Οικονομική Επιτροπή: Δημοτική… σεισάχθεια για 5 εκ. ευρώ!

Ξεκινά η διαγραφή απαιτήσεων παρελθόντων ετών πριν το 2014 από τον δήμο Καβάλας που παραμένουν ανείσπρακτες

Ένα τεράστιο πόσο, κοντά στα 5 εκ. ευρώ, εκτιμούν οι οικονομικές υπηρεσίες του δήμου Καβάλας ότι δε θα εισπραχθεί ποτέ. Πρόκειται για τις οικονομικές απαιτήσεις παρελθόντων ετών, πριν το 2014, όπου από τα 5.3 εκ. ευρώ εισπράχθηκαν μόλις 433.000. Αντίθετα, όπως προκύπτει από την τριμηνιαία έκθεση του Προϋπολογισμού που ζητήθηκε στην Οικονομική Επιτροπή του δήμου που συνεδρίασε την Τρίτη 31 Ιανουαρίου, υπάρχει άριστη εικόνα στις εισπράξεις τρεχουσών οφειλών που ξεπερνούν το 97%, ενώ σοβαρό έλλειμμα εντοπίζεται στα χρήματα που έπρεπε να έρθουν για έργα του δήμου.

Άριστη η εικόνα στις εισπράξεις του δήμου

Αναλυτικά, σύμφωνα με δηλώσεις του αντιδημάρχου Οικονομικών Ηλία Καλανταρίδη, η εικόνα στα οικονομικά του δήμου για το Δ’ τρίμηνο του 2016 είναι εξαιρετική: «Όσον αφορά την τριμηνιαία έκθεση του Προϋπολογισμού, που ήταν η τελευταία και αφορούσε το Δ’ τρίμηνο, έχουμε ξανά μία πολύ καλή εικόνα σχετικά με τα τακτικά έσοδα του δήμου, όπου εδώ έχουμε να κάνουμε με τα ποσά που εισπράττει ο δήμος με τις οικονομικές του υπηρεσίες. Έχουμε βεβαιώσει το 97,9% αυτών που είχαμε προϋπολογίσει και από αυτά εισπράξαμε το 99,42%, άρα έχουμε μία άριστη εικόνα από τα έσοδα του δήμου», δήλωσε ο ίδιος.

Μεγάλη υστέρηση στα χρήματα για τα έργα

Μεγάλο έλλειμμα εντοπίζεται σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο στα χρήματα των έργων. «Εκεί που υπάρχει υστέρηση είναι στα χρήματα που έρχονται για έργα, που δεν έχουν να κάνουν άμεσα με υπηρεσίες του δήμου. Μόλις το 30% έχουμε εισπράξει και πληρώσει, ενώ όσον αφορά τα έσοδα παρελθόντων οικονομικών ετών που βεβαιώθηκαν για πρώτη φορά, έχουμε βεβαιώσει πάνω από τα διπλάσια αυτών που προϋπολογίσαμε και αντίστοιχα έχουμε εισπράξει πάνω από το ποσό που είχαμε προϋπολογίσει, συγκεκριμένα το 102% αυτού που προϋπολογίσαμε», σημείωσε ο κ. Καλανταρίδης.

Περίπου 5 εκ. ευρώ δε θα εισπραχθούν ποτέ…

Ωστόσο, ο δήμος πρέπει μάλλον να ξεχάσει οφειλές περίπου 5 εκ. ευρώ που φαίνεται αδύνατον να εισπραχθούν και ξεκινά μάλιστα διαδικασία διαγραφής τους. Όπως δήλωσε στην εφημερίδα ΝΕΑ ΕΓΝΑΤΙΑ ο κ. Καλανταρίδης: «Από τις απαιτήσεις που έχει ο δήμος από τα παλαιότερα έτη, δηλαδή πριν το 2014, εκεί περιλαμβάνονται ποσά που ποτέ δε θα τα εισπράξει ο δήμος, γιατί είτε οι οφειλέτες δεν υπάρχουν πια είτε οι εταιρίες έχουν χρεοκοπήσει και εδώ πρέπει να γίνει ένα ξεκαθάρισμα του τι μπορεί ο δήμος να εισπράξει από αυτά».

Το ύψος των εισπραχθέντων σε σχέση με το σύνολο των απαιτήσεων καταδεικνύει το πρόβλημα αφού «ουσιαστικά έχουμε εισπράξει το 8,5% από τις συνολικές απαιτήσεις, έχουμε δηλαδή από παρελθόντα έτη 5,3 εκ. ευρώ εκ των οποίων εισπράξαμε τις 433.000 ευρώ. Θεωρώ ότι από αυτά το 90% δεν πρόκειται να εισπραχθεί ποτέ και θα πρέπει να γίνει μία διαγραφή και εκκαθάριση για να μην το κουβαλάμε τζάμπα. Αυτά αφορούν χρέη δημοτών και επιχειρήσεων ακόμα και από τις δεκαετίες του ’80 και του ’90. Ήδη αναζητούμε όλους τους οφειλέτες και τους ειδοποιούμε για να δούμε ποιοι μπορούν να πληρώσουν και ζητήσαμε γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας για να μας πει τι από αυτά μπορούμε να διαγράψουμε».

Οι προϋπολογισμοί κακοκαιρίας και Προσφυγικού

Τέλος, στους δύο μεγάλους Προϋπολογισμούς για τους οποίους έγινε κουβέντα όλο το προηγούμενο διάστημα ο κ. Καλανταρίδης εξήγησε πως ο Προϋπολογισμός για την αντιμετώπιση των ζημιών της κακοκαιρίας έφτασε τις 320.000 ευρώ, ενώ ο αντίστοιχος για το προσφυγικό άγγιξε τις 460.000 ευρώ.