Άλλον έναν «πονοκέφαλο» για τους ήδη επιβαρυμένους με οικονομικές υποχρεώσεις επαγγελματίες και καταστηματάρχες αποτελεί η απαίτηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης να φέρουν και να χρησιμοποιούν όλοι τερματικά αποδοχής καρτών, τα γνωστά POS.
Άλλωστε είναι δεδομένες οι δυσκολίες εφαρμογής του μέτρου, τόσο για συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες που δεν διαθέτουν κατάστημα όσο και για τους ίδιους τους καταναλωτές, ενώ στο κάδρο μπαίνουν και οι προμήθειες επί του τζίρου που ζητούν οι τράπεζες.
«Σα να μην είχαμε άλλη δουλειά οι επαγγελματίες και θα πρέπει να ασχολούμαστε με ταμπέλες τι πρέπει και τι δεν πρέπει στα καταστήματά μας. Αυτά μόνο στην Ελλάδα γίνονται, πουθενά στην Ευρώπη» ήταν το αρχικό σχόλιο του προέδρου της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Νομού Καβάλας Γιάννη Παναγιωτίδη μιλώντας στον ALPHA RADIO 88.6.
Πρόστιμα έως 1.000 ευρώ για μη ανάρτηση πινακίδας
Τσουχτερά θα είναι τα πρόστιμα για τους επαγγελματίες και τα καταστήματα που θα αμελήσουν όμως να τοποθετήσουν τη συγκεκριμένη πινακίδα. «Από 1η Φεβρουαρίου είμαστε υποχρεωμένοι καταστήματα και επαγγελματίες γενικότερα να έχουμε μια ανάρτηση εάν το κατάστημα διαθέτει τερματικό αποδοχής καρτών (POS). Αυτό γίνεται για να είναι ενήμερος ο καταναλωτής και να χρησιμοποιήσει την κάρτα του ή όχι. Βέβαια υπάρχει ένα τσουχτερό πρόστιμο σε αυτούς που δεν έχουν αναρτημένη την ταμπέλα σε ευδιάκριτο σημείο της τάξεως των 1.000 ευρώ», δηλώνει ο κ. Παναγιωτίδης.
«Πρόβλημα» με επαγγελματίες που δουλεύουν από σπίτι σε σπίτι
Με δεδομένο ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι με αυτόν τον τρόπο να προωθήσει το πλαστικό χρήμα και να πατάξει την φοροδιαφυγή, το ερώτημα που τίθεται είναι που θα έχει ένας υδραυλικός ή ένας ηλεκτρολόγος αυτή την ταμπέλα, αφού θα δουλεύει από σπίτι σε σπίτι. «Είναι αυτονόητο πως αυτοί οι επαγγελματίες δε χρειάζεται να κουβαλούν ταμπέλα, αλλά αν πιστεύει η κυβέρνηση πως έτσι θα χτυπήσει την φοροδιαφυγή, πλανάται οικτρά. Καταρχήν δεν ήταν έτοιμη να ξεχωρίσει ποιες αποδείξεις μπορούν να υπολογίζονται στο αφορολόγητο εάν περνούν μέσα από πλαστικό χρήμα και αναγκάστηκαν μετά από παλινωδίες να βάλουν μέσα και τη ΔΕΗ ή τον ΟΤΕ και τις ΔΕΚΟ γενικώς», αναφέρει ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΚ.
Η εικόνα στην Καβάλα και η… προμήθεια
Για το ποσοστό των επιχειρήσεων της Καβάλας που μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτή τη νέα απαίτηση της κυβέρνησης ο κ. Παναγιωτίδης δήλωσε πως «έχουμε προμηθευτεί ήδη, υπάρχουν POS, δε βλέπω να υπάρχει έλλειψη των μηχανημάτων. Οι τράπεζες έχουν κάνει διάφορες προσφορές ανάλογα τον πελάτη, η Ομοσπονδία έκανε κάποιες επαφές με τις τράπεζες για να ενημερώσει τα μέλη της και αναλόγως με κάποιες προϋποθέσεως η τράπεζα χορηγεί στους επαγγελματίες με προμήθεια ή όχι αυτή την υπηρεσία. Υπάρχουν και ομαδικές προσφορές, όπως αυτή που έκανε ο Εμπορικός Σύλλογος, απλά εμείς δώσαμε τη δυνατότητα ο καθένας να πετύχει την καλύτερη έκπτωση όσον αφορά την προμήθεια. Ο επαγγελματίας φυσικά χάνει χρήματα. Αυτή τη στιγμή η προμήθεια είναι 0.80 έως και 1.5. Όλα βέβαια είναι συνάρτηση του τζίρου και θεωρώ ότι στο προσεχές μέλλον θα πέσει και η προμήθεια» εκτιμά ο κ. Παναγιωτίδης.
Θα αργήσει η πλήρης εφαρμογή του μέτρου
Για το ποιοι επαγγελματίες πρέπει απαραιτήτως να φέρουν αυτά τα μηχανήματα, ο πρόεδρος του ΟΕΒΕΚ εξήγησε πως δεν υπάρχει συγκεκριμένη επαγγελματική τάξη προς το παρόν που πρέπει να φέρει τα μηχανήματα και αναμένεται εγκύκλιος του υπουργείου πού θα είναι υποχρεωτικό και σε ποιες περιοχές, γιατί θα ξεκινήσει πιλοτικά την υποχρεωτικότητα εγκατάστασης POS σε κάποιες μεγάλες τουριστικές περιοχές, αλλά θα αργήσει λίγο η πλήρης εφαρμογή του τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι. «Από σήμερα βέβαια οι επιχειρήσεις πρέπει να προσαρμοστούν σε αυτήν την απαίτηση, αλλά η πείρα έδειξε ότι δεν έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα», τονίζει ο ίδιος.