιο υπουργείο την προσπάθεια που γίνεται για την εκτίναξη της τουριστικής προβολής του νησιού, ο κ. Χατζηεμμανουήλ σημειώνει ότι «όταν πηγαίνεις με επιχειρήματα, ποτέ δεν φεύγεις με άδεια χέρια».

Μπήκαν τα 150.000 ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών από τις πυρκαγιές

Ο δήμαρχος Θάσου ενημέρωσε ότι ο δήμος Θάσου έλαβε στις 21 Νοεμβρίου 2016 150.000 ευρώ για να πληρωθούν τα έξοδα της αποκατάστασης των ζημιών που προκάλεσε η μεγάλη πυρκαγιά που έπληξε το νησί, με τον δήμο Θάσου να έχει στείλει τιμολόγια της τάξης των 250.000 ευρώ περίπου, πέρα από τα όσα δαπάνησε ο δήμος με τις δικές του αναθέσεις.

Παράλληλα, τόνισε ότι δεν έχουν γίνει αντιδιαβρωτικά έργα «και πρέπει να περάσουμε στην διαδικασία των αναθέσεων για να προχωρήσουν άμεσα», ενώ τόνισε ότι και τα αντιπλημμυρικά έργα πρέπει να γίνουν γρήγορα. «Οφείλουμε να είμαστε σε επαγρύπνηση», δηλώνει ο δήμαρχος Θάσου, αναφορικά με το γεγονός ότι δεν έχουν σημειωθεί μέχρι τώρα έντονες βροχοπτώσεις στο νησί, κάτι που απεύχονται όλοι, τουλάχιστον μέχρι να απομακρυνθεί ο κίνδυνος πλημμυρών, ήτοι μετά την ολοκλήρωση των αντιπλημμυρικών έργων.