«Παγώνει» η ΕΤΑΔ τις προσδοκίες του δήμου Καβάλας για την Καλαμίτσα

Η ακτή παραμένει στην Εταιρία Ακινήτων του Δημοσίου, ενώ κατά την σύσκεψη που έγινε την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017 παρουσία των κυβερνητικών βουλευτών της Καβάλας αποσπάστηκε η δέσμευση ότι δεν πρόκειται να βγει «στο σφυρί» μέσω ΤΑΙΠΕΔ

Ευρεία σύσκεψη, παρουσία των βουλευτών Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Εμμανουηλίδη, Κώστα Μορφίδη και Γιώργου Παπαφιλίππου, υπηρεσιακών παραγόντων της Εταιρίας Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) και εκπροσώπων του δήμου Καβάλας, με επικεφαλής τη δήμαρχο Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα και παρουσία του νομικού του δήμου Μάριο Παπαράλλη, πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017 στο υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να ξεκαθαριστεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Καλαμίτσας και η διευθέτηση των κενών που εκκρεμούν εδώ και χρόνια σχετικά με την διαχείριση της ακτής.

Όπως δήλωσε στο KAVALAPOST ο βουλευτής Καβάλας Δημήτρης Εμμανουηλίδης, «πρέπει να τηρηθεί η νομιμότητα και ό,τι προβλέπει ο νόμος για τη διαχείριση της ακτής και σ’ αυτό επιμείναμε κατά τη σύσκεψη, διότι μέχρι τώρα υπήρχαν πολλά ελλείμματα νομιμότητας και έγιναν ατασθαλίες στο συγκεκριμένο θέμα, ενώ ακούγαμε πράγματα ανυπόστατα».

Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι η ΕΤΑΔ, η Ανώνυμη Εταιρία η οποία διαχειρίζεται την ακτή χωρίς να υπάρχει, ωστόσο, ξεκάθαρο ιδιοκτησιακό καθεστώς πριν την ΕΤΑΔ, όπως σχολίασε ο βουλευτής, δεν προτίθεται να την παραχωρήσει στον δήμο Καβάλας, παρά την πρόθεση της Δημοτικής Αρχής, όπως αυτή εκφράστηκε και κατά την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, δια στόματος της δημάρχου Δήμητρας Τσανάκα, η οποία έκανε λόγο για «προσβολή προς τον Καβαλιώτικο λαό αν δεν έχουμε παραχώρηση και χρήση».

Ο κ. Εμμανουηλίδης διέψευσε και τους φόβους της κ. Τσανάκα για προώθηση της ακτής στο ΤΑΙΠΕΔ με σκοπό την πώλησή της, λέγοντας κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση από την ΕΤΑΔ.

Πρόστιμο 1 εκ. ευρώ στην ΕΤΑΔ μετά από ελέγχους της Πολεοδομίας

Στο μεταξύ, μετά από ελέγχους που διενήργησε η Πολεοδομία Καβάλας στην ακτή Καλαμίτσας, διαπίστωσε μια σειρά παραβάσεων, επιβάλλοντας πρόστιμο στην διαχειριστική αρχή, ήτοι στην ΕΤΑΔ, ύψους 1 εκ. ευρώ.

Ο κ. Εμμανουηλίδης τόνισε ότι ήδη γίνεται η επεξεργασία μιας νομικής φόρμουλας ώστε να μην επιβαρυνθεί η Εταιρία με αυτό το ποσό, καθώς επί της ουσίας, δεν ευθύνεται για τις όποιες ατασθαλίες εντόπισε η Πολεοδομία, σύμφωνα με τον βουλευτή.