Κινητοποιήσεις αγροτών: Μεγάλο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη αλλά όχι μπλόκα στην ΠΕ Καβάλας

Δεν κατεβαίνουν σε μπλόκα οι αγρότες σε Καβάλα, Παγγαίο και Νέστο. Αυτή είναι η απόφαση των συντονιστικών, χωρίς, όμως, να αποκλείεται η κάθοδος στα μπλόκα αργότερα ή άλλες μορφές κινητοποιήσεων.

Η εν λόγω απόφαση είναι προϊόν της απογοήτευσής τους από τις περσινές κινητοποιήσεις που κράτησαν για πάνω από έναν μήνα, χωρίς, ωστόσο, να επιφέρουν κάποιο θετικό αποτέλεσμα, αφού όπως λένε οι ίδιοι, τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση για να τερματιστούν οι κινητοποιήσεις, ουδέποτε υλοποιήθηκαν.

Συν τοις άλλοις, διάχυτη είναι πλέον η αντίληψη στις τάξεις των αγροτών ότι η ταλαιπωρία του κόσμου από τους αποκλεισμούς των δρόμων δεν είναι απλά μια «παράπλευρη απώλεια», αλλά μια συνθήκη που οδηγεί στον κοινωνικό αυτοματισμό και θέτει την κοινωνία απέναντί τους και όχι στο πλευρό τους.

Πάντως οι αγρότες δεν καταθέτουν τα όπλα και ήδη προγραμματίζουν το μεγάλο «ραντεβού», ήτοι ένα μεγάλο συλλαλητήριο στην 10η Διεθνής Έκθεση “Zootechnia”, που διοργανώνεται από τη ΔΕΘ-Helexpo από τις 2 έως τις 5 Φεβρουαρίου 2017 στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, την οποία θα εγκαινιάσει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου και με τον οποίο θα επιδιώξουν συνάντηση.

Κατά πολλούς, η 2η μέρα του Φεβρουαρίου όπου θα πραγματοποιηθεί στη συμπρωτεύουσα η πρώτη μεγάλη κινητοποίηση των αγροτών για φέτος, στην οποία θα συμμετάσχουν και αγρότες από την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, θα αποτελέσει και το βαρόμετρο για την περαιτέρω εξέλιξη των κινητοποιήσεων των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα.

Άλλωστε και οι ίδιοι οι αγρότες ποντάρουν στη μαζικότητα του συλλαλητηρίου, εξ ου και οι πυρετώδεις προετοιμασίες που έχουν ήδη ξεκινήσει, ενώ το μόνο βέβαιο είναι ότι θα ακολουθήσουν και άλλες, ανάλογες κινητοποιήσεις με μεγάλα συλλαλητήρια στις μεγάλες πόλεις της χώρας.