Μπορεί η «Μαύρη Παρασκευή» να καθιερωθεί και στην Καβάλα;

Βασίλης Λεμονίδης: Είναι μια επιλογή που πρέπει να εξετάσουμε με προσοχή, όπως κάναμε στο πρόσφατο παρελθόν με τη «Λευκή Νύχτα»

Ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις προσλαμβάνει (και) στη χώρα μας η περίφημη Black Friday (Μαύρη Παρασκευή), η πιο γνωστή εμπορική ημέρα στις ΗΠΑ την επομένη της Γιορτής των Ευχαριστιών, όπου πραγματοποιούνται οι μεγαλύτερες προσφορές και εκπτώσεις όλου του χρόνου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα ΕΘΝΟΣ, «την αρχή έκανε πέρυσι το εκπτωτικό χωριό McArthur Glen στα Σπάτα», ωστόσο φέτος ακολουθούν το παράδειγμά της και άλλες μεγάλες λιανεμπορικές αλυσίδες, όπως για παράδειγμα τα Public, η Media Markt, τα καταστήματα Πλαίσιο, το εμπορικό κέντρο River West και η σκανδιναβική αλυσίδα με είδη σπιτιού JYSK.

Όπως αναφέρεται στο ίδιο ρεπορτάζ, «ασφαλώς οι εκπτώσεις που θα γίνουν στα καταστήματα αυτά δεν θα είναι αντίστοιχες αυτών που πραγματοποιούνται στις ΗΠΑ, αλλά θα είναι αρκετά σημαντικές, έστω σε προϊόντα που στην πλειονότητά τους δεν είναι τα πλέον δημοφιλή».

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας Βασίλης Λεμονίδης τονίζει πως «η Black Friday είναι μια προωθητική ενέργεια που γίνεται στο εξωτερικό τα τελευταία χρόνια και έχει κάποια επιτυχία σε ορισμένες περιοχές. Επειδή μου θέτουν καθημερινά το ερώτημα αρκετοί συνάδελφοι, η επιλογή αυτή δεν αφορά στην Καβάλα», συμπληρώνοντας πως «η “Μαύρη Παρασκευή” είναι μια επιλογή που πρέπει να εξετάσουμε με προσοχή και για την πόλη μας, όπως κάναμε στο πρόσφατο παρελθόν με τη “Λευκή Νύχτα”, η οποία σημειώνει τόσο εδώ, όσο και στους υπόλοιπους δήμους, πολύ μεγάλη επιτυχία. Ως πρόεδρος του ΕΣΚ δεν αρνήθηκα να συζητήσω οποιαδήποτε πρόταση θα μπορούσε να  βοηθήσει τους καταναλωτές και να στηρίξει την αγορά. Τα πάντα όμως πρέπει να γίνουν στον κατάλληλο χρόνο και να είναι σωστά μελετημένα. Δεν είναι δυνατόν να γίνονται συνεχώς εκπτώσεις της τάξης του 80%. Ποιος καταστηματάρχης μπορεί να τις αντέξει; Αυτές οι κινήσεις γίνονται στοχευμένα και ελάχιστες φορές το χρόνο, διότι διαφορετικά κινδυνεύουν να χάσουν την αξία τους».