Η καλύτερη… λάσπη της Ευρώπης είναι στις Κρηνίδες

Το Πηλοθεραπευτήριο συγκαταλέγεται στα καλύτερα της Ευρώπης, αλλά για να αξιοποιηθεί η δυναμική του πρέπει να μένει ανοιχτό όλο το χρόνο όπως παρατηρεί o καθηγητής Δερματολογίας και πρόεδρος της Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής Κωνσταντίνος Κουσκούκης

Ανησυχία προκαλεί σε επιστήμονες αλλά και ειδικούς του τουρισμού η πτώση στα ποσοστά της τουριστικής αξιοποίηση των Ιαματικών πηγών της χώρας μας. Ιδίως οι Έλληνες γιατροί και επιστήμονες έχουν καταγράψει και προωθούν και στο εξωτερικό μοναδικούς ιαματικούς προορισμούς, όπως το Πηλοθεραπευτήριο των Κρηνίδων, ωστόσο η ανεπαρκής λειτουργία αυτών των δομών ή οι ελλείψεις που παρουσιάζουν αποτελούν τροχοπέδη στην δημιουργία μίας σταθερής ροής τουριστικού ρεύματος από την Ευρώπη για ιαματικό τουρισμό.

Για το ζήτημα αυτό και το παράδειγμα των μοναδικών λασπόλουτρων των Κρηνίδων μίλησε στον ALPHA Radio 88.6 o καθηγητής Δερματολογίας και πρόεδρος της Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής Κωνσταντίνος Κουσκούκης.

Για το έλλειμμα που παρατηρείται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις στην προβολή και ανάδειξη των ιαματικών πηγών, ο κ. Κουσκούκης τόνισε: «Δεν υπάρχει πλέον ιαματικός τουρισμός, διότι τα ταμεία που χρηματοδοτούσαν παλιά τις λουτροθεραπείες έχουν σταματήσει πλέον. Υπάρχουν και τα θετικά, όπως το ότι το 2006 δημιουργήθηκε ένας νόμος που αφορά τις ιαματικές πηγές, το πως αναγνωρίζονται και πως λειτουργούν. Αυτό μέχρι το 2006 δεν υπήρχε, μπήκαν κριτήρια και αναγνωρίστηκαν, από τις 750 πηγές που έχουμε εκ των οποίων οι 150 μπορούν να έχουν λειτουργία, δυστυχώς μόνο οι 78, οι οποίες έχουν δυνατότητα μεγάλης επισκεψιμότητας και αυτές ήδη αναγνωρίστηκαν με ΦΕΚ».

Ασφαλιστικά ταμεία χρηματοδοτούν ασθενείς του εξωτερικού!

Ο κ. Κουσκούκης ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία ανοίγει ευκαιρίες για την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών: «Πλέον γνωρίζουμε ότι αυτή η πηγή, βάσει των ιαματικών στοιχείων που διαθέτει, κάνει καλό σε συγκεκριμένες παθήσεις. Αυτό που λείπει είναι να μπουν οι προδιαγραφές για το πως θα λειτουργούν αυτά τα κέντρα και να πάρουν σήμα λειτουργίας, για να δέχονται ασθενείς του εξωτερικού, αφού ήδη με το νόμο 4238 αναγνωρίστηκε ότι οι ιαματικές πηγές εντάσσονται στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Με το νομικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προβλέπει ότι μπορεί να γίνεται διασυνοριακή μετακίνηση ασθενών και εφόσον μπήκε και η Ιαματική Ιατρική στην παροχή ιατρικών υπηρεσιών, μπορούν να έρχονται. Περιμένουμε τις προδιαγραφές οι οποίες θα μας δίνουν κατευθύνσεις για το πως θα λειτουργεί ένα κέντρο θεραπείας».

«Θεραπεία» και για τον θεματικό τουρισμό για όλο το χρόνο

Για το αν υπάρχουν πηγές χρηματοδότησης για τη βελτίωση των υφιστάμενων υποδομών ο κ. Κουσκούκης μίλησε για τις διεθνείς δράσεις του Ινστιτούτου: «Εμείς πιέζουμε να ενταχθούν και στο ΕΣΠΑ και στον Αναπτυξιακό Νόμο, άρα υπάρχουν τα εργαλεία για να ξεκινήσει μία τέτοια διαδικασία. Τώρα βρισκόμαστε στο Ινστιτούτο Επιστημονικών Ερευνών για τον Τουρισμό Υγείας, της επιτροπής προεδρεύει ο κ. Πατούλης που είναι και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, με τον οποίο κάνουμε δράσεις στο εξωτερικό, βρεθήκαμε στη Νέα Υόρκη, κάναμε μία διημερίδα, πήγαμε στο Σικάγο, στο Μόντρεαλ και υπάρχει γενικώς κινητοποίηση. Πάντως τα αντανακλαστικά των τοπικών κοινωνιών δεν είναι αυτά που θα έπρεπε. Εγώ πιστεύω ότι θα έρθει κάποιος στην Ελλάδα όχι μόνο για τις ιαματικές πηγές, αλλά για το βιοκλίμα. Η Ελλάδα δεν είναι πια το “Ήλιος και Θάλασσα”, αλλά πρέπει να φτιάξουμε το brand του “Τουρισμός των 4 εποχών” και αυτό είναι το στοίχημά μας».

Η λάσπη των Κρηνίδων η καλύτερη της Ευρώπης

Για το γεγονός ότι οι Έλληνες αγνοούν τον Ιαματικό Τουρισμό ο κ. Κουσκούκης είπε: «Αυτός είναι ο σκοπός ιδρύσεως της Ακαδημίας. Κάναμε συνέδρια με προσκεκλημένους γιατρούς ώστε να καταθέσουν απόψεις και έχουμε σύγκλιση απόψεων σε όλα τα θέματα. Εμείς διαδίδουμε το μήνυμα της Ιαματικής Ιατρικής. Δε μπορούμε να μην πούμε για παράδειγμα πως η ψωρίαση θεραπεύεται με τη λάσπη, όταν οι Κρηνίδες διαθέτουν την καλύτερη λάσπη στην Ευρώπη. Πρέπει όμως να αξιοποιηθεί».

ΝΑΙ στον Τουρισμό Υγείας, αλλά με ανοιχτά τα Λουτρά όλο το χρόνο

Δεν μπορεί να έρθει ασθενής από το εξωτερικό, όταν τα Λουτρά λειτουργούν μόνο 6 μήνες το χρόνο, επισημαίνει ο καθηγητής: «Στο εξωτερικό αναφερόμαστε συνεχώς στις Κρηνίδες, αλλά δε μπορεί να κλείνουν το μισό χρόνο. Πρέπει να λειτουργήσουν οι υποδομές όλο τον χρόνο. Για τις Κρηνίδες είμαστε στην θετική κατεύθυνση, αλλά υπάρχουν και άλλα που πρέπει να γίνουν. Είναι προς τιμήν του δήμου η προσπάθεια να μπουν οι Κρηνίδες σε αντίστοιχα προγράμματα χρηματοδότησης και ανάδειξης. Υπάρχει κόσμος με ψωρίαση στο εξωτερικό που πληρώνουν τα ασφαλιστικά τους ταμεία και μπορώ να τους φέρω εδώ, αλλά που να τους πάω, όταν είναι κλειστά τα Λουτρά;», αναρωτιέται ρητορικά ο ίδιος.