Στις 5 Μαΐου η 4η Λευκή Νύχτα στην Καβάλα

Για την επιτυχία του θεσμού ο εμπορικός κόσμος της Καβάλας «ποντάρει» στους επισκέπτες από όμορους νομούς, στους τουρίστες από τα Βαλκάνια, αλλά και στο εκπτωτικό δεκαήμερο

Για τις 5 Μαΐου φαίνεται να «κλειδώνει» η ημερομηνία της φετινής διοργάνωσης της Λευκής Νύχτας στην αγορά της Καβάλας. Οι συναντήσεις και ετοιμασίες για την διοργάνωση έχουν ξεκινήσει και συνεχίστηκαν χθες Τρίτη 21 Φεβρουαρίου με τη συνάντηση του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας Βασίλη Λεμονίδη με τη ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ. Στόχος της διοίκησης του Εμπορικού Συλλόγου οι εκδηλώσεις για την Λευκή Νύχτα να είναι πλούσιες και να δημιουργηθεί μία θετική συγκυρία για αγορές τόσο από Καβαλιώτες όσο και από Έλληνες επισκέπτες όμορων νομών, αλλά και από επισκέπτες τα Βαλκάνια.

«Ποντάρισμα» σε επισκέπτες από όμορους νομούς και Βαλκάνια

Μιλώντας για την φετινή διοργάνωση στην εφημερίδα ΝΕΑ ΕΓΝΑΤΙΑ ο κ. Λεμονίδης τόνισε πως ετοιμάζονται συναντήσεις όσον αφορά τη διοργάνωση της Λευκής Νύχτας και η ημερομηνία που προτάθηκε είναι για τις 5 Μαΐου, καθώς είναι μέσα στο εκπτωτικό δεκαήμερο, ούτως ώστε να υπάρχουν καλές τιμές και για τους καταναλωτές που θα έρθουν στην αγορά της πόλης από τους όμορους νομούς αλλά και για τους επισκέπτες από τις Βαλκανικές χώρες. «Γίνονται ήδη συναντήσεις και συζητήσεις με τους εμπλεκόμενους φορείς, είμαστε σε πολύ καλό επίπεδο συνεργασίας και ευελπιστούμε ότι και φέτος θα γίνουν έντονες γιορτές, ούτως ώστε να κατέβει χιλιάδες κόσμου στην αγορά μας, να διασκεδάσει, να περάσει όμορφα και να καταναλώσει», όπως είπε ο ίδιος.

Μετά από 3 επιτυχημένες διοργανώσεις, έγινε θεσμός

Για το αν μπορεί η Λευκή Νύχτα, μετά από 3 πολύ πετυχημένες διοργανώσεις, να θεωρηθεί πλέον θεσμός και για το αν έχει μπει πλέον στις συνειδήσεις των Καβαλιωτών, ο κ. Λεμονίδης σημείωσε: «Νομίζω ότι όταν κάτι γίνεται για 3η πλέον φορά με επιτυχία και πάμε για την 4η διοργάνωση, είναι πια θεσμός, το περιμένουν και οι καταναλωτές και οι επαγγελματίες, διότι εκείνη την ημέρα γίνεται πραγματικά καλή δουλειά, υπάρχει μία αύξηση στους τζίρους των καταστημάτων, υπάρχει μία χαλαρότητα στις αγορές και μία ευθυμία στην ατμόσφαιρα που χρειάζεται στις δύσκολες εποχές που περνάμε».

Μειώθηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές, αλλά δεν χρειάζονται… πανηγύρια

Την ίδια ώρα, λιγότερες ασφαλιστικές εισφορές καλείται να καταβάλει το 77% των επιχειρηματιών, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) για τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ). Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει μεγάλη αντιπαράθεση ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ αλλά και στον χώρο των επαγγελματιών για το κατά πόσο ισχύει στην πράξη. Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας παραδέχεται ότι οι επαγγελματίες είδαν μείωση των εισφορών τους, αλλά τόνισε πως δεν είναι καιρός για πανηγύρια.

«Είναι γεγονός ότι υπάρχουν συνάδελφοι οι οποίοι επωφελήθηκαν όσον αφορά την αλλαγή που έγινε για τις ασφαλιστικές εισφορές, μένει να δούμε όμως αυτό αν θα είναι πρόσκαιρο και για πόσο καιρό. Ας μην πανηγυρίζουν κάποιοι και ας δούνε σε βάθος χρόνου τι θα γίνει, διότι τα τελευταία 2 χρόνια σε φορολογικό επίπεδο κυρίως, έχουν γίνει τόσο μεγάλες διαφοροποιήσεις που πραγματικά έχουν φέρει σε ασφυξία την αγορά και τους επιχειρηματίες», όπως σχολιάζει ο ίδιος.

Στα 261 ευρώ η εκτίμηση για τη μέση μηνιαία ασφαλιστική εισφορά

Παράλληλα, όπως προκύπτει από την έρευνα της ΕΣΕΕ, το 14% καλείται να καταβάλει υψηλότερες εισφορές, ενώ το 9% ίδιες με το προηγούμενο ασφαλιστικό καθεστώς. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, η εκτίμηση για τη μέση μηνιαία ασφαλιστική εισφορά με βάση το προηγούμενο καθεστώς του ΟΑΕΕ ανέρχεται στα 350 ευρώ, ενώ με βάση τον ΕΦΚΑ διαμορφώνεται στα 261 ευρώ. «Η μικρή διαφορά αυτή που υπάρχει σε κάποιους συναδέλφους στην ασφαλιστική τους εισφορά είναι γεγονός, αλλά δεν είναι αυτό που θα σώσει την επιχείρηση, οπότε ας σκύψουμε στα προβλήματα των επαγγελματιών και ας αφήσουμε τα πανηγύρια», ανέφερε ο κ. Λεμονίδης.