Αγρότες Παγγαίου: Ενημέρωση για Ασφαλιστικό και Φορολογικό και στο βάθος… συλλαλητήριο

Κρίσιμο το τεστ στα εγκαίνια της «Zootechnia» στη Θεσσαλονίκη την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου για το μέλλον και τη μορφή των αγροτικών κινητοποιήσεων

Μια πολύ ενδιαφέρουσα ενημερωτική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 30 Ιανουαρίου 2017 στο Αμφιθέατρο Φρίξος Παπαχρηστίδης στην Ελευθερούπολη παρουσία πλήθους εκπροσώπων του αγροτικού τομέα από την ευρύτερη περιοχή του δήμου Παγγαίου η οποία επικεντρώθηκε στην ανάλυση του νέου Ασφαλιστικού και Φορολογικού περιβάλλοντος για τους επαγγελματίες του κλάδου από τον φοροτεχνικό Αλέξανδρο Χρυσάφη.

Ο κ. Χρυσάφης κάνοντας μια μικρή αναδρομή στα φορολογικά και ασφαλιστικά στοιχεία του προηγούμενου έτους, ανέλυσε στους παρευρισκόμενους τι περιελάμβαναν η μηνιαία, εξαμηνιαία και ετήσια εισφορά για σύνταξη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με αναφορά και στα ισχύοντα δεδομένα (2017) αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «από το 2017, οι εισφορές των αγροτών συνδέονται με το εισόδημα και  θα αυξάνονται σταδιακά, μέχρι το 2022».

Σε ό,τι αφορά τη φορολογία των αγροτών και τα αφορολόγητα ποσά ο κ. Χρυσάφης ενημέρωσε τους ενδιαφερόμενους ότι για μισθούς, συντάξεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις (όχι για ατομικές επιχειρήσεις) υπάρχουν εκπτώσεις φόρου, άρα και αφορολόγητο, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση, επισημαίνοντας ταυτόχρονα και συγκεκριμένες περιπτώσεις φορολόγησης αγροτικού εισοδήματος.

Πυρετώδεις προετοιμασίες για τη «μάχη» της Πέμπτης

Μετά τη διαλογική συζήτηση που ακολούθησε, οι αγρότες συζήτησαν τις λεπτομέρειες που αφορούν την προετοιμασία για το μεγάλο συλλαλητήριο της Πέμπτης 2 Φεβρουαρίου 2017 στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή τα εγκαίνια της 10ης Διεθνούς Έκθεση «Zootechnia» που διοργανώνεται από τη ΔΕΘ-Helexpo από τις 2 έως τις 5 Φεβρουαρίου στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, την οποία θα εγκαινιάσει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου και με τον οποίο θα επιδιώξουν συνάντηση.

Την Τρίτη 31 Ιανουαρίου και την Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου θα καθοριστούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες για το πώς και πόσοι αγρότες θα μεταβούν στη Θεσσαλονίκη από το Νομό Καβάλας, ενώ ήδη έγινε λόγος στην ενημερωτική εκδήλωση για 5-6 λεωφορεία, πέρα από τα μεμονωμένα οχήματα.

Κοινή σκέψη όλων είναι το συλλαλητήριο να έχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο όγκο και παλμό, καθώς για τον αγροτικό κόσμο αποτελεί ένα μεγάλο τεστ για το πώς θα εξελιχθούν οι κινητοποιήσεις από εδώ και στο εξής, μιας και οι αγρότες της περιοχής επιμένουν ότι οι αντιδράσεις εκτός των μπλόκων, είναι πιο αποτελεσματικές και δεν ενισχύουν τον κοινωνικό αυτοματισμό, εξ ου και το μη κλείσιμο δρόμων-μέχρι τώρα-στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Επιπλέον, αναφέρουν ότι δεν αρκούν μόνο οι ενημερωτικές εκδηλώσεις, αλλά και η ενεργή συμμετοχή σε κάθε είδους κινητοποίηση, προκειμένου να αλλάξει η κατάσταση.