Ενημέρωση των πολιτών για τους δασικούς χάρτες στον δήμο Παγγαίου

Οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη παρείχαν εξειδικευμένες νομικές γνώσεις για το ζήτημα των δασικών χαρτών οι οποίες μεταδίδονταν και μέσα live streaming

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Παγγαίου ενημερωτική εκδήλωση με επίκεντρο τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τους δασικούς χάρτες του Νομού Καβάλας και πιο συγκεκριμένα των Δημοτικών Κοινοτήτων Ελευθερούπολης και Νέας Περάμου, καθώς και των Τοπικών Κοινοτήτων Ελευθερών, Αγίου Ανδρέα και Νέας Ηρακλείτσας.

Η εν λόγω εκδήλωση αποτέλεσε σύμπραξη του δήμου Παγγαίου και της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας και γι΄ αυτό τον λόγο το «παρών» έδωσαν τόσο ο δήμαρχος Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιάδης όσο και ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θεόδωρος Μαρκόπουλος, πλήθος δημοτικών και τοπικών συμβούλων από την ευρύτερη περιοχή του δήμου Παγγαίου καθώς και πολίτες, ενώ με πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής Παγγαίου υπήρξε και ζωντανή μετάδοση της συνεδρίασης, καθώς το θέμα των δασικών χαρτών άπτεται του ενδιαφέροντος πλήθους πολιτών.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο κ. Αναστασιάδης, ο οποίος σύστησε το πάνελ των ομιλητών, εξαίροντας το επιστημονικό υπόβαθρό τους καθώς εκτός από εξειδίκευση στον κλάδο της Δασολογίας, οι ομιλητές εκπροσωπούσαν και το νομικό χώρο, παρέχοντας εξειδικευμένες νομικές γνώσεις για το ζήτημα των δασικών χαρτών, τόσο στους παρευρισκόμενους όσο και σε όσους ενδιαφερόμενους, παρακολουθούσαν την συζήτηση–ενημέρωση διαδικτυακά.

Ο κ. Μαρκόπουλος μίλησε για τον πρώτο ομιλητή της εκδήλωσης δικηγόρο και τέως νομικό σύμβουλο του ΓΕΩΤΕΕ Δήμο Νικολόπουλο, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι ο κ. Νικολόπουλος αποτέλεσε τον πρώτο νομικό που ασχολήθηκε εκτενώς, μελετώντας παράλληλα σε βάθος την περιβαλλοντική νομοθεσία, καθώς και ζητήματα των δασικών χαρτών.

Ο κ. Νικολόπουλος στάθηκε στο νομικό κομμάτι της υποβολής των αντιρρήσεων καθώς και στις βασικές προϋποθέσεις και την χρησιμότητα κύρωσης των δασικών χαρτών.

Στη συνέχεια το λόγο έλαβε εκ μέρους της Διεύθυνσης Δασών Καβάλας  ο υπεύθυνος για τους δασικούς χάρτες Διαμαντής Σταγκίδης, ο οποίος έδωσε σημαντικές κατευθύνσεις αναφορικά με την ερμηνεία του δασικού χάρτη από μέρους του Εθνικού Κτηματολογίου, ενώ όρισε αναγκαία την ύπαρξη συντεταγμένων καθώς και παράβολου, ως καθοριστικοί παράγοντες αποδοχής των αιτήσεων αντίρρησης κατά των αναρτημένων δασικών χαρτών. Επί της ουσίας, τόνισε ότι οι αντιρρήσεις αφορούν αποκλειστικά και μόνον στην αμφισβήτηση του χαρακτήρα ή της μορφής των εμφανιζόμενων στον δασικό χάρτη εκτάσεων.

Ως εξειδικευμένος γνώστης του δασικού περιβάλλοντος κατέθεσε  την επιστημονική του εμπειρία ο διευθυντής δασών Καβάλας Ιωάννης Καπετανγιάννης, ορίζοντας την έννοια του δάσους, ενώ συνοψίζοντας ο δασολόγος Χρήστος Καραχρήστος, μίλησε για τη χρησιμότητα των δασικών χαρτών στον χωροταξικό σχεδιασμό, στην προστασία του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής.

Πληροφορίες για την υποβολή αντιρρήσεων

Για τον αναρτημένο δασικό χάρτη μπορεί κάθε ενδιαφερόμενος να λαμβάνει γνώση στην  ιστοσελίδα της ΕΚΧΑ ΑΕ και μόνο μέσω της οποίας μπορούν να υποβάλλονται αντιρρήσεις κατά του περιεχομένου αυτού.

Η προθεσμία υποβολής των αντιρρήσεων είναι αποκλειστική και ξεκινά σήμερα 30 Ιανουαρίου 2017 ημέρα Δευτέρα και λήγει την 30η Μαρτίου 2017 ημέρα Πέμπτη. Για τους κατοικούντες ή διαμένοντες στην αλλοδαπή, η παραπάνω προθεσμία παρατείνεται κατά 20 μέρες, δηλαδή λήγει την 19η Απριλίου 2017 ημέρα Τετάρτη.

Δικαίωμα υποβολής αντίρρησης έχουν φυσικά και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου, το Ελληνικό Δημόσιο και οι οικείοι ΟΤΑ, εφόσον επικαλούνται εμπράγματα ή ενοχικά δικαιώματα επί της αμφισβητούμενης δασικής, χορτολιβαδικής και βραχώδους ή πετρώδους έκτασης.