Τέλος… εποχής για τα μπλόκα των αγροτών

Στην ανάγκη να αλλάξει νοοτροπία το κίνημα των μπλοκαρισμάτων στέκεται ο Κώστας Παπαμερής, ενώ οι αγρότες αναμένουν την ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της ΠΑΜ-Θ την Παρασκευή με πιθανή παρουσία του Βαγγέλη Αποστόλου

Διαλύθηκαν τα περισσότερα μπλόκα των αγροτών μετά από την συνάντηση που είχαν με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη. Οι αγρότες θεωρούν πως δεν έχουν πια να περιμένουν κάτι περισσότερο κι αυτό οφείλεται  στην αλλαγή του τρόπου κινητοποιήσεων που γνωρίζαμε μέχρι τώρα, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Συλλόγου Αγροτών Παγγαίου Κώστας Παπαμερής, περιμένοντας τις αποφάσεις που θα ληφθούν από την Περιφέρεια ΑΜ-Θ, όπου θα γίνουν οι νέες συναντήσεις των αγροτών.

Μάλιστα, για το αγροτικό ζήτημα θα πραγματοποιηθεί ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜ-Θ το μεσημέρι της Παρασκευής 24 Φεβρουαρίου 2017 με ώρα έναρξης τις 15:00, μετά από αίτημα των αγροτικών συλλόγων της Περιφέρειας.

Στη συνεδρίαση έχουν προσκληθεί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου και για το λόγο αυτό η Γραμματεία του Περιφερειακού Συμβουλίου άλλαξε την ώρα της συνεδρίασης προκειμένου ο υπουργός να αναχωρήσει για την Αθήνα με την βραδινή πτήση. Στη συνεδρίαση έχουν προσκληθεί όλοι οι βουλευτές της ΑΜ-Θ, ενώ ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κώστας Αντωνιάδης δεν έχει ακόμη απάντηση από το ΥΠΑΑΤ αν ο κ. Αποστόλου θα δώσει το «παρών» στη συνεδρίαση.

Αλλαγή νοοτροπίας και μορφών κινητοποιήσεων

Στην ανάγκη να αλλάξει ο τρόπος πίεσης προς την εκάστοτε κυβέρνηση, αφήνοντας πίσω τα μπλόκα και υιοθετώντας πιο μαζικές, οργανωμένες και πειθαρχημένες μορφές κινητοποίησης στέκεται ο κ. Παπαμερής, ενώ απορεί γιατί σε μια πόλη που η αγορά της βρίθει «λουκέτων», δε συμμετέχουν οι επαγγελματίες έστω και στις συμβολικές κινητοποιήσεις των αγροτών.

«Οι αγρότες δεν ασχολήθηκαν με αυτές τις κινητοποιήσεις, αλλά με άλλες μορφές αγώνων. Αυτό το κίνημα των μπλοκαρισμάτων θα πρέπει να αλλάξει νοοτροπία. Πρέπει να είμαστε πιο οργανωμένοι, πιο πειθαρχημένοι, όπως γίνεται σε άλλα Ευρωπαϊκά κράτη», αναφέρει ο κ. Παπαμερής.

«Να έχουμε επαφές και συνεννοήσεις με τα Αγροτικά Επιμελητήρια και Ομοσπονδίες ανά Περιφέρεια, για να εκπροσωπεί αυτός που κατεβαίνει σε κινητοποιήσεις ένα εκλεγμένο όργανο, χωρίς να είναι το μπλόκο κανενός, αλλά θα είναι άνθρωποι εκλεγμένοι από τους αγρότες που να γνωρίζουν πολύ καλά το αντικείμενο, ώστε όταν πηγαίνουμε στο κέντρο να συζητάμε και όχι να κάνουμε φιέστες. Όσοι αγρότες δεν ήταν φέτος στα μπλόκα έκαναν όλες τους τις συναντήσεις σε Βελίδειο, Πέλλα, Κατερίνη ή Νίκαια. Με τις προηγούμενες κινήσεις ο κόσμος ήταν οργισμένος.

»Οι επόμενες κινητοποιήσεις που θα γίνουν, θα έχουν άλλη μορφή. Κάναμε δύο κινήσεις ανοίγοντας τα διόδια για να περνάει ο κόσμος ελεύθερα και πήγαμε οι Αγροτικοί Σύλλογοι στην Περιφέρειά μας, δίνοντας ένα ψήφισμα. Από ‘κει και μετά καλέσαμε όλους τους βουλευτές σε ένα Συνέδριο που θα γίνει στην ΑΜ-Θ για να συζητήσουμε και να πάρουν ανοικτή θέση απέναντί μας για το τι θα γίνει με το Φορολογικό και Ασφαλιστικό ζήτημα, που δεν αφορά μόνο τους αγρότες, αλλά και όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες.

»Εκείνο που δεν μπορώ να καταλάβω είναι πως παρά το ότι ζούμε σε μια πόλη όπου τα μισά μαγαζιά είναι κλειστά, σε μια αγορά που δεινοπαθεί, οι ελεύθεροι επαγγελματίες στο μεγαλύτερο ποσοστό δε συμμετέχουν ούτε σε μια συμβολική κίνηση. Εμείς τους καλέσαμε όλους, αλλά κανείς δεν έχει ανταποκριθεί, πέρα από τον αγώνα των δικηγόρων. Δεν παλέψαμε οι αγρότες μόνο για ΄μας, αλλά ήμασταν αυτοί που ζητήσαμε να αγωνιστούμε όλοι για όλους τους πολίτες.

»Δυστυχώς αυτά που συμβαίνουν τώρα δε θα είναι τίποτα μπροστά σε αυτά που θα γίνουν σε τρία χρόνια. Αν θέλουν να δώσουν την γη μας σε μεγάλες εταιρίες να μας το πουν. Εμείς όμως δε θα φύγουμε από τα κτήματά μας, ας φύγει η κυβέρνηση. Είναι ξεκάθαρο πως δεν μπορούμε να αντέξουμε ούτε εμείς, ούτε κάθε ελεύθερος επαγγελματίας.

»Οι αγρότες του Παγγαίου και των Γιαλοχωρίων είναι στο Συντονιστικό Όργανο της ΑΜ-Θ και συμμετείχαν στην μεγάλη συνάντηση της Περιφέρειας. Δε διαχωρίζουμε κανέναν αγρότη όπου και αν ανήκει πολιτικά. Όλοι είμαστε στο πλευρό όλων των αγροτών. Τα θέματά μας είναι κοινά», σχολιάζει ο πρόεδρος των αγροτών του Παγγαίου.