Η Κοζάνη βρήκε τρόπο, στην Καβάλα ακόμη συζητάμε: Στον δήμο παραχωρείται το στρατόπεδο Μακεδονομάχων!

Το master plan προβλέπει μεταξύ άλλων τη δημιουργία μουσείου στο ιστορικό διοικητήριο του Α΄ Σώματος Στρατού, μεταστέγαση των υπηρεσιών του δήμου, χώρους πρασίνου και άθλησης κ.ά.

Με τη συζήτηση γύρω από το αίτημα του δήμου Καβάλας για παραχώρηση του στρατοπέδου Ασημακοπούλου να έχει «φουντώσει» για άλλη μια φορά στην Καβάλα (παρακολουθείστε την εδώ) αλλά και πάλι χωρίς κάποια ουσιαστική πρόοδο να διαφαίνεται στον ορίζοντα, μία είδηση από την Κοζάνη δημιουργεί νέα δεδομένα.

Έναν μήνα μετά τη γνωστοποίηση της δωρεάν και κατά χρήση παραχώρησης από το υπουργείο Άμυνας του πρώην στρατοπέδου Ζήση στη Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως για την ανέγερση ενός ρωσικού ναού (διαβάστε σχετικά εδώ), ο βουλευτής Κοζάνης Γιώργος Ντζιμάνης ανακοίνωσε την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017 την παραχώρηση του μεγαλύτερου μέρους του στρατοπέδου Μακεδονομάχων στον δήμο Κοζάνης!

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ Κοζάνης, «η εξέλιξη αυτή έγινε δυνατή μετά από παρέμβαση στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία και σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου 4407/2016 που ήταν εισηγητής ο κ. Ντζιμάνης και δίνει μεταξύ άλλων την δυνατότητα για παραχωρήσεις στρατοπέδων».

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Ντζιμάνη, «από το σύνολο των 400 στρεμμάτων του στρατοπέδου Μακεδονομάχων στην Κοζάνη, αναμένεται τα 350 περίπου στρέμματα να παραχωρηθούν στον δήμο Κοζάνης και τα υπόλοιπα 50 στρέμματα θα παραμείνουν στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας για τα απολύτως αναγκαία που πρέπει να υπάρχουν σε υποδομές για τη διοίκηση».

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας συμφώνησε και έδωσε το «πράσινο φως» εξουσιοδοτώντας τη στρατιωτική ηγεσία για τις περαιτέρω ενέργειες όπως ανέφερε ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, που ήταν και ο τελευταίος Διοικητής του Α΄ Σώματος Στρατού στην Κοζάνη.

Με την παραχώρηση του μεγαλύτερου μέρους του Στρατοπέδου Μακεδονομάχων, ο δήμος Κοζάνης θα αξιοποιήσει πολλαπλώς το χώρο, μέσα από ένα master plan που προβλέπει να στεγαστούν στον χώρο όλες οι υπηρεσίες του δήμου, το αμαξοστάσιο του δήμου, η Πυροσβεστική Υπηρεσία, την κατασκευή βρεφονηπιακού σταθμού, Στρατιωτικού Μουσείου, χώρων πράσινου, χώρων αθλητικών εγκαταστάσεων σε συνέχεια του υπάρχοντος κέντρου, χώρων στάθμευσης για την Αστυνομική Διεύθυνση κ.ά.

Η ανακοίνωση του βουλευτή Γιώργου Ντζιμάνη

«Ικανοποιείται, επιτέλους, ένα μακροχρόνιο αίτημα του Λαού της Κοζάνης και των Δημοτικών Αρχών. Μετά από πολύμηνη συνεργασία  των αρμόδιων αρχών του Δήμου και του ΤΕΘΑ, σε τεχνικό επίπεδο και μετά από συνεννόηση του Δήμου με το βουλευτή Ντζιμάνη Γεώργιο για εκδήλωση ενεργειών, κατέστη δυνατή η παραχώρηση του στρατοπέδου ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΩΝ στο Δήμο Κοζάνης.

Συγκεκριμένα  την 15 Φεβρουαρίου 2017 ο βουλευτής συναντήθηκε με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ όπου επεσήμανε την αναγκαιότητα της ολοκλήρωσης της συμφωνίας για την παραχώρηση του Στρατοπέδου. Η πολιτική ηγεσία συμφώνησε και έδωσε το πράσινο φως για την άμεση ολοκλήρωση της συμφωνίας εξουσιοδοτώντας τον αρχηγό του ΓΕΣ για τις περαιτέρω ενέργειες.

Στις 16 Φεβρουαρίου 2017 ο Βουλευτής συνοδευόμενος από τον Αντιδήμαρχο Κοζάνης κ. Δεσποτίδη Κωνσταντίνο, επισκέφθηκαν τον Αρχηγό του ΓΕΣ, Ο οποίος μας διαβεβαίωσε ότι εξέδωσε διαταγή προς την 9η Ταξιαρχία για να συγκροτήσει επιτροπή, η οποία σε συνεργασία με τεχνικά κλιμάκια του Δήμου, να αρχίσουν άμεσα εργασίες πεδίου και να ρυθμίσουν τις τεχνικές λεπτομέρειες.

Με τη συμφωνία αυτή:

  • Ο Δήμος θα συμπεριλάβει στον πολεοδομικό του σχεδιασμό το στρατόπεδο και θα κάνει μουσείο το ιστορικό διοικητήριο του Α΄ Σώματος στρατού και ότι άλλο έχει σχεδιάσει.
  • Ο Στρατός θα διατηρήσει την απόλυτα αναγκαία έκταση και υποδομές για τη Διοίκηση και το Επιτελείο της Ταξιαρχίας καθώς και για τα στοιχεία υποστήριξης Διοικητικής Μέριμνας.

Η παραχώρηση του Στρατοπέδου γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου 4407/2016, στον οποίο ο βουλευτής ήταν ο εισηγητής.

Επιπλέον ο βουλευτής, πού είναι  και ο τελευταίος Διοικητής του Α΄ Σώματος Στρατού, τόνισε ενώπιον του Αρχηγού του ΓΕΣ Αντγου κ. Στεφανή Αλκιβιάδη και του Αντιδημάρχου κ. Δεσποτίδη Κωνσταντίνου, την ηθική υποχρέωση του Δήμου Κοζάνης να ονομάσει μια οδό της πόλης, Α΄ Σώματος Στρατού, προς τιμή του ιστορικού Α΄ Σώματος Στρατού».