Ο Νίκος Δημόπουλος βάλλει κατά της Πολιτικής Προστασίας για τη μη κινητοποίηση των εθελοντών

Ο πρόεδρος των Κτηνοτρόφων Καβάλας επαναφέρει το θέμα των παραλείψεων του μηχανισμού διαχείρισης των ακραίων καιρικών φαινομένων

Παράπονα για το ότι δεν ενεργοποιήθηκε ο εθελοντικός μηχανισμός της περιοχής, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά προβλήματα που δημιούργησε στις σταβλικές εγκαταστάσεις ο χιονιάς των προηγούμενων ημερών εκφράζει ο πρόεδρος των Κτηνοτροφών Καβάλας Νίκος Δημόπουλος.

«Θα πρέπει επιτέλους κάποιοι να καταλάβουν ότι όλα τα επαγγέλματα δεν είναι ίδια. Το δικό μας επάγγελμα είναι το μοναδικό που λειτουργούσε τις δύσκολες αυτές ημέρες.   Εμείς κάναμε ό,τι  και τις υπόλοιπες ημέρες του χρόνου. Δεν έχουμε γιορτές, δεν έχουμε αργίες, δεν έχουμε  τίποτα. Γνωρίζουμε ότι η κατάσταση ήταν πράγματι πολύ δύσκολη.

»Είχαμε εφιστήσει  την προσοχή στο Συντονιστικό της Πολιτικής Προστασίας, όταν είχε γίνει τον περασμένο Οκτώβριο ή Νοέμβριο. Είχαμε ζητήσει τότε να μπουν και οι εθελοντές στη διαδικασία  αυτή, διότι γνωρίζουμε πολύ καλά πως όταν υπάρχει μία καθολική χιονόπτωση και ιδιαίτερα αυτού του επιπέδου, σίγουρα θα δημιουργηθούν μεγάλα προβλήματα. Προσωπικά, καθάρισα τέσσερις φορές όλο το Λυκόστομο.

»Αυτό που μου κάνει φοβερή εντύπωση είναι  ότι σε άλλες περιοχές, όπως είναι τα χωριά του κάμπου, δεν είδα να ενεργοποιούνται αγροτικά μηχανήματα. Άκουσα, δε, χαρακτηριστικά τον διοικητή του Νοσοκομείου Καβάλας Τάσο Καρασαββόγλου που έλεγε ότι δεν χωρούσε να περάσει η αλατιέρα για να ρίξει αλάτι στο πάρκινγκ του νοσοκομείου. Θα μπορούσε στην περίπτωση αυτή να ρίξει αλάτι ένα τρακτέρ από τον Αμυγδαλεώνα, καθώς είναι πολύ μικρότερο σε μέγεθος από ένα εκχιονιστικό ή από ένα γκρέιντερ. Όλα αυτά γίνονται με εθελοντική εργασία, αρκεί να πληρωθούν τα καύσιμα. Θα πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη οργάνωση. Όταν ήρθε ο αντιδήμαρχος, ο κ. Τσουρουκίδης στο Λυκόστομο με την αλατιέρα για να καθαρίσει τον κεντρικό δρόμο, ήδη είχα καθαρίσει με το τρακτέρ έξι χιλιόμετρα, προκειμένου να βοηθήσω έναν συνάδελφο, του οποίου το αγροτικό είχε μείνει. Θα πρέπει σε κάθε χωριό να υπάρχουν εθελοντές, ώστε να μπορούν να συμβάλλουν σε δύσκολες συνθήκες», δηλώνει ο ίδιος.

Να καταγράψει άμεσα τις ζημιές ο ΕΛΓΑ

Ο κ. Δημόπουλος θυμάται ότι κατά την διάρκεια της μεγάλης χιονόπτωσης το 2002,  δεν μπόρεσε ούτε το γκρέιντερ του δήμου να ανοίξει τον δρόμο για τους κτηνοτρόφους. Είχε έρθει τότε ένα ερπυστριοφόρο της νομαρχίας μετά από αρκετές ημέρες αποκλεισμού.

«Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε καταστάσεις, γιατί τα φαινόμενα δεν είναι ίδια. Όταν όμως υπάρχει οργάνωση, τα προβλήματα αντιμετωπίζονται πιο καλά. Πρέπει πάντα να σκεφτόμαστε το χειρότερο που μπορεί να μας συμβεί, ώστε να είμαστε σε θέση και να το αντιμετωπίσουμε. Υπάρχουν απώλειες στη ζωική παραγωγή, αλλά δεν είναι εύκολη διαδικασία να καλέσουν οι κτηνοτρόφοι τον ΕΛΓΑ για να καταγράψει τις ζημιές, καθώς δεν είχαν πρόσβαση ακόμη και να πάνε στα γραφεία τους.

»Επειδή εμείς πρέπει να πάμε στη δουλειά μας και πληρώνουμε τα ασφάλιστρα, έχουμε την απαίτηση να προχωρήσουν στη διαδικασία των αποζημιώσεων. Θα πρέπει ο ΕΛΓΑ να δει τα ζώα και να διαπιστώσει ότι οι απώλειες προήλθαν από το κρύο. Δεν μπορεί όμως κάτι τέτοιο να γίνει σύντομα, καθώς η πρόσβαση στις σταβλικές  εγκαταστάσεις μας δεν είναι δυνατή αυτήν τη στιγμή. Όταν όμως περάσει κάποιο χρονικό διάστημα, συνήθως δεν αναγνωρίζουν πολλά πράγματα. Όπως γίνεται συνήθως, ο κόσμος δεν πρόκειται να αποζημιωθεί. Για το λόγο αυτό δεν μπαίνει καν στη διαδικασία», σημειώνει ο ίδιος.